Smirivanje političke krize

Na sastanku pregovaračkih timova u Briselu 2. septembra, Beograd i Priština postigli su dogovor o carinskom pečatu koji je bio osnovni povod političke krize i nereda nastalih ovog ljeta na sjeveru Kosova.

Dogovoreno je da će na pečatu pisati “Carina Kosova” i da on neće sadržavati druge simbole, ali će kontrolu na svim prelazima i carinjenje robe provoditi organi kosovske Vlade. To znači da će roba s tim pečatom moći ulaziti u Srbiju, kao i da će moći prolaziti u tranzitu za druge destinacije. Istovremeno se očekuje da će u najskorije vrijeme, za sedam do deset dana, Vlada Kosova povući trgovinski embargo i da će roba iz Srbije moći nesmetano ulaziti na Kosovo.

Posrednik EU-a Robert Kuper u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komisije podsjetio je da tijekom posljednje tri godine srpske vlasti nisu priznavale kosovske carinske pečate.

– Prije mjesec dana, kao rezultat slabog napredovanja u dogovoru o carinskom pečatu, kosovska je Vlada uvela embargo na robu iz Srbije. To je u praksi izazvalo i embargo Srbije na kosovsku robu. Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regiji učinit će i da regija bude više evropska – kaže Kuper.

U srpskoj političkoj javnosti nije bilo pretjerano burnih reakcija. Srpska napredna stranka, čiji su lideri Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić upravo za vrijeme pregovora bili na brifingu u Briselu, kroz zube je priznala da praktično nije bilo druge mogućnosti nego prihvatiti sporazum. Liberalno-demokratska partija je pozdravila sporazum i u saopćenju konstatirala da je to “točka na propalu kosovsku politiku”. Jedino je Koštuničin DSS sporazum nazvao “kapitulacijom Srbije”, a njegovi političke pristalice na sjeveru Kosova zatražili su smjenu šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića i ponovno podigli barikade na nekoliko mjesta, ali ih je KFOR brzo uklonio.

Vlada Srbije očito, nakon nespretnog zatezanja u julu ove godine i otrežnjujućih opomena Angele Merkel prilikom nedavnog posjeta Beogradu, ne želi riskirati dobivanje statusa kandidata za EU. U tom se smislu oglasio i premijer Mirko Cvetković izjavom da su za Vladu prioritet evropske integracije, što se nekoliko mjeseci nije moglo čuti.

Ni kosovska delegacija nije prošla potpuno lišo u svojoj javnosti. Pripadnici ekstremnog pokreta Samoopredjeljenje, njih stotinjak, zasuli su paradajzom automobil Edite Tahiri kad se vratila u Prištinu.

Sporazum u Briselu je postignut tako što je EU pritisnula Beograd, a Vašington Prištinu. Partnerski je pritisak bio djelotvoran i u budućim će pregovorima biti još prisutniji. Očito, ne postoji efikasnija metoda.