Neuništive društvene igre

Moderno je vrijeme donijelo nezadrživi razvoj tehnologije koja se nametnula kao ključni faktor svakodnevnog normalnog funkcioniranja. Svakom prosječnom čovjeku nemoguće je zamisliti život bez mobitela, televizora i kompjutera. Ekspanzija tehnologije odrazila se i na područje zabave: tržište je preplavljeno novim i vizualno savršenijim kompjuterskim igricama. Nije daleko trenutak kada će ljubitelji takvog oblika zabave imati priliku igrati u potpuno vjernim 3D virtualnim svjetovima, koji će im pružati iskustva identična onima u stvarnom životu. U tom kontekstu logično je postaviti pitanje opstanka klasičnih igara koje se igraju na tabli. Hoće li one uopće moći konkurirati tehnološki savršeno dizajniranim proizvodima?

Iako na prvi pogled izgleda kao da su starim igrama na tabli dani odbrojeni, ipak je vrlo teško zamisliti da će neke 3D simulacije, makar i najsavršenije, istisnuti šah ili “Čovječe, ne ljuti se”. Nikakva moderna tehnologija nije u stanju nadomjestiti autentično iskustvo koje se doživljava direktnim fizičkom prisutnošću igrača u stvarnom prostoru. Štoviše, posljednjih nekoliko godina svjedočimo pojavi mnoštva novih igara koje kombiniraju uporabu karti i klasičnih tabli s kockicama, a koje svoju zanimljivost duguju dobrom dizajnu i maštovitim scenarijima. Kako bi se pojačala njihova popularnost, te nove igre uglavnom idu u paketu s proizvodima drugih medija, kao što su film, stripovi ili televizija. Na taj način i klasične igre dobivaju svoj prostor u podjeli tržišta zabave.

Potencijal kombiniranja različitih medija otkriven je i među onima koji kreiraju sadržaje vezane uz duhovnost. U posljednje vrijeme gotovo je nezamislivo da bilo koji duhovni bestseler ne prate prikladni DVD, kartice ili audio-predavanja. Međusobno potpomaganje prodaje paralelno objavljenih sadržaja dobro je poznato i Miguelu Ruizu, Eckhartu Tolleu i Deepaku Chopri. Ovaj potonji nedavno je, nakon izdavanja duhovnih kuharica, odlučio napraviti iskorak u područje video-igrica. Na Amazonu se već neko vrijeme reklamira izlazak njegove posebno osmišljene verzije tradicionalne duhovne igrice nazvane “Leela”.

Unatoč svim gromoglasnim najavama, teško je zamisliti da će Choprina “Leela” uspjeti nadmašiti jednu klasičnu duhovnu igru koja već nekoliko desetljeća oduševljava sve one koji su je imali priliku igrati. Riječ je o “Igri transformacije”. Nju su prije više od trideset godina osmislile Joy Drake i Kathy Tyler u sklopu duhovne zajednice Findhorn u Škotskoj, želeći izmisliti što jednostavniji i ugodniji put otkrivanja važnih informacija o sebi i drugima. S vremenom se pokazalo da je “Igra transformacije” prerasla sva njihova očekivanja. Svi koji su je igrali svjedočili su o čudesnoj preciznosti kojom je ta naizgled obična igra odražavala njihove živote, otkrivala im urođene snage i potisnute probleme te pružala svježu perspektivu. Jednostavnim bacanjem kocke, slijeđenjem uputa i komunikacijom s ostalim igračima događao se važan unutrašnji pomak i igračima su se otvarale nove mogućnosti.

“Igra transformacije” može se igrati na različitim nivoima: može poslužiti kao dobra zabava, ali i kao uspješna psihoterapija. Varira i njezino trajanje: ovisno o igračima, može potrajati od nekoliko sati sve do nekoliko dana. Zbog njezinog pozitivnog djelovanja, brojni su je psihoterapeuti počeli uvrštavati kao sredstvo za individualni i grupni rad. Ova neobična igra u svijetu je stekla velik broj poklonika, a odnedavno je prisutna i u Hrvatskoj, gdje su počela i okupljanja grupa za njezino igranje.