Medicinari ne odustaju

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika Crne Gore u generalnom je štrajku, a obećanje Sindikata zdravstva da u narednih 15 dana neće izaći na ulice uslovljeno je ishodom najavljenog sastanka ministra finansija Milorada Katanića i ministra zdravlja Miodraga Radunovića. Dvojica ministara trebalo bi da razgovaraju oko rezervi iz budžeta koje bi mogle riješiti probleme zdravstvenih radnika. Da li će se za najhumanije radnike u Crnoj Gori izvući neke rezerve, nitko još ne zna, ali je poznato da se za konferencije u čast bivšeg premijera Mila Đukanovića uvijek nađe neki novac.

– Štrajk u zdravstvu ne podrazumijeva obustavu rada već borbu za ostvarenje prava – poručuju sindikalci, naglašavajući da ne traže povećanje zarada nego vraćanje na nivo iz 2009, kada su im plate umanjene.

Iz Vlade se i dalje ne obaziru na zahtjeve medicinara, koji imaju jedino podršku i razumijevanje građana, kojima i pored štrajka zdravstvena zaštita nije uskraćena. Zbog specifičnosti posla, jedino Hitna pomoć nema pravo na obustavu rada i zaposleni u toj službi ne nose bedževe s natpisom “Štrajk”.

Sindikalci su ubijeđeni da se valjanom preraspodjelom novca može pronaći način da se udovolji njihovim zahtjevima i očekuju da resorna ministarstva dođu do takvog zaključka.

– Para ima. Svaki dan slušamo o milionima kojima su podmirene neke potrebe, valjda ima koji milion i za osam hiljada zdravstvenih radnika. Neki direktori u Crnoj Gori imaju platu u visini 14 plata jednog ljekara ili 40 plata higijeničarke u zdravstvu – kazao je dr. Miodrag Vilotijević.

Sindikalci apeluju i na menadžmente zdravstvenih ustanova da ne vrše pritisak na zaposlene da odustaju od štrajka. Uporno pokušavaju da osvijeste i Vladu koja je, očito, zaboravila na svoje dužnosti, pa su prije svega naglasili da je neophodna racionalizacija troškova državnog aparata, efikasnija i transparentnija poreska politika i konkretniji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno dosljedna zapljena imovine kriminalaca.