Regulus, Djevica i bankari

Među astrolozima u posljednje se vrijeme puno priča o zvijezdi Regulus i njezinom aktualnom prelasku iz tropskog znaka Lava u tropski znak Djevice. Riječ je o zvijezdi koja se na nebu nalazi u samom srcu zviježđa Lava i simbolički predstavlja suštinu kraljevske prirode. Pomicanje Regulusa iz jednog u drugi znak posljedica je precesije, pojave koja nastaje zbog pomicanja osi rotacije našeg planeta. Slikovito opisano, Zemlja rotira poput zvrka čiji vrh slijedi putanju oblika kružnice. Znanstvenim rječnikom, zbog precesijskoga gibanja Zemlje njezina os opisuje plašt stošca jednom u 25.800 godina, pri čemu nebeski pol opiše kružnicu oko Sjevernoga pola ekliptike, a ekvinocijske točke opišu krug među zviježđima zodijaka. Posljedica toga je pomicanje točke proljetne ravnodnevnice s obzirom na nebeska zviježđa i izmjenjivanje različitih razdoblja vezanih uz pojedina zodijakalna zviježđa.

Prorok Zoroaster

Česte diskusije o kraju razdoblja Riba i početku razdoblja Vodenjaka upravo su vezane uz pomicanje točke proljetne ravnodnevnice iz jednog zviježđa u drugo. Na isti način kao što se s obzirom na nebo kreće točka proljetne ravnodnevnice po nebu, tako se unutar tropskog zodijaka relativno kreću i zvijezde stajačice. Svakoj od njih treba ravno 72 godine da se pomakne za jedan stupanj.

Nakon ovog nužnog i pomalo dosadnog uvoda, vratimo se Regulusu i njegovoj posebnoj ulozi koju ima kao dio nebeske priče. Kao prvo, treba napomenuti da su u vrijeme nastanka astrologije zvijezde, baš kao i ostali objekti vidljivi na nebu, doživljavane kao pozitivne ili negativne. Ta crno-bijela podjela bila je u skladu s tadašnjim doživljajem svijeta: neke su zvijezde jednostavno bile sretne, a neke nesretne. Među sretnim zvijezdama posebno su mjesto zauzimale četiri kraljevske zvijezde. Njihovo prisustvo na istaknutom mjestu nečije karte smatralo se pouzdanim pokazateljem posebne životne sudbine koja se po mnogo čemu razlikuje od uobičajene. Kraljevskim zvijezdama nazvane su zvijezde Aldebaran, Regulus, Antares i Fomalhaut, koje su tu ulogu zaslužile svojim istaknutim pozicijama vezanim uz četiri fiksna zviježđa (Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak). Svaka od njih označavala je u prošlosti jednu stranu svijeta, tako da se uz njihovo raspoznavanje moglo lakše orijentirati na nebu.

Kako bismo razumjeli uzvišenu prirodu tih zvijezda, moramo se vratiti tisućama godina unatrag, u vrijeme proroka Zoroastera kada je nastala prva dualistička religija. Zoroaster je čitav svijet doživljavao kao poprište velikog sukoba sila svjetlosti i mraka. U nastojanju da pobijedi, bog Ahura Mazda stvorio je 6.000 zvijezda i dodijelio im ulogu vojnika suprotstavljenih Arimanu, božanstvu mraka i kaosa. U svrhu organiziranja zvjezdanih vojnika, trebalo je odrediti njihove zapovjednike, za što su izabrane četiri sjajne kraljevske zvijezde koje su označavale pojedine kvadrante neba. Slična priča nastavila se i u kasnijim vremenima. Kršćanska ikonografija, primjerice, umjesto vojnika i njihovih zapovjednika koristi anđele i arhanđele. Tako je zvijezdi Aldebaran dodijeljen Uriel, Antaresu Rafael, Regulusu Mihael, a Fomalhautu Gabrijel.

Prelazak zvijezde Regulus iz znaka Lava u znak Djevice može se tumačiti na različite načine. Astrološki gledano, znak Lava pripada takozvanim muškim znakovima, a Djevica ženskim. Iako se oznake “muško” i “žensko” ovdje prije svega odnose na aktivni i pasivni princip, teško je ne zamijetiti da se ovaj događaj dešavao u razdoblju kada patrijarhat polako puca po šavovima i dozvoljava više ženskih prava. Istovremeno, sve veći broj žena počinje zauzimati vodeće političke uloge u svijetu, prekidajući dosadašnju mušku dominaciju. Regulus kao kraljevska zvijezda u Djevici potiče pojavljivanje sve većeg broja kraljica širom svijeta. I u Hrvatskoj je nakon abdikacije posrnulog “kralja” vlast preuzela “kraljica”.

Kraljević i prosjak

Znak Djevice u astrologiji je povezan sa služenjem i općenito nekreativnim rutinskim poslovima. U prošlosti se kraljevski položaj prenosio krvnom povezanošću, sada vladajuće pozicije zauzimaju ljudi različitih staleža, od kojih mnogi pozicije koriste kako bi popravili svoju imovinsku situaciju. U političkim kampanjama budući premijeri i predsjednici pokazuju se kao vrijedni ljudi, koji se ni po čemu ne razlikuju od ostalih radnika. Djevica također spada u grupu takozvanih zemljanih znakova koje odlikuje okrenutost materijalnom svijetu, posebice novcu. Nije nimalo čudno što ulazak kraljevske zvijezde Regulus u taj znak prati miješanje bankarskih krugova u kreiranje politike pojedinih država. Za razliku od dosadašnjeg prikrivenog odlučivanja, bankari sada otvoreno preuzimaju vodeće političke položaje i tako pokazuju tko zapravo vlada ovim svijetom.

U astrologiji se pojedinim državama dodjeljuju po karakteristikama srodni znakovi, a Hrvatska je neraskidivo povezana sa znakom Djevice. Stoga se dolazak kraljevske zvijezde Regulus u Djevicu direktno tiče naše države. Iz sadašnje perspektive vrlo je teško odrediti posljedice tog nebeskog događaja, no može se zamijetiti podudaranje sa skorim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Gledajući osnovnu prirodu zvijezde Regulus, ona je u svemu suprotna znaku Djevice.

Sve neopisivo podsjeća na dobro poznati zaplet iz “Kraljevića i prosjaka”, djela američkog pisca Marka Twaina. Preostaje nam da vidimo hoće li na kraju, kao i u priči, kraljevi ponovno postati kraljevi ili će zamjena identiteta biti trajna. Na našu žalost, rješenje te zagonetke nećemo imati priliku doživjeti jer Regulus ostaje u znaku Djevice nešto više od 2.000 godina.