Rabljena sedmica

BERLUSCONI

Talijanski premijer Silvio Berlusconi izgubio je podršku većine u parlamentu, pa je nakon sastanka s predsjednikom Republike Giorgiom Napolitanom najavio da će podnijeti ostavku kad se izglasa zakon o stabilizacijskim mjerama koje podrazumijevaju proračunske rezove i ekonomske reforme na kojima inzistira Europska unija. “Kad premijer ispuni te zahtjeve, predat će svoj mandat u ruke šefu države koji će otvoriti uobičajene konzultacije sa svim strankama, odnosno s onima koje su nakon izbora 2008. dobile većinu, kao i s onima koje su u opoziciji”, napisao je u saopćenju predsjednik Napolitano.

Sad su moguća dva scenarija. Prvi je da se ide na prijevremene izbore, što je opcija koju zagovara Berlusconi. Drugi scenarij bio bi da se donedavno vladajuća koalicija složi oko imena Berlusconijeva nasljednika (a spekulira se o nekoliko imena), pa da Italija dobije novu/staru Vladu bez izlaska građana na birališta. Više će se znati nakon konzultacija kod šefa države, ali nema sumnje da će veliku ulogu u donošenju konačne odluke imati i Europska komisija, odnosno Njemačka i Francuska, a njima je zasad najvažnije da se riješe nepouzdanog i nekontroliranog Berlusconija koji nije pokazao ozbiljnu namjeru da riješi nagomilane financijske probleme svoje zemlje.

SANADER

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Riječ je o optužbi da je primio deset milijuna eura mita kako bi mađarskome MOL-u prepustio upravljačka prava u domaćoj naftnoj kompaniji INA-i. Ključni USKOK-ov svjedok u tom slučaju je Robert Ježić, nekoć najbolji Sanaderov prijatelj i aktualni vlasnik posrnulog DIOKI-ja i riječkog “Novog lista”. Ježić je posvjedočio da je njegova švicarska tvrtka bila paravan za isplatu MOL-ova mita bivšem premijeru, a jedan dio njegova iskaza trebala bi potkrijepiti i snimka sastanka Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija u zagrebačkom restoranu “Marcellino”, sastanka na koji je došao i Ježić da plati pojedeno i popijeno. “Tu snimku sud nije prihvatio kao dokaz, nego je vraćena tužiteljstvu s traženjem da se na pripremnom ročištu iznesu razlozi zbog kojih se ti dokazi predlažu i iznese na koji je način USKOK došao do njih”, izjavila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, tvrdeći da se radi o nezakonitom dokazu. USKOK tvrdi suprotno. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, inače, odlučilo je o tužiteljskom prijedlogu da se spoje postupci protiv Sanadera u slučajevima Hypo i INA-MOL: postupci su spojeni, jer se i obrana složila s inicijativom USKOK-a. Sudit će, naravno, Ivan Turudić.

SESVEČAN

Vrh HDZ-a odlučio je da će tu stranku u predstojećem sudskom postupku predstavljati Damir Sesvečan, poluanonimni pravnik koji je dosad bio zapažen jedino kao predsjednik parlamentarne Mandatno-imunitetske komisije. Jadranka Kosor nije objasnila ovaj izbor: rekla je da je Sesvečan odabran zato što su ga – odabrali. Zahvaljujući tom odabiru, u sudnici, u kojoj će se čitati optužbe o HDZ-ovim crnim fondovima, neće sjediti predsjednica stranke Kosor, nego zastupnik Sesvečan kojeg su samo rijetki u stanju povezati s HDZ-om. Jadranka Kosor, međutim, neće moći izbjeći saslušanje u USKOK-u o ilegalnom financijskom poslovanju svoje stranke, a svjedočiti bi trebala ovih dana. Ne treba sumnjati da će se njezin iskaz vrlo brzo naći u novinama.

GREDELJ

Pravni savjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj – koji za sebe kaže da je on “sve što stranci treba”, znači ne samo odvjetnik – uvjeren je da će spomenutoj partiji pomoći tako što će javno iznositi nebuloze i manifestirati jedinu osobinu koje ima u izobilju, a to je bahatost. U intervjuu “Večernjem listu” Antu Nobila nazvao je pravno nepismenim i neodgojenim, te ga optužio da ne zastupa osumnjičenog Josipa Boljkovca nego bivši komunistički režim. Ali nije se zaustavio samo na komentiranju i optuživanju kolega. Upustio se i u povijesne rasprave, premda o tome ništa ne zna, niti išta razumije. “Žalosno je kada nas u 21. stoljeću, primjerice ugledni intelektualac gospodin Goldstein, uvjerava da fašizam i komunizam nisu isto, čak ni s aspekta zločina. I nisu! Komunizam je ubio više ljudi od fašizma. (…) Sustav vrijednosti koji se permanentno nameće poguban je za budućnost ove zemlje. Gospoda koja rade na tome već dvadeset godina uspjela su ogaditi narodu vlastitu državu. E, moj narode!” Gredelj se izgleda trudi da normalnim građanima još više ogadi HDZ. Ako je više uopće moguće.

CRKVA

Premijerka Jadranka Kosor – koja je, inače, sklopila koaliciju sa Željkom Kerumom u dvjema dalmatinskim izbornim jedinicama – odlučila je državnim parama iskamčiti nešto predizborne podrške Katoličke crkve: Vlada i Hrvatska biskupska konferencija usuglasile su model obeštećenja pravnih osoba Katoličke crkve za imovinu koja im je oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i koja se “ne može vratiti u naravi”. To znači da će država pravnim osobama Kaptola isplatiti novac iz proračuna ili će im dati zamjensku imovinu. Radi se, dakle, o čistoj zloupotrebi položaja u stranačke i osobne svrhe, ali premijerka zbog toga sigurno nikad neće odgovarati.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izbjegao je ulaženje u sukob s Crkvom. “Vlada nije preuzela nikakvu novu financijsku obavezu, jer općenita obveza hrvatske države postoji. Vlada predstavlja državu i 20 dana prije izbora krenula se dogovarati s legitimnim i legalnim predstavnicima Katoličke crkve. Što je dogovorila – ne znam. Ne vidim u tome neki veliki problem”, kazao je on. Bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko nazvao je dogovor Vlade i HBK-a “klasičnom političkom korupcijom”.