Mirotvorac Đukanović

Na finansiranje skupa u Miločeru navodno se obavezala prethodna vlada, na čijem čelu je bio upravo Milo Đukanović, a kabinet premijera Igora Lukšića pravda se činjenicom da je samo izvršio “ranije preuzete obaveze”. Iz Vlade je ovim povodom saopćteno da nisu bili obaviješteni da će bivši premijer primiti nagradu, ali 35.000 evra od poreskih obveznika su ipak izdvojili. Tvrde i da je građanima zauzvrat omogućeno da u informativnim emisijama čuju stavove Đukanovića i Jasušija Akašija, ali i možda najskuplje pismo bivšega generalnog sekretara UN-a Butrosa Butrosa Galija.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić kazala je “Vijestima” da ne zna za ECPD i da nije čula za njihove javne nastupe. U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore tvrde da sarađuju s ECPD-om zbog međunarodnog ugleda Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija i da je Evropski centar ovlašćeni predstavnik Univerziteta za mir UN-a.

Izvršni direktor tog sumnjivog centra, prof. dr Negoslav P. Ostojić, tvrdi da to što je predsjednik DPS-a Milo Đukanović član Savjeta ECPD-a Regionalnoga mediteranskog instituta za međunarodne postdiplomske studije i istraživanja nema nikakve veze s priznanjem koje mu je uručeno na konferenciji u Budvi. Kako je izostalo objašnjenje zašto su Đukanovića nagradili zbog doprinosa miru na Balkanu, Ostojić objašnjava da se prilikom donošenja odluke “imalo u vidu njegovo ukupno djelovanje na tom planu”.

ECPD, sa sjedištem u Beogradu, koristi logo Ujedinjenih nacija, navodno zato što ga je osnovao Univerzitet za mir UN-a, čije je centralno sjedište u Kostariki. Na sajtu tog centra navodi se da imaju predstavništvo i u Crnoj Gori, ali ono zapravo ne postoji.

Na zvaničnoj adresi ove organizacije koja se predstavlja kao misija međunarodne organizacije, u Ulici kralja Nikole, nema nikoga.

Dok se zdravstvenim radnicima koji su u štrajku uporno govori da nema novca za plate, sredstva za konferencije kojima se prate svjetski trendovi uvijek se nađe. Milu pare nikad nisu bile problem, jer para ima.