Reformator vrtića i jezika

DNEVNIK 3

Ljeto je na izdisaju, a Siniša Kovačić vraća se na staze stare slave. Ponovno bravure pred protivničkim vratima! Ponedeočki Dnevnik 3 obilježen je Moamerom el Gadafijem. Gledatelj napeto iščekuje gromopucateljno najavljeno očitovanje Mesića o Gadafiju (barnumovski izreklamirano u najavi Dnevnika, čime se stvara dojam objave Mesićevog ekskluzivnog intervjua), ali doživotnog bivšeg ni za lijek. Samo iz “čitanca” doznajemo da je Mesić, “osvjedočeni Gadafijev prijatelj”, kako reče Kovačić, “obavijestio nekoliko zapadnih ambasada o Gadafijevim idejama o povlačenju…” Odmah potom u Dnevniku 3 gostuje Vlatko Cvrtila, koji je tek izjurio iz Dnevnika Nove TV, gdje je ostavio tako nezaboravan dojam da ga je Kovačić potpisao kao Zlatka Cvrtilu. Dobro sad, Zlatko, Vlatko, Cvrtila, Brtvila, ista stvar, vrlo važno, bitno da je čovjek analitičar, a to je nužan repromaterijal za Dnevnik 3.

Ali, aman, ni to nije sve. U istoj emisiji zatim gostuje Željko Marušić, stručnjak za promet, koji objašnjava činjenice o Pelješkom mostu. U dugom intervjuu Kovačić postavlja dramatska pitanja: Je li taj most važan, jest, a koliko je važan, prevažan je, ma je l’ više od autoceste do Dubrovnika, jest bome, više. Auuuu! Pa što ga onda, ostaje neizrečeno pitanje, šugava oporba neće?!

U mnogo pametnom, izobraženom i otmjenom razgovoru nedostajalo je samo jedno sitno pitanjce: Otkuda će gospođa premijerka namaknuti 1,9 milijardi kuna na dosad skupljenih 100 milijunčića, ali to se Kovačić, opterećen prometnom sudbinom južne Hrvatske, nije sjetio pitati. Nebitno, dobra volja je najbolja, kako kaže Kekec.

Dnevnik 3 postaje idealni oglasni pano vladajuće strukture, i svaka im čast: Obrad Kosovac može se povući na Sutlu i istrebljivati ribe koje žive u zavičajnoj mu rijeci.

NOVA TV, DNEVNIK

Bila bi solidna vijest da je pas ugrizao Jadranku Kosor, ali u nedostatku takve, prvorazredna je vijest – kako otkrivaju reporteri Nove TV – bogami i to da je pas skoro ugrizao premijerku. No, ovih je dana ipak najveća vijest kada premijerka nikoga ne ugrize. Žena grize desno, grize lijevo, grize gore i grize dolje. Grize za vlast na način kakav Hrvatska nije vidjela i puni su je mediji, što – dijelom zbog unjkavog tona, a dijelom zbog stalnog nemuštog smijuljenja i očajno malog jezičnog fonda – počinje poprimati dimenzije informativnog terora. Ali to što je premijerka mediokritet, što stalno prežvakava nekoliko fraza i daje neostvariva obećanja, ne znači nipošto da ne može osvojiti vlast. Jedan glas imaju geniji kao i budale, pismeni kao i nepismeni, živi kao i mrtvi, a uz ovu opoziciju, koja stane na kupusov list, zar bi bilo čudno da ona, tako poduzetna, pobijedi? Svijet ne pripada pametnima i kalkulantima, kako kaže Stefan Zweig, nego hrabrima i ljudima od akcije, a ona to jest i u tom joj smislu jedva ima premca među živim, a možda i mrtvim hrvatskim političarima. Jadranka Kosor, to je neviđena strast za vlast!

DNEVNIK HTV-a

Njoj nasuprot stoji oličenje flegmatika. Zoran Milanović prtlja nešto u stilu da svi znamo da su Gotovina i Markač nevini. Nešto prije pohvalio je premijerkin odlazak na Kosovo. Nogometnim rječnikom rečeno, HDZ je protivničku ekipu stjerao u vlastiti šesnaesterac, gdje se pokušava braniti nekim bunkerom, ali stvar je otišla predaleko. Na brojne inicijative vladajućih oporba mora samo klimati glavom i govoriti “da, tako je!” što se ne može nazvati ofenzivom ni u delirium tremensu.

