Paviću prijeti novi “Grupo”

Medijskom tajkunu Ninoslavu Paviću ovih dana opako gori pod nogama, a zbivanja od prošlog tjedna u njegovu su sjećanju vjerojatno osvježila onaj neugodan remetinečki trenutak otprije 11 godina, kada je koncem 2000., po izbijanju afere “Grupo”, bio priveden zajedno s Miroslavom Kutlom, Antunom Crlenjakom i drugim Kutlinim suradnicima radi tajnih ortačkih ugovora.

Sada je Pavić ponovno meta policijske istrage vezane uz transakcije oko preuzimanja tekstilne industrije Kamensko, u kojoj su Kulte i Crlenjak opet ključni akteri, a iz onoga što se događalo prošlog tjedna izvjesno je da je kriminalistička obrada dospjela u završnu fazu, pa se u novinarskim krugovima nakratko činilo da će doći i do Pavićeva privođenja.

Saslušanja i privođenja

Policija je prošle srijede predložila Državnom odvjetništvu saslušanje 15 osoba, da bi u petak u županijska državna odvjetništva u Zagrebu i Vukovaru bilo privedeno 13 ljudi iz tvrtki preko kojih su vršene transakcije vezane uz Kamensko. Prema pisanju “Novog lista”, oni su tužiteljima dali iskaze o tim transakcijama, za koje policija sumnja da su bile vršene u sklopu udruživanja radi počinjenja kaznenih djela prevare, utaje poreza i pranja novca.

Glavni operativci spomenutih transakcija bili su Crlenjak, posljednji direktor Kamenskog, i Davor Vlajčević, predsjednik nadzornog odbora te tvrtke, obojica inače bliski Kutlini suradnici. Oni su uz pomoć drugih kompanjona, putem 13 različitih tvrtki sudjelovali u višestrukoj preprodaji, tijekom koje je u samo tri mjeseca u proljeće 2008. godine više puta fiktivno povećana vrijednost tvrtke Dalta d.d. koju je Pavić kao krajnji kupac platio 33,6 milijuna kuna. Dio tako transferiranog novca korišten je prilikom preuzimanja Kamenskog od strane tvrtki Crlenjaka, Vlajčevića i njihovih suradnika. Kako je tvrtka Dalta imala samo fiktivnu vrijednost i služila za transfer sredstava, te se transakcije karakterizira kao pranje novca s utajom poreza.

Tijekom dosadašnje kriminalističke obrade, policija je u posljednjih nekoliko mjeseci ispitala čitav niz osoba i prikupila obilnu dokumentaciju, iz čega se moglo zaključiti da je policijska obrada dovršena. Policija je prošlog četvrtka predložila da se na saslušanje privede i Pavić te da se raspiše još jedna tjeralica za Kutlom, koji se u Sarajevu skriva od zatvorske kazne u slučaju “Gradski podrum”. No prema pisanju portala Index.hr, Državno odvjetništvo to je odbilo, zatraživši da se prije toga prikupe dodatne informacije. Na Indexov tekst MUP je reagirao priopćenjem kojim je demantirao da postoji loša suradnja između tužiteljstva i policije, no njime je zapravo potvrdio da je policijska obrada već u poodmakloj fazi i da je potreban samo još jedan korak kako bi Državno odvjetništvo otvorilo službenu istragu.

Sa skupštine u bolnicu

Zanimljivo je da je Pavić istoga dana kada se očekivalo njegovo privođenje završio u zagrebačkoj bolnici Rebro, iako je dan ranije u dobrom raspoloženju bio u Splitu na glavnoj skupštini “Slobodne Dalmacije”, gdje se dao razriješiti s dužnosti predsjednika uprave i imenovati u nadzorni odbor te izdavačke kuće. Za Pavića se odavno spekuliralo kako je Kutli ostao dužan velike svote još iz vremena tajnih ortačkih ugovora 1990-ih, a pretpostavlja se da mu je dio duga u iznosu od pet milijuna eura vratio upravo tako što je 2008. kupio tvrtku Dalta od Vlajčevićeve tvrtke Vilinske poljane. Vlajčević je netom prije toga kupio Daltu po znatno manjoj cijeni od 13 drugih tvrtki, koje su njene dionice platile još manje, a iza njih je kao početni prodavatelj stajao Kutlin vjenčani kum Hrvoje Gašparinac, čovjek koji je kao pripadnik knežijske skupine bio oslobođen u famoznom procesu tzv. zločinačkoj organizaciji.

