Rabljena sedmica

ZAKONI

Premijerka Jadranka Kosor misli da je otkrila spasonosnu formulu za eliminaciju svih predizbornih nevolja: donosit će se, više-manje, sumanuti zakoni koji će biti u funkciji HDZ-ove kampanje, jer bi trebali stvoriti dojam da ta stranka i u svojim najtežim trenucima brine o nacionalnim interesima i svekolikom hrvatstvu. Na beogradske vojne optužnice protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i još četrdesetak hrvatskih vojnika iz Vukovara, optužnice izvorno napisane 1992. godine, premijerka Kosor kani uzvratiti zakonom koji bi propisao da Republika Hrvatska ne priznaje ni optužnice ni ikakve druge akte agresorske JNA i njezinih organa. Sličan slučaj i s INA-om: Vlada planira donijeti zakon koji će jamčiti da se nitko ne može domoći većinskog vlasničkog paketa u rečenoj naftnoj kompaniji. Na zgražanje iz Mađarske i Europske unije, premijerka odgovara da je preuzimanje INA-e predmet sudskog postupka koji je USKOK pokrenuo protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, pa Vlada do daljnjega, to jest do izbora, zakonom mora spriječiti mogućnost veće štete nego što je ona za koju se sumnja da je već počinjena.

Kako bi se opravdalo predizborno donošenje zakona o zaštiti INA-e, USKOK je požurio podignuti optužnicu protiv Sanadera u slučaju primanja MOL-ova mita od deset milijuna eura za svojedobnu predaju upravljačkih prava u INA-i.

OPTUŽNICA

USKOK-ova optužnica protiv bivšeg premijera uglavnom se temelji na iskazima Roberta Ježića, vlasnika Diokija i Novog lista te bivšeg Sanaderova intimusa, i švicarskog odvjetnika Stephana Hurlimanna, direktora tamošnje Ježićeve tvrtke Xenoplast & Shipping. Na računu te tvrtke odsjelo je 2009. godine pet milijuna eura: po Ježiću i Hurlimannu, to je bila polovica MOL-ova mita namijenjenog Sanaderu koji je zauzvrat Mađarima omogućio dobivanje upravljačkih prava u INA-i. Hrabri Ježić odbio je Sanaderov zahtjev da i drugih pet milijuna eura stigne na isti račun, jer je Sanader u međuvremenu postao bivši premijer, pa se tom novcu zasad nije ušlo u trag. Iskazi ove dvojice svjedoka-a-ne-pomagača jedino su što novac s Xenoplastova računa povezuje s MOL-om i provizijom za Sanadera: uplata je, naime, formalno stigla od dviju off-shore kompanija s Cipra, koje su prethodno s Ježićevom švicarskom firmom sklopile ugovor o pružanju savjetodavnih usluga.

Posao tužiteljstva u ovoj priči, po svoj prilici, neće biti nimalo lak, a sami su ga sebi dodatno otežali ne baš logičnom isključivom fiksacijom na Sanadera, premda je činjenica da su za prepuštanje upravljačkih ovlasti MOL-u glasali svi članovi Vlade, uključujući i današnju premijerku. Nitko od njih u istrazi nije saslušan čak ni kao svjedok. Nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je vodio sve operativne poslove i pregovore s MOL-om, oslobođen je sumnje da je bio Sanaderov pomagač u inkriminiranom poslu s Mađarima i u ovom postupku vjerojatno će se pojaviti kao svjedok.

PROGRAM

Jadranka Kosor u utorak je predstavila HDZ-ov program za predstojeće parlamentarne izbore. HDZ obećava da će, ako ga građani ostave na vlasti, povećati zaposlenost, smanjiti doprinose na rad, prepoloviti deficit državnog proračuna, podići razinu zdravstvenih usluga, olakšati investiranje u proizvodnju, iskorijeniti nelikvidnost, povećati životni standard građana… HDZ neće uvoditi nove poreze, pa ni porez na imovinu, neće smanjivati mirovine, nastavit će borbu protiv korupcije, neće prodavati stratešku državnu imovinu… I neće tzv. jugosferu. Kao i u slučaju Kukuriku koalicije, izostao je samo jedan detalj: naime, kako se sve te lijepe želje misle realizirati, a da država ne bankrotira u roku od dva tjedna?

SABOR

Iz burnog saborskog aktualnog prijepodneva izdvojili smo dva pitanja za koja se nije našlo mjesta u drugim medijima. Na pitanje SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o tome što Vlada kani poduzeti da se vrati staro ime Spomen-domu u Glini, premijerka je obećala organiziranje sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti koje su dosad bile gluhe za sve javne apele da prestanu provocirati Srbe u tom kraju. Zdenka Čuhnil, zastupnica češke manjine, pitala je premijerku Kosor što će poduzeti u vezi s antimanjinskom presudom Ustavnog suda: dobila je odgovor da Vlada mora poštovati odluku Ustavnog suda, ali da će se o njoj uskoro raspravljati u okviru saborskog Odbora za Ustav.