Balkan prolaz

ZEMUNAC

Opština Zemun dodijelila je, povodom dana opštine, titulu počasnog građanina ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu. Zahvaljujući se na priznanju, Konuzin je rekao da je to velika čast za njega i priznanje razvoju odnosa Srbije i Rusije u svim sferama posljednjih godina. “Hvala vam na ovom gestu i na ljubavi prema Rusiji”, rekao je Konuzin i dodao da je u unapređenje saradnje dviju zemalja ulagao i sopstvene napore.

Novopečeni Zemunac do sada je bio poznat po bahatim i uvredljivim istupima, u kojima je Srbe optuživao da ne vole dovoljno svoju zemlju i da ne brane interese Srbije u vezi sa Kosovom, a sada je prepoznat kao zaslužni građanin u visokim naprednjačkim krugovima. Naime, u Opštini Zemun na vlasti su Srpska napredna stranka, koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbije i koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija-Narodna partija. Svečanosti su prisustvovali i skandal-majstora Konuzina podržali: lider SNS-a Tomislav Nikolić, vladika hvostanski Atanasije, potpredsjednik DSS-a Miloš Aligrudić i drugi.

AL JAZEERA

Al Jazeera Balkans, dugo najavljivani projekat moćne katarske medijske kuće, najavila je početak emitiranja programa za petak, 11. novembar. Balkanska ispostava globalne informativne mreže emitirat će program iz centralnog studija u Sarajevu i regionalnih centara u Beogradu, Zagrebu i Skoplju. “Kada u petak Al Jazeera Balkans počne sa emitovanjem, postat će prvi program ove globalne mreže na nekom drugom jeziku, osim engleskog ili arapskog”, saopšteno je iz sarajevske direkcije Al Jazeere, koja najavljuje šest časova lokalnih vijesti, intervjua, komentara i analiza, te dokumentarnog programa, dok će se ostatak programa popunjavati sadržajem sa drugih programa katarske mreže.

NAPREDAK

O ocjeni napretka Crne Gore i Srbije prema EU integracijama u proteklom periodu bit će riječi u decembru. Šefovi diplomatija zemalja EU-a zajedno sa komesarom EU-a Štefanom Füleom 5. decembra razmotrit će šta su Srbija i Crna Gora do tada uradile u provođenju reformi i uslova za približavanje članstvu u Uniju i o tome izvijestiti šefove država ili vlada EU-a koji će zasjedati četiri dana kasnije.

– To će pripremiti Poljsko predsjedništvo EU-a, a na dnevnom redu susreta lidera bit će i prijedlog Evropske komisije da Srbiji bude odobren status kandidata za članstvo, uslovno i datum pregovora, a Crnoj Gori početak pregovora o članstvu – izjavio je Artur Harazin, direktor u poljskom Ministarstvu spoljnih poslova. On je na skupu o daljoj politici proširivanja EU-a u Briselu naglasio da će svaka članica Unije o tome dati i sopstveno suvereno mišljenje.

Direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino ponovio je da “politika proširivanja EU-a sa sobom nosi snagu preobražaja za zemlje zapadnog Balkana i zato mora imati jasne rokove”. Sanino je prihvatio ocjenu da unutar EU-a postoji i zamor od proširivanja, te da je tačno da taj proces postaje sve složeniji. Njemačka i Francuska do sada su se isticale traženjem odgađanja odluke o novom koraku za Crnu Goru i Srbiju.

NELIKVIDNOST

Raste nelikvidnost u Crnoj Gori. Posljednji podaci tamošnje centralne banke pokazuju da je porastao broj preduzeća čiji su računi blokirani, i to sa 14.750 koliko ih je bilo na kraju septembra, na 14.982 u oktobru, ili za 1,57 odsto više. Ukupan dug po osnovu međusobnih potraživanja privrednika u Crnoj Gori na kraju oktobra dostigao je 363 miliona eura, što je povećanje od 13,5 miliona eura ili 3,86 odsto u odnosu na septembar, kada su dugovanja iznosila 349,4 miliona eura. U neprekidnoj blokadi u trajanju do godinu dana bilo je 2.135 firmi sa dugom od 82 miliona eura, što čini 22,6 odsto ukupnih dugovanja, dok je duže od godinu dana 12.847 firmi imalo blokirane račune sa iznosom od 280,9 miliona eura ili 77,4 odsto ukupnog iznosa dugovanja, navodi se u izvještaju CBCG-a.

DUG

Prema tvrdnjama ekonomskih eksperata, Srbija je probila granicu javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ekonomista Ivan Nikolić, suradnik beogradskog Ekonomskog instituta, rekao je za B92 da se to dogodilo krajem septembra i da je dug sada na nivou od 47 odsto BDP-a. “Čini mi se da bi misija MMF-a mogla to da konstatuje, to je već izvjesno”, naglasio je Nikolić, napominjući da zaduženost nije toliko bitna i da očekuje da će na stolu biti tri krupnije teme. Članovi Fiskalnog savjeta Srbije nedavno su objavili da je nivo javnog duga Srbije 44,4 odsto BDP-a i da zakonska granica zaduživanja nije probijena, a isto tvrde i srpski ministri.

BEZIZLAZ

Spor oko zvaničnog imena koje će Makedonija ubuduće nositi između te zemlje i susjedne Grčke prešao je iz bezizgledne u bezizlaznu fazu. Između ove dvije zemlje – a to je potvrdio i makedonski premijer Nikola Gruevski – već duže vremena nema kontakata u vezi sa rješavanjem spora sa imenom. Makedonija ne može prihvatiti međunarodnu arbitražu za rješavanje spora sa Grčkom, jer je riječ o suštinskom pitanju koje zadire u ključne parametre svakog demokratskog društva, izjavio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki. On je istakao da spor sa Grčkom ne može da se rješava na osnovu iste metodologije koja je primijenjena u slučaju slovenačko-hrvatskog sporazuma o granici. Podsjećajući da Makedonija i Grčka, pod pokroviteljstvom UN-a, pregovaraju samo o imenu, Poposki je rekao da se iz izjava grčkih zvaničnika može zaključiti da Atina ovaj problem širi i na pitanje identiteta. On je naveo da motivisanost Grčke da pregovara o problemu imena nije na željenom nivou i da ni jedno do sada ponuđeno rješenje nije prihvatljivo za makedonske građane, kako bi bilo stavljeno na referendum.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije vode se od 1992. UN je, radi rješavanja problema, imenovao Matthewa Nimetza za specijalnog posrednika. On je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga. Posljednji prijedlog koji je ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena spominjana Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.