Put kojim se ređe ide

Dobitnica jedanaeste nagrade Fonda “Maja Maršićević-Tasić” direktorka je nevladine organizacije Urban-In iz Novog Pazara, Aida Ćorović. Teško da je ijedna prethodna dobitnica nagrade “Osvajanje slobode”, što se dodeljuje ženama koje svojim radom i angažovanjem doprinose jačanju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije, u javnosti popraćena s toliko dvojakih, pa čak i trojakih komentara. Dok su se njene prethodnice suočavale samo s odobravanjem ili negiranjem, Aida Ćorović je podelila i te dve grupe i to zato jer dolazi iz sredine o kojoj u Beogradu nemaju jasan stav.

– Aida je u Sandžaku neko ko ima posao u Beogradu, u Zagrebu i Sarajevu je iz Srbije, a u Beogradu iz Sandžaka. Ona govori u ime žena, muslimanki, građanki Srbije i stalno je pod pritiskom onih koji ne vole da čuju glas razuma i ženu koja slobodno govori – rekla je dobitnica iz 2006. Hedvig Morvai-Horvat pre nego što je ovogodišnje priznanje uručila Aidi Ćorović.

Pojasnimo rečeno: Aida Ćorović je jedna od retkih ne samo žena nego i osoba iz Sandžaka, koja se otvoreno suprotstavlja sili muftije Moamera Zukorlića. Zbog toga je neki smatraju novim Sejdom Bajramovićem, koji je za svog života nosio ožiljak “poštenog Albanca”. Danas taj nadimak više pristaje onim Sandžaklijama koji su svoj položaj u javnosti diskreditovali lagodnom pozicijom u Beogradu, ali ne i Aidi. Ona je jedna od retkih koji će bez zadrške ukazati da problem Sandžaka ne leži samo u muftiji Zukorliću, jer se konci vuku u Beogradu, a to je učinila i po primanju nagrade.

– Ljudi iz unutrašnjosti, koji ne žive u Beogradu, možda moraju da ulože dodatni napor da bi se izborili za svoje ciljeve. Kao da tih par stotina kilometara brda i planina zamagli vizure, pa u Beogradu ne vide koliko smo nekada usamljeni u tome što radimo – rekla je.

Kritike Beogradu činiće je poželjnom i u Sarajevu ili Zagrebu, ali samo do trenutka kada i tu ne uputi koju kritičku strelicu. Onda postaje neko ko je iz Srbije, čime se njena reč i stav pokušavaju omalovažiti. Ukratko, na koju god stolicu da sedne, nožice joj nisu baš najčvršće, što bi, barem prema onome što je dosad radila, ipak trebalo da bude manje zlo od fotelje koju su brojni njeni sunarodnici izabrali.

– Stalno mi je smetala rečenica koju je Srbijanka Turajlić rekla kada je primala ovu nagradu, da je to jedina nagrada koju je dobila za neuspeh. Taj put, izbor koji smo napravili 1991. i 1992, da ne odemo putem zla i konformizma, da odaberemo teže puteve, osvojena je sloboda – kazala je Aida Ćorović.

Dosadašnje dobitnice nagrade su Olja Bećković, Goranka Matić, Biljana Srbljanović, Ružica Đinđić, Borka Pavićević, Hedvig Morvai-Horvat, Lila Radonjić, Mirjana Karanović, Srbijanka Turajlić i Verica Barać.