Koliko volje, toliko muzike

Po pitanju medijskog praćenja kulture, posebice pop-kulture i rock glazbe, stanje je prilično jadno, kako u Hrvatskoj tako i u regiji: tog neprofitabilnog područja sve je manje i na TV-u i u radijskom eteru. Jedan je novinski urednik tako izjavio da ga jedan izvođač ne zanima zato što mu se album prodaje u nakladi manjoj od one njegova magazina; da dade vjetra u leđa sjajnom albumu odličnoga glazbenika nije razmišljao – to, napokon, ne donosi novac.

Osim toga, PR službe ubile su autorski novinarski pristup, pa je copy/paste novinarstvo postalo standard u većini regionalnih medija. Imati stav, obrazložiti ga, pristupiti mu argumentirano i informirano, danas je prava rijetkost, kao i pronaći novinare koji to znaju, žele i mogu. I sami rock glazbenici sve se češće pitaju ima li smisla stvarati glazbu koju nitko ne emitira i ne promovira.

Pop-kultura otjerana je u geto u koji zalaze tek najuporniji odmetnici: na internetu, tom beskonačnom digitalnom svemiru, sva je sila novih portala na strani javnog dobra, koji ističu što treba usvojiti, a što zaobići. Ruku na srce, među njima ima i onih s jedva pismenim novinarima, koji bi samo oponašali “velike” i etablirane.

Revolucionarna evolucija

Walter Thompson je pseudonim novinara koji je prije nekoliko mjeseci u Zagrebu pokrenuo online magazin pop-kulture Ravno do dna (www.ravnododna.com). Razgovarali smo s njim o kulturnom značenju tog portala.

– O čemu uopće mogu pisati šoubiz-rubrike vodećih medija ako nemaju sluha za ono što se oko njih događa? Koga oni servisiraju? Zar koncert Rogera Watersa pred 17.000 posjetitelja zaslužuje samo fotogaleriju? U bivšoj smo se državi hvastali da smo kulturna republika: gdje je sad ta kultura, u “Ludnici” i drugim narodnjačkim klubovima? Imamo recept za to, ne mislimo nemoćno sjediti i kukati kako je sve otišlo dovraga i, kako bi htio naš neprijatelj, da budemo nemoćno i dezorijentirano hrvatsko intelektualno biće u depresiji, neredu i neaktivnosti. E, pa malo su se prevarili, mi smo za akciju – kaže.

Jednako je radikalan i kad govori o pravim razlozima pokretanja portala.

– Vrijeme je brzopoteznih i brzokonzumirajućih internetskih tričarija, koje mnogi portali tretiraju kao vijesti. U toj hrpi sranja nema zadovoljstva, još manje novinarstva, barem ne onog stručnog, strastvenog i posvećenog materiji kojom se bavi. Ravnododna.com je osmišljen kao suštinska suprotnost tome. Mi ćemo posvećivati pažnju onima koji ostavljaju istinski pečat na kotaču vremena koji nas sve melje, mjesta za kojekakve izgubljene duše iz realityja i koloplet kavanskih pjevača i pjevačica ovdje neće biti. Davanje medijskog prostora takvima karakterima dovelo je ovo društvo u mentalno ništavilo zaluđeno trivijalnošću bez boje, okusa i mirisa. Naša misija je revolucionarna evolucija, naš kurs je jasan: ravno do dna – kaže Walter Thompson.

Relevantnija promocija

Pokretač i glavni urednik beogradskog online magazina Time Machine Music (www.timemachinemusic.org) dugogodišnji je rock kritičar i novinar Branimir Lokner.

– Tokom poslednjih nekoliko godina, da ne kažem dekade, izrasla je nasušna potreba za ovakvim portalom. Za internetske portale pišem od 2002. i prilično sam ušao u problematiku webzina, blogova i sličnih internetskih glasila. Takođe, ne samo rock kultura nego i gotovo svaka subkultura u osnovi deluje preko pomenutih kanala. Danas je svaka kulturna pojava, sem one isključivo estradne, relevantnija, realističnija i intenzivnija na internetu nego što to može biti na TV-u, radiju, novinama. Sami akteri, što se promocije i marketinga tiče, veći efekat imaju uz afirmativnu promociju putem internetskog glasila (uključujući i socijalne mreže). Webzine poput TMM-a pruža već sada velike mogućnosti, a budućnost ide u prilog ovakvim portalima: novim je generacijama ovakav vid prezentacije logičniji, bliži i pristupačniji, već i zato što su rođeni u vreme kad se stvarala internetska psihologija – tumači Lokner.

Nema sumnje da su ovakve inicijative i poslovni potezi dobrodošli. No, u beskrajnom digitalnom moru informacijskog overdosea, i oni će morati uložiti puno toga da pronađu svoj put prema konzumentima, kojima je sve teže odabrati, a još ih je teže uvjeriti u istinitost i vjerodostojnost ponuđene informacije.