Ninoslav Pavić Daltu je, pak, kupio preko svoje tvrtke Com.com preko koje, inače, drži i 50 posto medijske kuće Europapress holding, čiji je drugi suvlasnik njemačka grupa WAZ. Kako su “Novosti” već pisale, u vrijeme kada je Pavićev Com.com platio 33,6 milijuna kuna za Daltu, koncern Agrokor Ivice Todorića kupio je za 43,7 milijuna kuna Com.comov udio u tvrtki mStart telekomunikacije, koja je bila jednako bezvrijedna kao i Dalta, jer je bila tek osnovana, nije imala ni imovine ni zaposlenih, niti je uopće poslovala. Kako Com.com te godine nije imao drugih ozbiljnih prihoda, izvjesno je da je kupnja Dalte bila financirana tim novcem. No po svim dostupnim informacijama, čini se da ta transakcija, iako u svemu slična fiktivnim transakcijama s Daltom, nije postala predmet interesa policijskih istražitelja.

To govori do koje je mjere osjetljiva kriminalistička obrada u slučaju Kamensko, koja se nije samo dotakla najmoćnijeg medijskog tajkuna, koji se dugi niz godina trudio podilaziti vlasti, kako onoj Ive Sanadera tako i onoj Jadranke Kosor, te izgraditi specijalne odnose s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, već je došla i do njegovih aranžmana s najkrupnijim domaćim kapitalistom.

Gromoglasna šutnja

Iako hrvatski mediji inače obilno izvještavaju o istragama u svim mogućim fazama, o ovoj se upadljivo šuti, ne samo u Pavićevim izdanjima, već i u svim medijima oglašivački ovisnima o Agrokoru. Osim “Novosti”, koje su prije godinu i pol dana otkrile Pavićeve transakcije s Kutlom i Todorićem, te portala Index koji redovito o tome piše, o istrazi protiv Pavića i Kutlinih kompanjona u posljednje vrijeme izvještavao je još samo “Novi list” koji, međutim, nikada ne spominje transakciju s Todorićem. No o događajima od prošlog tjedna počeo je u više emisija, uključujući i Dnevnik, izvještavati i HTV, što može biti jedan od pokazatelja da će, unatoč utjecajnim akterima, istraga u slučaju Kamensko teško moći biti stopirana, iako će zasigurno izostaviti Todorića.

Ivica Todorić posljednjih se godina uključio u niz Pavićevih krupnih operacija, što uključuje ulazak u suvlasništvo turističke agencije Adriatica.net, preuzimanje Znanja od Pavićeve Consultants grupe i kioska od “Slobodne Dalmacije”, te navedenu transakciju s tvrtkom mStart, čiju je bezvrijednost koncem prošle godine odlučio zamaskirati tako što je tvrtku dokapitalizirao s čak 100 milijuna kuna i prebacio u nju Agrokorove informatičke odjele sa 97 zaposlenih.

No, Ninoslav Pavić upustio se u sumnjive rabote i u poslovima sa “Slobodnom Dalmacijom” i Adriaticom.net, koji su također predmet istrage policije i Državnog odvjetništva, iako je za sada slučaj Dalta izbio u prvi plan. Pavić, koji se svim silama trudio da svojeg nekadašnjeg patrona zamijeni novim najmoćnijim poduzetnikom u zemlji, nije se ni nakon 11 godina od privođenja u aferi “Grupo” uspio odlijepiti od Kutle, zbog kojeg ovih dana ponovno strepi od privođenja.