Da li je dosta?

Ja sam jedna od mnogih kojima se ovo dešava – moglo je da se dogodi bilo kome od vas! I nije bitno da li sam lezbejka ili strejt – neko je pokušao da me ubije!

Ovo je deo izjave A. Ž., devojke koja je umalo platila životom jedan subotnji izlazak. Zbog majice na kojoj je bio logo Parade ponosa završila je u Urgentnom centru sa posekotinama od kojih su neke bile opasne po život. Država se povukla pred nasilnicima, a ovi su to shvatili onako kako jedino i mogu – kao znak da su bili u pravu. Napadač na A. Ž. je uhapšen, a kako je reč o maloletniku, pušten je da se brani sa slobode. Tim povodom održan je protest ispred zgrade Vlade Srbije pod nazivom “Dosta je!”

Pred oko dvesta ljudi iščitano je pismo napadnute devojke, a Vladi Srbije je upućena poruka kako više nema povlačenja u četiri zida, jer se jedino tako može obračunati sa nasiljem. Na dan protesta, ministar policije Ivica Dačić posetio je A. Ž. u Urgentnom centru, nakon čega je izjavio da očekuje oštrije kazne za učesnike u incidentima i napadima.

– Zahtevam da se preispita kažnjavanje maloletnih osoba, jer je napadač oslobođen pritvora zbog toga što ima 17 godina, iako je devojci naneo teške povrede nožem i gotovo pokušao da je ubije – rekao je Dačić, dodavši da to nije dobra poruka za nasilnike.

– To nije dobro za atmosferu u Srbiji. Pojedinačni incidenti ne smeju da postanu uobičajeni i zaslužuju osudu najšire javnosti i političkih stranaka.

Ni nedelju dana pre toga, Dačić je u Jagodini primio nagradu “za izuzetan doprinos u zaštiti svih građana Srbije i njihove imovine, obezbeđivanju mirnog i stabilnog života građana, za njegov lični doprinos u saradnji MUP sa Interpolom i policijama drugih država Evrope i sveta, kao i za zabranu održavanja svih skupova povodom najavljene Gej parade”. Nagradu mu je uručio Dragan Marković Palma, jagodinski šerif koji odavno tvrdi da u njegovom gradu nema homoseksualaca.

Zabrana Parade ponosa, kao i primanje nagrade, jasno govore da su sva zalaganja Dačića za poštovanje zakona samo mrtvo slovo na papiru.