Maćeha Rusija

U igrokazu oko krize na sjeveru Kosova, gdje Srbi još stoje na barikadama, izdvaja se jedan posebno tragikomičan detalj. Pokušavajući da u rješenje krize dublje uvuku Rusku Federaciju, koja i zvanično i nezvanično slovi kao srpska saveznica, iako u cijeloj priči vodi računa samo o vlastitim interesima, jedna politička grupacija kosovskih Srba prikupila je 22.000 zahtjeva za prijem u rusko državljanstvo.

Početna politička ideja te grupacije je bila obrazložena tezom da bi Ruska Federacija, ako primi u državljanstvo ovoliki broj ljudi, bila obavezna da ih štiti, slično kao što štiti ruske državljane u Abhaziji, Osetiji ili Kalinjingradu. To je ipak bio više politički gaf nego ozbiljna i do kraja razrađena ideja. Kad se za ovu inicijativu pročulo, nije trebalo dugo čekati da se javi i ruska strana, ali i politički faktori u Srbiji.

Rusija je kao ozbiljna država, putem izjava svojih funkcionera srednjeg nivoa, takav zahtjev kosovskih Srba pristojno odbacila, napominjući kako prijem u rusko državljanstvo zahtjeva posebne, vrlo precizne, dugotrajne i zahtjevne procedure. No, pustila je neke od tih funkcionera koji poput stalnog predstavnika u NATO-u Dimitrija Rogozina slove za naročite srpske prijatelje, da dodatno “ohlade” cijelu stvar. Rogozin je podnosiocima zahtjeva za državljanstvo poručio da su uvijek dobrodošli u Rusiju, naročito u onaj njen dio iza Urala, odnosno slabo nastanjeni Sibir. Kao što se zna, u Sibir se oduvijek odlazilo po kazni.

Eto, od barikada kojima su blokirali sami sebe do zahtjeva za ruskom zaštitom, Sibir je predložen kao moguće rješenje. A kad se sa ruske strane predloži Sibir kao alternativa, ni Ahtisarijev plan nije više nikakav bauk.