Pobuna bijelih mantila

Jednosatni štrajk upozorenja 8.400 zdravstvenih radnika održan je u svim ustanovama u Crnoj Gori, jer su im u prethodnih godinu i po oporezovani topli obrok i regres, a zarade smanjene za sedam odsto. Ozbiljnost čitave priče oko štrajka složnih “bijelih mantila” izgleda da će nadležni morati da shvate, uprkos ubjeđivanjima da u budžetu nema sredstava za povećanje primanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je da su jednosatni štrajk ispratili svi zdravstveni radnici, osim onih koji su morali da obavljaju zakonski propisan minimum poslova.

– Naši zahtjevi su jasni – vraćanje zarada na nivo iz 2009. godine. Odlukom Ministarstva finansija upućenog Fondu zdravstva da se od marta ne isplaćuje prevoz zaposlenima u sektoru zdravstva nije potkrijepljen odlukom zdravstvenih ustanova. Znači, isplata prevoza ostaje na snazi, ne postoji niti jedna odluka kojom je to ukinuto. Zatim, minuli rad za sektor zdravstva nije izračunavan za prekovremeni rad, prekovremeni noćni rad i pripravnost. Na taj način je zdravstvo zakinuto za onaj iznos koliko se minuli rad uvećava – objašnjava Ljiljana Krivokapić, ne isključujući mogućnost generalnog štrajka ako se zahtjevi ne ispune.

Ukoliko bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, medicinske sestre bi umjesto sadašnjih 270 primale 330 eura, ljekari bi sa 470 dobili povišicu na 550 eura, dok bi ljekari specijalisti umjesto sadašnjih 560 primali 650 eura.

Štrajk medicinara uglavnom je naišao na razumijevanje građana. Toliko niska primanja nisu opravdana za jedan od najhumanijih poslova na svijetu, iako često i sami imamo problema sa neljubaznim sestrama i rasijanim ljekarima.