Srbija međ’ nekurentnima

Uz godišnje izveštaje Svetske banke, izveštaj Svetskog ekonomskog foruma možda je narelevantniji kad se govori o ekonomskoj konkurentnosti jedne zemlje. To je abeceda za svakog investitora, a ovogodišnji izveštaj, barem što se Srbije tiče, gotovo da se ne razlikuje od prošlogodišnjeg, jer se promenio za samo jedno mesto: umesto na 96., Srbija se nalazi na 95. od 142 moguća mesta. Konkurentnost se meri po osnovu 12 parametara, među kojima su infrastruktura, regulative, nezavisnost sudstva, zaštita vlasničkih prava, interesa manjinskih akcionara…

Nekoliko činjenica je posebno poražavajuće. Srbija je od zemalja u regionu jedino ispred Bosne i Hercegovine, a ispred je čak i Albanija, koja i dalje u percepciji javnosti slovi za zemlju iz kamenog doba. Drugo šta posebno valja istaknuti su pojedinačni pokazatelji. Po nekima, Srbija je u samom vrhu. Prvo mesto na listi dobiveno je za specifičnu oblast zdravstva, pa tako u Srbiji ne postoji mogućnost uticaja malarije na poslovne aktivnosti. Solidno stoji i po pitanju uticaja virusa HIV-a – osvojeno 17. mesto, a može se pohvaliti i po visokom 26. mestu za niske cene u fiksnoj telefoniji. Što se mobilne tiče, i tu je konkurentna, pa je na 28. mestu. Solidno stoji po pitanju cene radne snage i poreza na profit, gde je na 50. mestu. I to bi otprilike bilo to što se pozitivnih parametara tiče.

Sledeće što navodimo je već opšte mesto i nije nikakvo iznenađenje, ali je lepo podsetiti s vremena na vreme. Po zaštiti manjinskih akcionara Srbija se nalazi na 140. mestu, odlivu mozgova na 139., problem je i preobimna regulativa po kojoj visi na 134. mestu, kvalitet puteva je takav da je i 131. mesto uspeh, baš kao i nezavisnost pravosuđa, koja joj donosi  128. mesto. Po zaštiti vlasničkih prava na 126. je mestu itd.

Zanimljivo je opet zaviriti u sitnija crevca: po izveštaju, gotovo da ne postoji komunikacija između radnika i poslodavca, jer je Srbija po tome na 136. mestu, a na istom mestu je i po postojanju tržišne ekonomije. Mesto niže Srbija je dobila za uspešnost antimonopolske komisije. Po ovom izveštaju valjalo bi krenuti i u marketinšku kampanju sa sloganom: “Srbija, zemlja koju i malarija izbegava”.