Bunt zapisan u zvijezdama

Kada su prije nekoliko godina astrolozi najavljivali doba u kojem će biti pokrenute velike društvene promjene i pritom isticali 2011. godinu kao prvi važan korak u procesu društvenih transformacija, većina neupućenih je vjerovala kako se radi neutemeljenim fantazijama proizašlim iz uobičajene new age retorike. Sada kada širom svijeta po ulicama gradova protestiraju na tisuće nezadovoljnih ljudi, sasvim je realno zapitati se kuda sve to vodi i kako će izgledati svijet budućnosti.

Astrolozi koji su najavljivali velike društvene pomake zasnivali su svoje prognoze prvenstveno na promjenama znakova planeta Urana, Neptuna i Plutona. Ova tri udaljena tijela kreću se unutar Sunčevog sustava sporije od ostalih i u pravilu se povezuju s događajima koji imaju globalni karakter. Uran je u astrologiji poznat kao planet naglih i neočekivanih promjena koje najčešće šokiraju sve one što su njima zahvaćeni. Istovremeno, Uran karakterizira i ogromna potreba za ostvarivanjem slobode i prevladavanjem svih ograničenja. Ova potreba izražava se kroz buntovničko ponašanje i ugrožavanje postojećih sustava kontrole. Ovogodišnji ulazak Urana u znak Ovna označio je početak širenja pokreta građanskog nezadovoljstva i nagovijestio još veće perturbacije u sljedećim godinama. Pošto konkretiziranje astrološke simbolike uvijek ovisi o nivou ljudske svijesti, tako i ova Uranova pobuna uključuje vrlo različite povode.

Najsvjesniji dio buntovnika vrlo jasno raspoznaje nedostatke svjetskog ekonomsko-političkog poretka i zalaže se za njegovu zamjenu novim modelom koji nije zasnovan na principima eksploatacije. Tim buntovnicima je potpuno jasno da će se vladajuće strukture agresivno odupirati njihovim zahtjevima i da institucije pravne države neće obavljati svoj posao.

Drukčije karakteristike ima pobuna onih koji na ulice izlaze zbog ugroženosti materijalne egzistencije. Tim ljudima nije važno kako će u budućnosti izgledati ovaj svijet i na kojim principima će biti organiziran. Te gomile gladnih i nezaposlenih jedino traže nova radna mjesta koja će im omogućiti preživljavanje, veće mirovine i plaće. Ukoliko se udovolji njihovim zahtjevima, oni će bez preispitivanja prihvatiti bilo kakav ekonomski ili politički sustav.

Uz Urana koji je ušao u znak Ovna, i Pluton se skrasio u znaku Jarca. Astrološki gledano, takva njegova pozicija nagovještava krizna vremena za političke i financijske vladare svijeta. Ukoliko se uzme u obzir neharmonični aspekt s Uranom iz znaka Ovna, kriza postaje još intenzivnija i ugrožava same temelje na kojima je dosad građeno sveukupno upravljanje.

Slična situacija na nebu je bila krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. U to doba su širenje društvene svjesnosti i prava mala revolucija u umjetnosti zaustavljeni velikom financijskom krizom koja je prizemljila čovječanstvo i u konačnici ga odvela prema Drugom svjetskom ratu. Gledajući trenutna događanja, moguće je pretpostaviti da će se pojaviti sklonost ponavljanju istih šablona. U trenucima kada sve veći broj probuđenih ljudi bude izražavao svoje nezadovoljstvo postojećim sustavom financijske krize, eventualni ratovi trebali bi sve vratiti u početno stanje i omogućiti uspostavljanje nove kontrole. Takvo što je bilo moguće tokom tridesetih godina prošlog stoljeća, no veliko je pitanje hoće li to jednako funkcionirati i u ovim vremenima. Astrološki gledano, u odnosu na vrijeme kada su Hitler i Staljin vladali čvrstom rukom, Neptun je sada na suprotnom kraju zodijaka i ulazi u svoj znak Riba.

Neptunova idealistička simbolika na taj način dolazi do punog izražaja i omogućava transcendiranje nametnutih sukoba. Sve to bi moglo dovesti do stvaranja novih oblika duhovnosti koji, za razliku od postojećih, neće služiti u svrhu masovnog manipuliranja. No, o konačnom raspletu tih događaja odlučuje svatko u svom individualnom životu.