Kult ličnosti

JULIAN BARNES dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman “The Sense of an Ending”. Barnes, 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao favorit za pobjedu.

– To je lijepo napisana knjiga koja govori o ljudskom rodu u 21. stoljeću – izjavila je Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade, inače bivša šefica obavještajne službe MI5.

Roman “The Sense of an Ending” priča je o prijateljstvu iz djetinjstva i o nesavršenosti sjećanja. Pripovijeda je sredovječni muškarac, koji se osvrće na puteve koje su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko dnevnika. Ovaj pobjednički roman, rekla je Stella Rimington, ima oznake “klasika engleske književnosti”.

ANTONIA KUZMANIĆ i JAKOV LABROVIĆ, osnivači performerske grupe “Room 100”, bit će jedni od glavnih sudionika Festivala novog cirkusa, koji se u Zagrebu održava od 25. do 30. oktobra. Glavna zvijezda programa revolucionarna je francuska novocirkuska skupina Les Colporteurs, koja će se predstaviti intimnom, autobiografskom i snažnom predstavom “Sur la route…” (“Na putu…”) u kojoj hendikepirani ekvilibrist ne odustaje od svog sna, plesa na žici. Na programu je i “Red Room”, internacionalna cirkusko-burleskna hit predstava, a vidjet ćemo i sijaset performera iz regije. Predstave se održavaju u ZeKaeM-u, tvornici “Jedinstvo” i na Sceni Travno.

SVETISLAV BASARA, književnik, otvorio je 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga, koji je pod motom “Knjige spajaju ljude” počeo u nedjelju, 23. oktobra. Prve posjetioce pozdravio je i pisac iz Mozambika Antonio Emilio Leite Koto, jedan od najeminentnijih afričkih pisaca na portugalskom jeziku, poznatiji pod imenom Mia Koto. Ovaj je jezik i počasni jezik Beogradskog sajma.

Predsjednik Upravnog odbora Sajma Željko Ožegović najavio je da ova manifestacija ima 30 izlagača više nego prošle godine.

– Na Sajmu će biti 455 izlagača i 813 izdavačkih udruženja i kulturnih centara stranih država – istakao je Ožegović i podsjetio da će ove godine Sajam produžiti radno vrijeme za jedan dan i jedan sat svakog dana.

BOUALEM SANSAL, alžirski pisac, dobio je Nagradu za mir na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga.

– Ljudi se svugdje u svijetu dižu protiv režima. Žele istinsku, univerzalnu demokraciju, bez granica i tabua – istaknuo je pisac primajući ugledno priznanje.

Izbor autora, zabranjivanog i progonjenog u domovini, nije slučajan, kao ni arapsko proljeće, koje je bilo tema brojnih novih izdanja predstavljenih u Frankfurtu.

– Solidarnost među zemljama koje su prošle revoluciju veća je nego ikad. Nažalost, arapske zemlje trenutno su podijeljene u dva velika tabora: one koje su prošle revoluciju i one koje nisu imale tu sreću. Naša dužnost je da govorimo i u ime onih kojima je ove godine zabranjen dolazak u Frankfurt – rekao je Valid Soliman, izdavač iz Tunisa.

ALENKA GREGORIČ i GALIT EILAT, povjesničarke umjetnosti iz Slovenije i Izraela, kreatorice su izložbi 52. Oktobarskog salona u Beogradu, koji se ove godine bavi pitanjem odgovornosti.

– Nekada odgovornost znači poštovati pravila, a nekada upravo nepoštivanje određenih društvenih normi i neposlušnost – kazala je Galit Eilat.

Ona je istaknula da Salon neće biti samo izložba umjetničkih objekata, nego učionica, radionica i prostor za diskusiju. Za ispitivanje pojma odgovornosti kustosice koriste tri metode: simulaciju, eksperiment i ponovno odigravanje događaja, koji predstavljaju glavne alate u umjetnosti performansa, instalacija, filma, videa i fotografije.

Uz belgijskog vizualnog umjetnika Jana Fabrea, na Salonu će učestvovati grupa Irwin, Yael Bartana, Avi Mograbi, Artur Zmijewski, Milica Tomić i mnogi drugi, kao i likovni članovi nevladinih organizacija Art klinika, Kiosk i Remont.

DAMIR IMAMOVIĆ, pjevač i kompozitor iz Sarajeva, upravo je dovršio četvrti album sevdalinki pod nazivom “Svrzina kuća” u koji su, među ostalima, uvrštene i poznate skladbe “Put putuje Latif-aga” i “Žute dunje”. Istražujući sevdah kao autohtonu bh. muzičko-poetsku formu, Imamović se uspio nametnuti široj javnosti ne samo kao predstavnik nove generacije tzv. fusion-sevdaha, već i kao izvrstan sljedbenik tradicionalnog načina izvođenja.

Po školovanju filozof, a po vokaciji muzičar, Damir Imamović (rođen 1978.) svoje je prve uzore pronalazio u porodici: njegov djed je bio legendarni izvođač i kompozitor Zaim Imamović, a otac pjevač Nedžad Imamović. Damir se nije zaustavio samo na reinterpretaciji poznatog repertoara, već je krenuo i u otkrivanje zaboravljenih imena i naslova te u autorski rad temeljen na kulturnoj baštini. Damir Imamović je također radijski voditelj osobene emisije na Radio Sarajevu “Sevdah Changes”.

FERNANDO BOTERO, slikar i kipar svjetskog glasa rodom iz Kolumbije, izlaže svoje radove u glasovitom Kunstforumu u Beču. Izloženo je 70-ak njegovih ulja na platnu, među kojima su portreti, aktovi, mrtve prirode i scene iz svakodnevnog života koje umjetnik interpretira na svojstven južnoamerički način. Glavna karakteristika njegovih umjetničkih djela su “monumentalni oblici, bogatstvo oblina i volumena”, kazala je prigodom otvorenja izložbe ravnateljica Kunstforuma Ingrid Brugger.

Boterovi ironijski prikazani likovi pretjerano uhranjenih muškaraca i žena jedu, šeću, igraju karte, šivaju, plaču… Borba bikova također je česta tema na njegovim platnima. Izložba je otvorena do 15. januara.