Predizborno laktarenje

Kako prisvojiti rezultate tuđeg rada na najbolji je način pokazala SDP-ova sisačko-moslavačka županica i nositeljica liste Kukuriku koalicije za VI. izbornu jedinicu Marina Lovrić Merzel. Ona je u Bijelim Vodama, glinskom povratničkom selu, otvorila dionicu županijske ceste dugu 2,2 kilometra, projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna.

Iako je milijun kuna iz interventnih sredstava Hrvatskih cesta osigurao SDSS na temelju koalicijskog sporazuma s HDZ-om, a ostatak od 181.092 kune pribavila je Županija, Marina Lovrić Merzel je u otvorenju prvog dijela trase županijske ceste vidjela idealnu priliku za predizborni skup na kojem, po planiranom protokolu, nije bilo mjesta za predstavnike SDSS-a. Tako se sisačka županica slobodno mogla pred okupljenim narodom pohvaliti kako je ova investicija njezin projekt i rezultat njezina rada, spomenuvši tek usput zasluge SDSS-a.

Medijska blokada

– Očito je da u ovo predizborno vrijeme sisačka županica ne bira sredstva i sebi pripisuje tuđe zasluge. SDSS problem asfaltiranja zapuštene i za lošeg vremena nepristupačne županijske ceste kroz Bijele Vode radi od 2004. Mukotrpni višegodišnji pregovori urodili su plodom tek ove jeseni, kada je ministar prometa Božidar Kalmeta na osnovi našeg dogovora odobrio prvih milijun kuna. Očekivali smo da ćemo biti pozvani na otvorenje. Čak smo po nekoj verziji protokola trebali i sudjelovati u rezanju vrpce, ali nas županica nije ni pozvala. To sve govori o njenim namjerama da minimalizira postojanje i utjecaj SDSS-a u Županiji – ističe revoltirani predsjednik Kluba SDSS-a Mile Horvat.

Nova cesta kroz Bijele Vode bila je jedan prioritetnih infrastrukturnih projekta SDSS-a, što dokazuju i brojni spisi koji su iz saborskog Kluba zastupnika i Ureda potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca upućeni, među ostalima, ministru Kalmeti, samoj županici Marini Lovrić Merzel, glinskom gradonačelniku Milanu Bakšiću, predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću, ravnatelju Uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije Josipu Lovrekoviću i predstavniku mještana Bijelih Voda Milošu Brankoviću.

Jedine ovlaštene za kandidiranje potrebne projektne dokumentacije prema državi su županije, kao osnivači i vlasnici županijskih uprava za ceste, kojima Hrvatske ceste prosljeđuju novac.

– Sisačko-moslavačka županija projekt asfaltiranja ceste u Bijelim Vodama kandidirala je tek kada je SDSS u dogovoru s Ministarstvom osigurao financiranje tog infrastrukturnog projekta. I to je bio jedini mogući put. Zašto sisačka županica svojata cijelu investiciju, treba nju pitati. Naš je problem medijska blokada radi koje ne možemo plasirati vjerodostojnu informaciju o onome što smo uradili, ne samo u Glini i Sisačko-moslavačkoj županiji, nego i u drugim županijama i mjestima u kojima živi srpsko stanovništvo. SDSS je samo ove godine iz Ministarstva regionalnog razvoja osigurao 175 razvojnih projekata infrastrukturne sanacije za čak 52 jedinice lokalne samouprave. To je naš uspjeh koji smo ostvarili na osnovi koalicijskog sporazuma, ali o tome se ne govori i ne piše. U takvim okolnostima naše uspješne rezultate drugi pripisuju sebi – kaže Horvat i dodaje da SDSS planira da financiranje sljedećih četiriju kilometra ceste kroz Bijele Vode do Drenovca uđe u idući državni proračun, za što je potrebno osigurati još dva milijuna kuna.

Domaćin zadovoljan

Postupcima sisačko-moslavačke županice ostali su razočarani i lokalni dužnosnici SDSS-a, koji su na županijskoj razini u koaliciji sa SDP-om.

– Uglavnom je praksa da me županica poziva na većinu svojih skupova, kako bi predstavila naše zajedništvo u koaliciji. Međutim, poziv za Bijele Vode, selo sa srpskim stanovništvom, ovog je puta izostao. Time je valjda htjela reći da SDSS nije dao svoj doprinos asfaltiranju ove ceste, što nije istina – kaže Milan Krstinić, predsjednik županijske organizacije stranke i jedan od brojnih savjetnika Marine Lovrić Merzel.

Nepozvani Krstinić uspio je pred samo otvorenje ceste, radi mira u kući, nagovoriti županicu da ipak usput spomene i stranku koja je osigurala novac za tu investiciju.

– Ponosna sam kao prva među jednakima, ispred velikog broja političkih stranaka koje su prihvatile moj program, što je ova cesta rezultat naše suradnje i rada. Moram reći da se za ovu cestu izuzetno puno založio SDSS, kao jedna od stranaka u našoj koaliciji – spomenula je ipak sisačka županica.

Međutim, ta činjenica nije bila poznata domaćinu skupa i predstavniku mještana Bijelih Voda Milošu Brankoviću.

– Naša borba za cestu traje 21 godinu. Za nju smo mi mještani prije rata izdvajali novac iz svojih skromnih kućnih budžeta. No, novac je otišao u vjetar, a mi ostali u blatu. Sve ove godine naši nas političari nisu shvaćali i nisu se zalagali za naš problem. Ne znam koja sve vrata nisam otvorio. Zahvaljujući Županiji i županici napravljen je ovaj dio ceste – rekao je Miloš Branković poslije skupa u dvorištu u kojem je upriličen ručak.

– Ne miješam se u politiku i ovo nije izborni skup – rekao nam je domaćin, rukom pokazujući na plakat postavljen na zidu kuće, na kojem je, kaže, kronološki naveden dug put od makadama do ceste te upečatljiva zahvala: “Hvala vam velika, gospođo županice”.

Minuta šutnje za partizane, ali i branitelje

Scenarij Marine Lovrić Merzel na otvorenju prometnice djelomično je pokvario sam domaćin Miloš Branković, koji je pozvao na minutu šutnje za sve poginule i umrle borce VII. banijske udarne divizije, koja je prije 69 godina osnovana na isti datum, 22. novembra, u susjednom Klasniću. Poziv na minutu šutnje iznenadio je županicu, koja je jedva dočekala svoj red za govornicom kako bi ispravila grešku.

– Postoje samo dobri ili loši ljudi, dobre ili loše namjere, i samo jedno majčinsko srce koje jednako voli, bez obzira na to o čemu se radi. Uvažavanje, tolerancija, mir i suradnja ključ su dobrog života i dobrih rješenja za opće dobro. Zato vas molim da minutom šutnje odamo počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, svim civilnim žrtvama, svim dobronamjernim ljudima koji nisu s nama u našoj Županiji – pozvala je Marina Lovrić Merzel na drugu minutu šutnje na skupu na kojem je nečije dobre namjere i djela iskoristila za svoje predizborne bodove.