Rabljena sedmica

ZABRANE

Dva mentalna druga – ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Tomislav Karamarko – odlučili su da će policije dviju zemalja svoj posao raditi tako što će osigurati da posla – nemaju. Dačić je zabranio održavanje beogradske Parade ponosa, s obrazloženjem da policajci ne bi mogli spriječiti divljanje homofobnih patriota, odnosno mogli bi spriječiti huliganske napade na homoseksualce samo uz ozbiljne gubitke u ljudstvu i tehnici. Policija je tako javno priznala da je nemoćna u srazu s organiziranom skupinom nasilnika koji djeluju pod egidom borbe za srpstvo i tradicionalne vrijednosti.

Slično je i s Hrvatskom u kojoj policija nije zabranila okupljanje homoseksualaca, nego okupljanje Srba. Karamarko je, naime, ukazom zabranio otkrivanje spomen-obilježja poginulim Srbima u Golubiću kod Knina, jer je policija procijenila da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira. Lokalnim hrvatskim braniteljima zasmetala su neka među imenima poginulih, a to je ministru Karamarku bilo dovoljno da zabrani otkrivanje spomenika. Karamarku je od zakona važnije što misle lokalni branitelji po zanimanju, kao što je Dačiću iznad svega da se ne zamjeri organiziranoj grupi nasilnika koji svoje duševne poremećaje i socijalnu devijantnost isporučuju pod firmom patriotizma.

WALL STREET

 

Prosvjedna akcija protiv kapitalističkih zala, koja se prije više od tri tjedna začela na njujorškom Wall Streetu pod nazivom “Occupy Wall Street” i koja je krajem prošlog tjedna polučila brutalno hapšenje sedamstotinjak demonstranata na bruklinškome mostu, konačno je počela dobivati medijsku pažnju i u Sjedinjenim Državama, te se počela širiti i po drugim američkim gradovima, ali i po cijelom svijetu. Prosvjeduje se, i prosvjedovat će se, protiv bankarske i korporativne pohlepe, protiv društvene korumpiranosti i posvemašnje nezaštićenosti svih koji nisu bogati, protiv nezaposlenosti i ekonomije koja se bazira na burzovnim špekulacijama…

Američka politika zasad stvari prepušta policijskim snagama, ali sva je prilika da neće moći još šutjeti i praviti se da se ništa ne događa. U Zagrebu će se, kao i u brojnim gradovima svijeta, skup solidarnosti s njujorškim prosvjedima održati 15. listopada u 18 sati, na Trgu bana Jelačića. Ako ga ministar Karamarko ne zabrani, jer razlog za zabranu uvijek se može pronaći kad tako nalažu politički interesi.

GLAVAŠEVCI

 

Srećko Jurišić nagodio se USKOK-om: priznao je da je – zajedno s Ivanom Drmićem, Dragom Tadićem, Božicom Tadić-Ćavar i Sanjom Marketić – sudjelovao u pokušaju da se za 700 tisuća eura na Vrhovnom sudu kupi sloboda Branimiru Glavašu. Jurišić je osuđen na uvjetnu kaznu od dvije godine. Potez Srećka Jurišića i njegova odvjetnika Željka Gulišije izazvao je bijes odvjetnika ostalih optuženika, jer su tek na sudu saznali da se jedan optuženi nagodio s tužiteljima, a njegovo priznanje koristit će se kao snažan dokaz u suđenju ostalima.

“Pa gdje to ima da tužiteljev činjenični opis djela bude okrivljenikova obrana? Smatramo da je takva nagodba nezakonita, jer optužno vijeće još nije ni utvrdilo da ima kaznenog djela”, izjavila je Jadranka Sloković, odvjetnica osječkog poduzetnika Drage Tadića kojeg se optužuje da je bio organizator operacije spašavanja osuđenog ratnog zločinca Glavaša. Odvjetnik Gulišija izjavio je, pak, da ne misli kako je Jurišićevom nagodbom nekome nanesena šteta. Odvjetnik se, naravno, samo šali.

VRANČIĆ

 

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić govorio je nakon premijere dokumentarnog filma o ratnom razaranju Zadra. Bio je nadahnut mržnjom, jer Vrančić je nadahnut mržnjom svaki put kad govori o Srbima, antifašistima i ostalim vječnim urotnicima protiv ugroženog hrvatstva: “Nije točno da se ‘jedan dio srpskog stanovništva u Hrvatskoj pridružio agresiji’, nego se veliki, ogromni dio Srba digao protiv svoje, hrvatske države. A i oni koji nisu prešli na onu stranu, koji su bili tu, mahom su bili petokolonaši, izdajnici i agenti neprijatelja.”

Ne zamara se zaneseni Vrančić činjenicama, pa ni činjenicom da izgovara riječi koje su utužive. A njegovim se riječima ne zamara ni šefica mu Jadranka Kosor koja je svoju kampanju naumila graditi na antisrpskoj retorici i gestama: zadarski gradonačelnik samo je nešto doslovnije shvatio HDZ-ovu predizbornu strategiju koja se sastoji u povratku u devedesete i u bezobzirnoj devastaciji svega dobrog što je dosad postignuto u hrvatsko-srpskim odnosima. Novo širenje mržnje da bi se održalo na vlasti svjedoči da je Jadranka Kosor političarka malog formata kojoj je, kao i njezinu prethodniku, odgovornost prema ovoj zemlji posljednje čime se opterećuje. Zato se sigurno opterećuje predizbornim istraživanjima biračkog raspoloženja, a ona pokazuju da se premijerki nimalo ne isplati borbena retorika.

MERCATOR

 

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić ne odustaje od namjere da kupi slovenski trgovački lanac Mercator, a izgledi za taj šoping sad su mu bitno bolji nego prije nekoliko mjeseci kad je njegov pokušaj izazvao političke tenzije između dviju zemalja. Kao i prije nekoliko mjeseci, Todorić nudi 221 euro po dionici, što je najbolja dosad prispjela ponuda, a rok za predaju ponuda istječe 17. listopada. Interes ulagača zasad nije osobit, pa bi Agrokor lako mogao zagospodariti slovenskim trgovačkim ponosom, ako se ne umiješa politika. Drugo je pitanje otkud ionako prezaduženom Todoriću novac za ovu skupu akviziciju. Treće je pitanje hoće li se Mercatorovi radnici i kooperanti usrećiti s najmoćnijim hrvatskim tajkunom koji nije poznat po štovanju radničkih prava, te po urednom i ažurnom plaćanju malih dobavljača.