Barikade neće lako pasti

Protekle nedjelje se činilo da će snage KFOR-a na sjeveru Kosova morati silom da uklone oko osamnaest barikada postavljenih na puteve što od Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubina Potoka i Leposavića vode ka Srbiji, odnosno ka prelazima Brnjak i Jarinje. Jednu od tih barikada, blizu Brnjaka, KFOR je uklonio upotrijebivši suzavac, ali su Srbi odmah podigli drugu, nekoliko stotina metara niže.

Pritisak koji je iz Brisela izvršen na Beograd, odnosno na predsjednika Srbije Borisa Tadića, izgledao je djelotvornije od KFOR-ovih prijetnji, i barikade su počele same od sebe padati. Tako se bar činilo u ponedjeljak uveče, kad je KFOR uklonio prepreku postavljenu u mjestu Banje kod Zubina Potoka, koja je ostala bez nadzora lokalnog stanovništva. Predsjednik Tadić je prethodno pozvao kosovske Srbe da u što kraćem roku jedinicama KFOR-a i misiji Euleksa omoguće potpunu slobodu kretanja. Odgovornost je prebačena na predsjednike četiriju opština i načelnika okruga koji su pregovarali sa komandom KFOR-a i narednoga dana stigli u Beograd, gdje ih je primio predsjednik, ponavljajući ono što je kazao dva dana ranije.

Iako se u prvi mah činilo da će barikade lako pasti, predsjednici opština sa sjevera Kosova sazvali su u utorak konferenciju za štampu i objavili da su spremni da propuste Euleks ako Srbija izdejstvuje garancije od Euleksa da neće prevoziti kosovske carinike i policajce.  Predstavnici opština su ponovili da će barikade na sjeveru Kosova ostati jer su “legitimno sredstvo borbe”.

– Barikade su uperene samo protiv kosovskih institucija, a ne protiv međunarodne zajednice dok god je statusno neutralna i ne pokušava da uspostavi nezavisnu državu Kosovo – rekao je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

S druge strane, portparol KFOR-a Uve Novicki rekao je da međunarodna mirovna misija na Kosovu ne prihvata nikakve uslove u vezi sa slobodom kretanja.

Situacija na sjeveru Kosova je ponovo zategnuta. Ostaje da se nadamo da će se do rješenja doći mirnim putem, bez nasilja.