Veterani konačno progledali?

Nakon što se danima u javnosti raspredalo tko je i kada u Ministarstvu pravosuđa primio optužnice, nakon što Vladimir Šeks danima nije silazio s ekrana sipajući nebuloze o “nastavku srbijanske agresije drugim sredstvima” i nakon što je scena bila spremna za još jednu manipulaciju hrvatskim braniteljima, netko je među njima konačno malo razmislio i odlučio stati na loptu.

Tako su ovih dana dvadesetčetvorica branitelja s famozne optužnice predstavila javnosti i političarima svoj jednostavan zahtjev: zatražili su da se, umjesto novim zakonima, od optužnica brane pravnim argumentima. Angažirali su odvjetnika Krešimira Krsnika i, nakon komemorativnog skupa kojim je obilježena dvadeseta obljetnica heroja obrane Vukovara Blage Zadre, jedan od njih, Tomislav Josić, obratio se javnosti: “Ne znači nam ništa ako smo sigurni u Hrvatskoj, a izvan nje se ne smijemo maknuti. Želimo biti slobodni ljudi i putovati izvan Hrvatske.”

Njihov odvjetnik Krsnik izjavio je kako će ih lako obraniti od optužbi, jer je optužnica, navodno, konstruirana na osnovi iskaza koji su u logorima u Srbiji iznuđeni od zarobljenih vukovarskih branitelja.

Revolucionarni potez

– Politika ne može pomoći tim ljudima, ona je i inicirala ovaj slučaj. Srbija je donijela zakon kojim je jurisdikciju za ratne zločine proširila na prostor bivše Jugoslavije. Hrvatska politika je šutjela i sad smo tu. Ovaj predmet se može zatvoriti jedino pravnim putem –  izjavio je Krsnik. Dodao je kako Vladimira Šeksa “zanima politika, a nas pravo i pravednost. Politika to zapravo ne želi riješiti, nego držati otvorenim. Moramo zatvoriti usta politici”.

Apel optuženih branitelja i njihovog odvjetnika prva je normalna reakcija na vijest o optužnici u posljednjih mjesec dana, otkako se za nju doznalo. Konačno je netko shvatio da se od optužnica brani uz pomoć pravosuđa a ne politike, a odbijenica koju su optuženici poslali HDZ-u revolucionarni je potez kada se zna za dugu povijest njihovih odnosa, tijekom kojih je braniteljska populacija, usrećena brojnim privilegijama, uredno šutjela na sve manipulacije te stranke.

Krsnik je najavio kako će se za pomoć obratiti DORH-u i zatražiti da Hrvatska napravi ono što su joj sporazumi između tužiteljstava Hrvatske i Srbije omogućavali i prije HDZ-ova uplitanja.

– Optuženi će dati iskaze u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, nakon čega ćemo ih poslati u Srbiju. Velika je vjerojatnost da će, kao u slučaju Purda, kada vide da je optužnica utemeljena na iskazima danima u logorima, odustati od postupka – dodao je Krsnik.

Drugim riječima, optuženici i njihov odvjetnik više vjeruju razumu Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu nego političkom rasuđivanju predsjednice Vlade Jadranke Kosor i njenih jastrebova, koji su spremni sigurnost ratnih veterana potrošiti u još jednoj predizbornoj bici. Nema nikakve sumnje kako je Jadranka Kosor potpuno svjesna da Zakon o ništetnosti šteti ponajprije optuženicima, kao što je potpuno svjesna i činjenice da otvaranje pravosudne bitke sa Srbijom radi konkretnu štetu u još jednom procesu, koji se ovih dana najavljuje na naslovnicama. Riječ je o tužbi za ratni zločin protiv generala JNA-a Aleksandra Vasiljevića i zapovjednika logora Stajićevo i Begejci, potpukovnika Miroslava Živanovića. Na optužnici, kojom se vrh JNA optužuje za uspostavu četiriju logora u Srbiji i jednog u Hrvatskoj, onog u Staroj Gradišci, godinama rade Udruga pravnika Vukovar 91 i Županijsko državno tužiteljstvo u Osijeku, ali nakon najave Zakona o ništetnosti, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću bačeni su klipovi pod noge.

Medvjeđa usluga logorašima

Pero Kovačević iz Udruge pravnika Vukovar 91 svjestan je kako Jadranka Kosor radi medvjeđu uslugu bivšim logorašima, koji dvadeset godina traže da se procesuiraju ratni zločinci odgovorni za 19 ubojstava u logorima, stotine silovanja, tisuće premlaćivanja i raznih vrsta zlostavljanja u Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Gradišci.

– Zakon o ništetnosti je obični predizborni trik, koji je narušio uspješnu suradnju hrvatskih i srpskih tužiteljstava. On može dati prigodu Srbiji da na optužnicu protiv Vasiljevića i Živanovića odgovori odbacivanjem, jer se može dogoditi da hrvatsku najavu donošenja zakona tretira kao akciju odbacivanja i prekida dosadašnje suradnje – kaže Kovačević.

Poigravanje sudbinama tisuća logoraša i logorašica, koji su prošli stravične torture po cijeloj Srbiji, razotkriva odnos HDZ-a i premijerke prema žrtvama, prema ljudima na čijoj je patnji izgradila političku karijeru te, uz ostalo, “osvojila” stan u Zagrebu i obnovu ratom netaknute kuće u rodnom mjestu kojoj su, prema pisanju “Jutarnjeg lista”, dodani kat i potkrovlje te prošireni gabariti.

Hrvatski logoraši barem nisu zaboravljeni od strane nevladinih organizacija, medija i javnosti, kao što su zaboravljene i prešućene žrtve iz optužnice protiv Šeksa i ostalih. Njih nitko u medijima ne spominje, iako su članovi obitelji ubijenih građana Vukovara srpske nacionalnosti, koji su likvidirani prije početka otvorene bitke za grad, svoju muku ispričali na sastanku s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i srpskim Borisom Tadićem, održanom u Vukovaru tijekom Tadićeva posjeta. Na sastanku su bili i premijer Srbije Mirko Cvetković i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor, koja nakon toga nikada u javnosti nije prozborila o nužnosti procesuiranja zločinaca koji su pobili te ljude.

Umjesto brige za žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost, ona je, na zgražanja Evropske unije, otvorila front prema Beogradu. Žrtve bi opet mogli postati Vukovarci koji su 1991. već jednom žrtvovani. Možda premijerka smatra da su se na to navikli, pa će im sada biti lakše.