Povratak u goru prošlost

Oko deset tisuća ljudi okupilo se u subotu, 8. listopada u beogradskoj Areni na koncertu “Volim devedesete”, gdje su pjevali izgleda nezaboravljeni Pink-likovi zvani Slađa Delibašić (bez Đoleta, što god to značilo), Dr Iggy, Gru, Knez, Gala, Ella B, Anabela (ta je i grudi pokazala) i još neki, više od njih 30, među kojima i Milica Majstorović kao specijalna gošća, koja je otpjevala – kažu neki beogradski mediji “neprevaziđeni hit” – “Tek je 12 sati”.

Koncert je organizirala firma 90’s Production d.o.o., a podršku su dali TV Pink tajkuna Željka Mitrovića i brojni drugi mediji, ali i Megatrend univerzitet. Čak se i Novak Đoković uslikao u majici na kojoj piše “Volim devedesete”, na što su mnogi njegovi obožavatelji reagirali s – nije mu to trebalo.

Za jedne, koncert je vraćanje u nostalgična vremena kad su odrastali (tadašnji klinci, koji umjesto ratova i sankcija pamte prve poljupce i školske dane), kad se moglo živjeti od šverca, bez plaćanja struje (često i bez nje) i poreza… Oni drugi – čini se da ih je ovih dana više – ogorčeni su. Ritam koji je odnjegovao kulturu dizelaša i sponzoruša, 20 godina kasnije predstavlja se kao muzika za dobru zabavu, a ne kao uvod za turbofolk, usred stradanja, ratova, bijede i sankcija, kaže profesor beogradskog Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić.

– To, u krajnjoj liniji, pokazuje jedan dubok prezir prema žrtvama, prema svima koji su tada bili unesrećeni, prema bijedi, krijumčarenju, kupovini benzina po ulicama, vojnoj policiji i arkanovcima koji su odvodili i gurali mladiće na front. To treba ispričati mladima, a ne predstavljati kako smo se ludo zezali na ovoj ili onoj žurci, jer se baš sve moglo raditi – kaže Rajić.

Pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo reagirao je još žešće.

– Ja kao iskreni Srbin, sa željom da komšiji crkne krava i da se nadmećem i da još više pretjeram od onoga koji pretjeruje, razmišljam o kampanji – volim četrdesete. Da štampamo Batu Živojinovića na majicama i onda Voja Brajović i Dragan Nikolić da dijele flajere. Znači, idemo na još ozbiljniji rat, još ozbiljnije bombe, još ozbiljniji broj žrtava. Volim četrdesete – žurka da bude internacionalna – kaže Marčelo.

Inače, koncertne najave išle su pod sloganom “Devedesete su tu”, a prema riječima organizatora, ideja je bila da “kroz muziku tog vremena naprave događaj koji će sve generacije pamtiti”. A koliko su devedesete i danas na snazi pokazuje najbolje to što je SPC (točnije, Mileševska eparhija) pred koji dan orden “Beli anđeo” dodijelio vladiki Pahomiju, protiv kojega je, zahvaljujući sudskim smicalicama, zastario postupak zbog pedofilije, kao i ministru policije Ivici Dačiću zbog toga što je (zvanično obrazloženje) “osvjetlao obraz Srbiji” zabranom Parade ponosa. Imao je muškosti i hrabrosti da kaže dosta, rekao je dodjeljujući Dačiću “Anđela” mileševski vladika Filaret.