Sponzor ex machina

U osam dana trajanja devetog Zagreb Film Festivala, od 16. do 23. oktobra, zagrebačka publika u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, Plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti moći će vidjeti 90 filmova, od toga 42 u takmičarskom programu.

– Osim 11 dugometražnih, deset kratkih, 13 dokumentarnih i osam kratkih domaćih filmova iz “Kockica”, ciklusa namijenjenog mladim hrvatskim režiserima, koji konkuriraju za nagrade i priznanja, publika će vidjeti i brojne popratne programe – kaže direktor festivala Boris T. Matić.

Regija je bitna

Uz već etablirani popratni program kao što su “Velikih 5” – filmovi iz vodećih evropskih kinematografija, “Bibijada” – filmovi namijenjeni djeci i “Moj prvi film”, koji je ove godine posvećen prvijencima danskih režisera, ove godine na repertoaru će se naći programi “Red Westerns”, vesterni snimani u istočnoevropskim zemljama i “Seksualna edukacija na filmu”,

koja pokriva period od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. do australske “Abecede ljubavi i seksa” iz 1978, a u koju je uvršten i “Ljubavni slučaj ili tragedije službenice PTT” Dušana Makavejeva.

– Iako se mnogi festivali, na primjer onaj u Sarajevu, bave filmovima regije, i nama je, iako se bavimo cijelim svijetom, regija vrlo bitna – rekao je Boris T. Matić, ističući da ove godine ima nešto manje regionalnih ostvarenja.

– Osim dugometražnog slovenskog filma “Izlet” Nejca Gazvode o odnosu između troje prijatelja koji se intenzivira na njihovom putovanju, tu su kratkometražni “Dont brejk maj turbofolk hart” srpske režiserke Mione Bogović o pjevačici turbofolka koja se zaljubljuje u mladog beogradskog kustosa i “Mali borci” Ivane Lalović iz BiH koji govori o ratnoj priči jedne obitelji. Izvan konkurencije bit će prikazan “Orkestar” Pjera Žalice, koji kroz priču o Saši Lošiću i njegovom Plavom orkestru govori o propadanju Jugoslavije – kaže Matić.

Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnjem ZFF-u bit će prikazani filmovi “Sramota”, drugi film britanskog umjetnika i redatelja Stevea McQueena poznatog po hvaljenoj “Gladi”, i “Razmjena”, novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu “Orkestar u gostima”.

Festivalska tradicija

– To je nastavak tradicije festivala, koji predstavlja debije danas značajnih autora od kojih se i u budućnosti mnogo očekuje, među njima i film “Krvna osveta” Joshue Marstona, koji govori o krvnoj osveti u jednoj albanskoj porodici – kaže Matić.

Dokumentarni film “Afrički izbori” dobro će doći u ovo predizborno vrijeme, jer se radi o izboru predsjednika u Gani i istraživanju što se događa iza kulisa izborne mašinerije.

– Teško da bi bilo ovog festivala da nije našeg novog generalnog sponzora T-Coma –  kaže Matić, ističući da je i pored 30 posto manjeg budžeta festival jedan dan duži nego prošlih godina zahvaljujući entuzijazmu ekipe koja ga radi.

Osim toga, i ove godine preko 80 značajnih imena iz svijeta filma dolazi u Zagreb, među njima i članovi odbora Evropske filmske akademije, koji će u Zagrebu održati sastanak.

Dio filmova bit će prikazan u Rijeci i Puli, a cijena ulaznica bit će ista kao lani, od 20 do 30 kuna, zavisno o filmskom programu.