DNEVNIK 3

Širina oporbene platforme ionako nije važna kada se HDZ brine za našu bolju budućnost. Komentirajući odlazak premijerke na Kosovo, Žarko Puhovski primjećuje kako se “ovdje u prvom redu radi o ekonomiji”. To je sjajno otkriće i zato treba zahvaljivati Gospodinu na postojanju analitičara kao takovih. Oni nam daju jasan odgovor na pitanje zašto 15 velikih  njemačkih investicija čeka u ladicama, zbog čega Angela Merkel bjesni, zašto su sve ruske investicije škartirane, zbog čega Putin zaobilazi Hrvatsku, i tome slično i tako dalje; sad znamo da će se sve te sitnice prevazići jer Vlada ima jasnu viziju ekonomije – to je Kosovo.

Samo glupi i iritantno nedoučeni ljudi mogu unaprijed misliti da bi odlazak Jadranke Kosor na Kosovo mogao iziritirati srpske vlasti, da će one reagirati po defaultu i pružiti premijerki priliku da na srpskom pitanju, još uvijek jednom od najvećih predizbornih aduta, osvoji značajne poene. Da se žena možda pametno sjetila. Da joj je to dalo priliku da nakon one papske bjeline obuče maskirnu vojnu uniformu i kaže Srbima “odlučno njet”. Da još jednom pokaže tko drži ključeve nacionalnog hrama. Aplauzi Danijela Srba, kao i aplauzi Zorana Milanovića dokazuju – Jadranka Kosor požnjela je velik uspjeh jednim jedinim ekonomskim potezom!

PLODOVI ZEMLJE

Standardno vrhunska emisija, možda najbolji produkt Prisavlja posljednjih godina, donosi nekoliko sjajnih reportaža o problemima vinara i vinogradara. Tako doznajemo da vinogradari s Pelješca doista imaju kosovsku perspektivu: već tri godine vinarija im nije platila grožđe, a radnici Vinarije već 13 mjeseci nisu dobili plaću. Neka, to su sitnice, bitno je da će se naći novca za Pelješki most, a ako vinari i vinogradari prežive do njegove izgradnje, pričat će!

Usput, u istoj emisiji objavljen je i intervju s austrijskim poljoprivrednim konzultantom Friedrichom Jakupecom, koji je plastično opisao ekonomske perspektive ove i ovakove hrvatske poljoprivrede. Prema njemu, nezamislivo je da u bilo kojoj EU zemlji novac za isporučene proizvode kasni tri mjeseca, a kamoli tri godine dana; struktura hrvatske poljoprivrede je nepovoljna i šanse da opstane u EU-u ima samo 40 posto naših poljoprivrednika. “Očevi jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi.” Da, da, tako će biti.

VIJESTI IZ KULTURE

U Vijestima iz kulture reporterka predstavlja izložbu respektabilne “Zbirke Faggian”, u kojoj su sabrana djela najvažnijih hrvatskih umjetnika 19. i 20. stoljeća. Ima tu klasičnih djela Bukovca, Medovića, Glihe, Tartaglie… i čovjek bi zbirku rado pogledao, pa bi mu pomoglo da je reporterka rekla u kojoj je galeriji i u kojem gradu, ali avaj, te informacije nema. Tako s Googlea doznajemo da je izložba postavljena u Puli, a autorici priloga možemo savjetovati da na istoj tražilici potraži informaciju o tome na kojih pet pitanja mora odgovoriti svaki novinski uradak. Jedno od njih je – gdje. Glupo, ali koristi…

PODNEVNI DNEVNIK

Voditelji prisavskih emisija promoviraju u posljednje vrijeme neki vrlo originalan jezični stil. U prilogu o završetku radova u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, gdje dominira povijesni lik Milana Bandića, voditelj kaže da mnogi roditelji “Bandićev prijedlog socijalne tarife cijene vrtića drže manjkavnim“. Zašto manjkavnim, a ne manjkavim, samo nebo zna. No već u idućoj sekvenci ova bravura pada u zasjenak pred reformatorom vrtića i jezika, Milanom Bandićem, koji dodaje da mu nije jasno zašto neki roditelji štajgaju umjesto da budu solidarni. Stvarno, zakaj štajgaju kada im se povećavaju cijene? Glupani jedni, trebalo bi pozvati nekog analitičara da im objasni kako se to radi za njihovo dobro.