Rabljena sedmica

SABOR

Prošlog tjedna zakuhalo se u Saboru. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izvrijeđao je SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol, a HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak papirima i plastičnom bocom gađao je SDP-ovca Arsena Bauka, pa je opoziciji to bio povod da odustane od daljnjeg sudjelovanja u radu parlamenta. Zatim se Vladimir Šeks javno ispričao, pa se ispričala i Jadranka Kosor, da bi se onda – na inicijativu SDSS-ova potpredsjednika Milorada Pupovca – začeli međustranački pregovori o modelu okončanja rada Sabora u ovome sazivu. Imenovana je komisija u kojoj su, osim Pupovca, Andrija Hebrang, Milanka Opačić i Vesna Pusić. Kad ovaj broj “Novosti” bude u vašim rukama, vjerojatno ćete znati kakav je dogovor postignut, ako se ikakav dogovor uopće postigne, u vezi s datumom raspuštanja Sabora i što je sve istrgovano u vezi s točkama dnevnog reda o kojima će se raspravljati i glasati do tog radosnog datuma.

“Nema nikakve sumnje da ovaj Sabor ne bi trebao završiti, a da se ne osvrne na odluku Ustavnog suda u kojoj se derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Da li će biti vremena za to i da li ima prostora za to, to je drugo pitanje”, rekao je Pupovac i potvrdio da SDSS neće glasati za HDZ-ov štetni Zakon o ništetnosti.

KOMUNISTI

HDZ je pušten s lanca i teško ga je opet zavezati, unatoč javnim isprikama Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor. Osokoljeni borbenom predizbornom kampanjom kojoj ritam udara nabrijana premijerka, mnogi HDZ-ovci osjećaju da je stigao čas da kažu sve što nisu smjeli govoriti u protekle četiri godine, pa čak i duže. Šef splitskog HDZ-a Dujomir Marasović jedan je od njih. Gostujući u ponedjeljak na Radio Splitu, Marasović se obrušio na komunističku opasnost koja vreba posvuda, uključujući i telefonske pozive slušatelja koji su se javljali u emisiju. “Ova gospođa je jedan obični komunistički propagandist iz bivših vremena!” okarakterizirao je jednu slušateljicu. “HDZ je isplatio zaostatke mirovina za koje njeni komunisti nisu htjeli ni priznati da postoje, ona namjerno laže narod, kao što je njima to bio stil punih pedeset godina!” Našlo se mjesta za komuniste i u temi o Pelješkom mostu kojemu se “komunisti protive”. “Napravit ćemo ga jer smo domoljubi, jer hoćemo poboljšati život na jugu i razviti turizam, i zato da Hrvatska bude spojena betonom! Ovoga nema nigdje u svijetu, samo su Hrvatsku komunisti i Tito podijelili na dva dijela, a mi ćemo je integrirati da možemo po suhome proći.” Komuniste nije mogao pronaći jedino u odgovoru na pitanje o komunističkoj prošlosti svoje stranačke predsjednice.

SANADER

Zagrebački Županijski sud odbio je zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se omogući obrana sa slobode: pritvor mu je produžen do okončanja parlamentarnih izbora, odnosno za još dva mjeseca. Sud je ostao neumoljiv, unatoč tome što je Sanader ponudio jamčevinu od 12 milijuna i 400 tisuća kuna: svoje nekretnine u zamjenu za Sanaderovu uvjetnu slobodu bili su spremni založiti Luka Bebić, Mario Zubović i Jerko Rošin. “Jamčevina bi bila prihvaćena u bilo kojim drugim okolnostima, ali mora se uzeti u obzir da se protiv njega, osim ovog postupka, vodi još nekoliko istraga u kojima ga se sumnjiči da je stekao protupravnu imovinsku korist od preko 100 milijuna kuna”, obrazložio je sudac istrage Krešimir Devčić. Sanaderovi odvjetnici najavili su da će se žaliti sve do Ustavnog suda. “Ovdje se ne radi samo o založnom pravu na imovinu, nego i o zamrznutih Sanaderovih dvadesetak milijuna kuna. Sanader sigurno ne bi odlučio bježati i ugroziti i tu imovinu, nego će nastojat u sudskom postupku demantirati tvrdnje tužiteljstva kako mu ta imovina ne bi bila oduzeta”, rekao je Čedo Prodanović, ponavljajući da bivši premijer nije bježao, nego se dobrovoljno vraćao u Hrvatsku. “Ovaj postupak i odbijanje jamstva predstavlja kaznenu ekspediciju i mi smo vrlo razočarani”, dodala je Jadranka Sloković.

HDZ

Hoće li i Hrvatsku demokratsku zajednicu zadesiti sudbina Ive Sanadera? “Slobodna Dalmacija” u utorak je objavila da će USKOK u idućih mjesec dana podignuti optužnicu protiv HDZ-a, a prema odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj promptno je demantirao tu informaciju: izjavio je da je razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i da mu je ovaj kazao kako je “Slobodna” objavila notornu laž. Zatim se saopćenjem oglasilo i Državno odvjetništvo: “Vezano za izjavu Vladimira Gredelja, odvjetnika iz Bjelovara, navodimo da je u navedenom predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u javnosti poznatom pod nazivom Fimi media, istraga još u tijeku, tako da su tvrdnje o mogućim rokovima i odlukama zasad samo preuranjene tvrdnje. Odluka će, nakon dovršene istrage, biti donesena u zakonom propisanom roku, o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviještena.” Znači, šanse da HDZ u predizbornu kampanju uđe s teretom USKOK-ove optužnice na leđima ipak postoje, a konačna odluka ovisit će o političkim kalkulacijama Mladena Bajića.

KNIN

SDSS-ovac Željko Džepina premoćno je pobijedio na dopunskim izborima za zamjenika kninske gradonačelnice iz reda srpske zajednice. Džepina je naslijedio Dragana Jerkovića koji je iznenada preminuo prije godinu dana. SDSS, osim u Kninu, ima zamjenike gradonačelnika u Vukovaru, Benkovcu, Obrovcu, Ogulinu, Gospiću, Glini i Hrvatskoj Kostajnici. Ta će stranka, inače, na predstojećim parlamentarnim izborima istaknuti manjinsku listu u 12. izbornoj jedinici, ali će izići na izbore i u 9. izbornom okrugu.