Ko se sjeća rata još?

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD) dodijelio je zahvalnicu za mir na Balkanu predsjedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Milu Đukanoviću na sedmoj Međunarodnoj konferenciji o nacionalnom i međuetničkom pomirenju, vjerskoj toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu. Treća zahvalnica za vodeću partijsku ličnost u Crnoj Gori, čiji uticaj je gotovo nemoguće ugroziti, dodijeljena mu je za sve što je učinio za mir na Balkanu.

Đukanoviću je prvu zahvalnicu u februaru 2004. uručio Čarls Mersieka, predsjednik Međunarodne asocijacije edukatora za mir u svijetu, koja je tvrdila da takođe djeluje u ime UN-a, a drugu sarajevska Internacionalna liga humanista u maju 2007. Zbog toga su, podsjećajući na Đukanovićevo savezništvo sa Miloševićem i neprihvatljivu ratnu retoriku, nagrade IHL-a vratili predsjednica Žena žrtava rata u BiH Bakira Hasečić i zagrebački profesor Zdravko Grebo.

Laureat – uticajna ličnost, biznismen i jedan od najbogatijih ljudi u ovom dijelu svijeta – odbacio je novinarske tvrdnje o njegovim navodnim zalaganjima za usporavanje evropskog puta Crne Gore. Takve “medijske spekulacije” okarakterisao je kao napise koji više liče na žutu štampu nego na novine i naglasio da je sve što je Crna Gora uradila u evropskim integracijama, uradila “pod dirigentskom palicom DPS-a”, što je EU potvrdila odobravanjem statusa kandidata i početkom pregovora o članstvu u Uniji.

Đukanovićevi postupci u prošlosti, kao i neki sadašnji, ne govore mnogo u prilog nagradama, pogotovo kada je riječ o miru. Teško da se može zaboraviti njegovo šurovanje sa Miloševićem, razaranje Dubrovnika, zločini u Bukovici, a o novčanim transakcijama i sumnjivim investicijama da i ne govorimo.

Opozicioni političar Slavko Perović, idejni tvorac nezavisne Crne Gore, lijepo je okarakterisao težnje bivšeg premjera:

– Milo Đukanović je najobičniji manipulant i veliki učenik Slobodana Miloševića. On je, baš kao i Milošević, bio i ostao samo za golu vlast, on je čovjek prošlosti i jedan potpuno prevaziđen političar.