Rabljena sedmica

GLAVAŠ

Sve može u Hrvatskoj. Može se saborskom zastupniku skidati imunitet i izvrgavati ga se kaznenom progonu zbog izrečenog mišljenja, a može se pronaći i zakonska rupa kroz koju će se osuđenog ratnog zločinca aktivno uključiti u izbornu utrku. Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje naumio je, naime, osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša istaknuti za nositelja svojih izbornih lista u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici, jer navodno ne postoji propis koji bi ih u tome onemogućio. Državno izborno povjerenstvo saopćava da će svoj pravorijek izreći kad HDSSB preda svoje izborne liste, naravno, ako Glavaš – koji kaznu izdržava u mostarskom zatvoru – uspije ishoditi putovnicu koja predstavlja formalnu pretpostavku za upisivanje imena i prezimena na izbornu listu. Za razliku od potvrde da, recimo, nisi ratni zločinac. A o onome što se događa u glavama ljudi koji po glasove birača idu veličajući ratnog zločinca, o tome ovom prilikom nećemo. Zadržat ćemo se na onome što smo kazali u prvoj rečenici.

REJTING

Prema terenskom istraživanju agencije Ipsos Puls za Novu TV, Kukuriku koalicija povećava prednost u odnosu na HDZ. Opozicijska koalicija tako trenutno ima podršku 38,8 posto glasača, dok HDZ podupire njih 20,3 posto. Treći su Hrvatski laburisti Dragutina Lesara koji imaju 6,3 posto, pa HSP sa 4,7, zatim Blok umirovljenika s Ljubom Jurčićem koji ima 4,4 posto. HSS je na povijesno mizernih 2,5 posto, dok HSLS sada uživa potporu 1,5 posto birača. Zaključak je, dakle, da se Jadranki Kosor i njezinoj stranci zasad nije isplatila agresivno desničarska kampanja, a pametnom se ispostavlja taktika Zorana Milanovića i njegove koalicije koja se sastoji u izbjegavanju sukoba s vladajućima i u čekanju da se građani na izborima odluče za manje zlo.

MMF

Kako sada stoje stvari, izbornu pobjedu Kukuriku koalicije može ugroziti samo Kukuriku koalicija, odnosno neki njezini istaknuti pojedinci koji govore ono što misle. Među takvima naročito se ističe riječki SDP-ovac Slavko Linić koji je opet izazvao pomutnju u vlastitim redovima. Nakon što je prije dva mjeseca izjavio da bi se Milanović trebao povući s predsjedničkog položaja u stranci kad postane premijer, što je rezultiralo omanjom dramom na Iblerovu trgu, sad je kazao da će se nova Vlada, u kojoj je njemu navodno bilo namijenjeno mjesto ministra financija, obratiti za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu. Jadranka Kosor smjesta je počela mahati tim Linićevim najavama, a u opozicijskoj koaliciji istog su se časa počeli hvatati za glave. Kad su se malo pribrali, počeli su se ograđivati od svojeglavog i neukrotivog Linića. “Hrvatska ima problema, ali nije tako bolesna. U našem programu nema MMF-a zbog toga jer sami želimo donositi odluke. Pa, ne idemo na izbore da bismo zvali MMF, već zato da bismo se sami borili s izazovima”, rekao je Zoran Milanović. Linić je, pak, zašutio, kao i prije dva mjeseca.

BAJIĆ

Sve je više indicija da će Državno odvjetništvo uskoro podignuti optužnicu protiv Hrvatske demokratske zajednice zbog zloupotreba u financijskom poslovanju, a kad budete imali u rukama ovaj broj “Novosti” vjerojatno ćete znati je li se HDZ odlučio da barem donekle uzvrati glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Na saborskom dnevnom redu, naime, trebali bi se naći izvještaji o radu državnih odvjetništava u 2010. godini: radi se, zapravo, o statističkim podacima o stanju kriminaliteta u zemlji, podacima koji ne mogu biti povod za uskraćivanje povjerenja Bajiću, ali mogu biti povod da HDZ-ovci nasrnu na glavnog tužitelja i pokušaju mu umanjiti vjerodostojnost. Jasno je da je Bajić – dijelom i zbog vlastitih političkih kalkulacija – trenutačno HDZ-ov najozbiljniji protivnik, pa je teško vjerovati da će pripadnici vladajuće stranke propustiti priliku da mu na nos nabiju da progoni samo HDZ-ovce, dok članove drugih stranaka uglavnom pušta na miru. Slučaj riječkih Tržnica, koji više od godinu i pol ne mrda s mrtve točke, u tom smislu može poslužiti kao snažan argument.

GLAMOČ

Petorica pripadnika Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske osuđeni su na zagrebačkom Županijskom sudu zbog ratnog zločina nad šestoricom zarobljenih vojnika i oficira Vojske Republike Srpske. Zločin se dogodio u srpnju 1995. u selu Mliništa kod Glamoča u Bosni i Hercegovini. Tihomir Šavorić i Nenad Jurinec osuđeni su na po šest godina zatvora, Antun Novačić na pet godina, a Robert Prechtjel i Robert Berak na po dvije godine robije. Emil Crnčec i Goran Gaća oslobođeni su krivnje, jer nije bilo dokaza da su sudjelovali u ratnom zločinu. Sud je, inače, konstatirao da su pripadnici “Puma” zarobljenike pobili po izravnoj naredbi svog tadašnjeg zapovjednika generala Ivana Korade. On je, kao što je poznato, u travnju 2008. stradao u policijskoj akciji u okolici Varaždina, nakon što je u stravičnom pohodu usmrtio petero nedužnih ljudi.

UBOJICE

Sud u Beogradu potvrdio je osuđujuće presude Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, pripadnicima mafijaškog “zemunskog klana”, za sudjelovanje u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Potvrđeno im je po trideset godina robije, koliko im je presuđeno 2007., kad im se sudilo u odsutnosti. Prošle godine uhapšeni su u Hrvatskoj, nakon što je Simović pokušao ubiti Kalinića, pa im je suđenje ponovljeno. Simović je u postupku priznao krivnju i izrazio kajanje, dok je Kalinić ostao pri tvrdnji da nije imao nikakve veze s atentatom na Đinđića. Sud mu, naravno, nije povjerovao.