Oranje tuđe brazde

Skoro deceniju i pol u Benkovcu je na djelu otimačina zemlje vlasnika srpske nacionalnosti u koju su udruženi državni aparat putem Ministarstva poljoprivrede, Županijsko državno odvjetništvo i HDZ-ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom.

Oštećeni srpski povratnici svih tih godina nemoćno dižu svoj glas zbog uzurpacije djedovine, ali ih gotovo nitko ne čuje. O situaciji na terenu najbolje govori podatak da su na području koje pokriva policijska postaja Benkovac od 2003. do 2009. godine zabilježene 42 prijave građana zbog nezakonitog zauzeća nekretnina, a čak 125 prijava zbog smetanja posjeda. Najčešće je sve završavalo na prijavama, a policija je pokrenula svega sedam prekršajnih postupaka i podnijela devet kaznenih prijava

Protuzakonito kopanje

Otimačina zemlje upakovana je i ozakonjena “Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH”, koji je 2002. godine izradio Grad Benkovac, a suglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede. Na temelju tog Programa do sada su raspisana dva natječaja za zakup zemljišta na vremenski period od 20 godina, koji u velikom dijelu obuhvaćaju čestice čiji su vlasnici građani srpske nacionalnosti.

Međutim, ta činjenica ne predstavlja problem Županijskom državnom odvjetništvu koje je utvrdilo da je “Grad Benkovac za zakup predvidio samo one nekretnine koje su u katastru upisane kao posjed RH ili bivših društvenih pravnih osoba”. U tom čvrstom lancu uzurpacije važnu kariku čini poljoprivrednik Mitar Habenšus koji svojim plugom ore sve redom i, između ostalog, na parcelama srpskih vlasnika podiže višegodišnje nasade za koje nema potrebnu dokumentaciju. Nesankcionirani Mitar Habenšus prije nekoliko dana pojavio se sa dva bagera u Miranjama Donjim i Ceranjama Donjim, na posjedu više privatnih vlasnika porodica Pupovac, Škorić, Knez, Uzelac i Drča, te počeo kopati kanale 1,20 metara dubine i 1,50 metara širine. Pošto nije imao potrebna odobrenja, policija je napravila uviđaj.

Kako bi ponovno skrenuli pažnju na probleme koji se sistematski i uz odobrenje vlasti događaju na benkovačkom području, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ratko Gajica sazvali su konferenciju za novinare, najavljujući kaznenu prijavu.

– Iako je upozoren, Habenšus kopa kanal preko tuđe zemlje. Izgleda da bespravno traži vodu. Posao se nastavlja iako je policija napravila uviđaj, jer gradske vlasti u Benkovcu očito ni ne znaju što su dale u koncesiju. Tražit ćemo da se ukine i koncesija, jer onaj koji je dao tu koncesiju, nevjerodostojan je za taj posao – upozorio je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Nasrtaj na imovinu

– Saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija i prije je davao privatno vlasništvo u posjed, čak i u vlasništvo drugima. Kutija raspisuje koncesije isključivo na lokalitetima gdje su vlasnici povratnici srpske nacionalnosti. Mi to razumijemo kao osporavanje vlasništva, opstrukciju povratka i kao postupak diskriminacije, a sve je kazneno djelo. Ako gospodin gradonačelnik misli nešto davati u koncesiju, neka to radi sa svojom djedovinom, ali s mojom djedovinom, s djedovinom Srba na ovom području, to neće činiti – poručio je Pupovac.

– Pravdu ćemo potražiti ako ne u Zagrebu, onda u Bruxellesu. Ako treba, obratit ću se i Bogu, možda bi on uvidio grešne ljude koji rade stvari što ih ne smiju raditi prema drugim ljudima. Dosta nam je da se Srbi na području Benkovca tretiraju kao manje vrijedna stvorenja koja nemaju pravo ne samo na struju ili asfalt, nego ni na svoju zemlju – rekao je Pupovac.

– To je kontinuirani nasrtaj na srpsku imovinu od strane pojedinaca koji su se doselili iz raznih krajeva, pod otvorenim ili sakrivenim patronatom grada. Izlaz iz toga je poštivanje nečijeg vlasništva, a to znači poštivanje zakona. Očigledno, to se neće moći postići bez intervencije Ministarstva pravosuđa i nekih drugih ministarstava, pa i same Vlade, koja mora direktno utjecati da se lokalne sredine, poput Benkovca, uvedu u red – kazao je Ratko Gajica.

Kakvo je raspoloženje prema srpskim povratnicima i kakav je njihov politički i pravni tretman u benkovačkoj svakodnevnici, najbolje je dočarao sam gradonačelnik Kutija na svojoj tiskovnoj konferenciji, upriličenoj zbog navedenog problema, koju je otpočeo citatima iz knjige episkopa Nikodima Milaša “Pravoslavna Dalmacija”.

– 1636. godine u Miranjama je živjelo 400 katolika, a pred Domovinski rat niti jedan Hrvat. Pitam Pupovca gdje su Hrvati iz Miranja? Jesu li otišli sami ili ih je netko protjerao? – rekao je Kutija, čija je retorika bila začinjena i pozivom na linč kakav pamtimo iz 1990-ih godina.

Na aktualnom problemu zadržao se samo kratko i time još jednom dokazao da ga problemi Srba ne zanimaju.

Namjerna bezobraština

– Što je državna zemlja ne određuje Grad Benkovac, nego Državno odvjetništvo. Grad ne bi dobio suglasnost pri odabiru zakupnika da se radi o privatnom zemljištu, jer na toj zemlji ne postoji instrument koncesije – ustvrdio je Kutija, dok o kopanju kanala i nasipanju zemlje u posjedu Srba, kako je kazao, nema saznanja.

Na Kutijine izjave osvrnuo se saborski zastupnik Ratko Gajica.

– Kada nemate činjenične argumente za čistu pravnu situaciju vlasništva, koje se po zakonu mora štititi, onda se potežu političke parole, velike nacionalne riječi iz ne tako daleke prošlosti. To predstavlja kolektivno pljuvanje po jednoj zajednici, što je nekorektno i namjerna je bezobraština. To ne pridonosi poboljšanju atmosfere koja je prema Srbima u Benkovcu jako negativna. Vlada razmišljanje da Srbima zemlju treba oduzeti i dati je Hrvatima. U stvaranju jedne takve klime učestvovao je i sam gradonačelnik Kutija, uz podršku brojnih braniteljskih udruga – naglasio je Gajica.

Poslije svega, poruka ove zemljišne afere je da se pitanje imovine Srba ne želi riješiti jer je hrvatska država planirano i organizirano za to osigurala pravnu podlogu, ne vodeći računa o realnom stanju. Nemoćnim srpskim povratnicima ostaje samo da gledaju kako na njihovoj djedovini i ove jeseni drugi oru brazde.