Strogo kontrolisano novinarstvo

Savet za borbu protiv korupcije objavio je izvještaj u kome je konstatovao da je “medijska sloboda u Srbiji ozbiljno ugrožena zbog političkog i ekonomskog pritiska kojem su mediji izloženi”. U izvještaju se nedvosmisleno zaključuje da zbog ugroženosti elementarnih sloboda srpski mediji nisu u stanju vršiti svoju elementarnu funkciju pravovremenog i istinitog informisanja.

Tko su vlasnici?

Savet kao glavni problem identifikuje prikrivenu vlasničku strukturu i političku kontrolu medija od strane državnih institucija kroz budžetska davanja. Navodi se podatak da od 11 elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom, za njih devet vlasnici nisu poznati. Od 30 medija obuhvaćenih analizom, čak 18 je u vlasništvu of-šor kompanija, čiji pravi vlasnici nisu poznati. Savet konstatuje da je suprotno Zakonu o informisanju država još uvijek vlasnik velikog broja medija, naročito lokalnog i regionalnog značaja.

U izvještaju se navodi da državne institucije u Srbiji direktno iz budžeta izdvajaju najmanje 15 miliona evra godišnje na oglašavanje, koje je isključivo usmjereno na partijsku ili ličnu promociju političara na javnim funkcijama. Navodi se da mediji na javnim konkursima iz budžeta ostvaruju još najmanje 20 miliona evra, što čini skoro četvrtinu ukupnog medijskog reklamnog tržišta u Srbiji (procjena je da je to tržište od ukupno 160 miliona evra). Kako se u izvještaju navodi, posebnu ulogu u finansiranju medija i njihovom držanju u ekonomskoj zavisnosti i neizvjesnosti imaju marketinške i agencije za odnose sa javnošću, kao i producentske kuće koje su uglavnom u vlasništvu stranačkih aktivista ili osoba povezanih sa njima.

Prisutni, ali šute

Pojedine marketinške i PR-agencije prihode ostvaruju isključivo od državnih institucija i službi, tvrdi se u izvještaju i konstatuje da usluge agencija u protekle tri godine nisu koristila samo tri ministarstva: prosvjete, nauke i državne uprave.

Ukratko, podaci vrlo vjerno pokazuju težak i apsolutno zavisan položaj srpskih medija od vlasti, tajkuna i političkih partija. Zato je, ako izuzmemo rijetke iznimke, u Srbiji svejedno koju televiziju gledate ili koje novine čitate. Sadržaj i ugao gledanja su potpuno isti. I da – isti su i oglašivači.

Savet za borbu protiv korupcije predstavio je ovaj izvještaj u Medija centru. Za taj događaj vladalo je veliko interesovanje medija, pa je prisutno bilo čak 15 novinarskih ekipa. Međutim, većina prisutnih medija ovom predstavljanju nije posvetila ni jednu jedinu riječ. Njihova šutnja svjedoči o tačnosti izvještaja bolje od bilo kog novinarskog priloga.