Univerzitet i neonacisti protiv studenata

Stop medijskom mraku jer je istina naše najjače oružje! Stop represiji jer je naš protest imao miran karakter od samog početka! Svi u blokade jer znanje nije roba – treba li kakav dodatni razlog za istupanje studenata? Ili motiv više?

U trenutku dok ovaj broj “Novosti” odlazi u štampu, samoorganizirani studenti okupljeni su na Platou ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Beogradu na još jednom mirnom protestnom skupu, u nastojanju da se izbore za svoja prava i kvalitetnije obrazovanje. U pozivu piše da je studentski pokret i pored svih insceniranih prepreka dokazao svoju snagu i istrajnost, kako blokadama fakulteta tako i širenjem pokreta na druge gradove u Srbiji. Poziv su, osim plenuma Filozofskog, potpisali i studenti Filološkog fakulteta u protestu i studentski plenum Visoke elektrotehničke škole.

Napadi sa svih strana

Blokada Filozofskog fakulteta ušla je u četvrti tjedan, studenti i dalje danonoćno čuvaju zgradu, a dekanica Vesna Dimitrijević i dalje odbija priznati plenum. Dakle, pomaka nema. Njeno pojavljivanje neki dan u zgradi fakulteta bilo je samo neformalni dolazak na šalicu kave.

Umjesto suočavanja s problemima Univerziteta u Beogradu, koji je dotakao dno dna, krajem prošloga tjedna uprava FF-a i rektor Univerziteta Branko Kovačević, a pod pokroviteljstvom ministra prosvjete Žarka Obradovića, pokrenuli su hajku na studente, čemu je kumovala prijetnja rektora da će na fakultet pozvati policiju radi čuvanja sigurnosti ljudi i imovine pred navodnom opasnošću koju predstavljaju studenti. Signal odaslan iz te sramotne birokratsko-državne farse, koja se umalo pretvorila u tragediju, prepoznala je skupina neonacista, koja je uz povike “Komunjare” i “Sve ćemo vas pobiti” pod okriljem noći napala studente, koristeći pajsere i kamenje te isti argument kao uprava i ministarstvo – onaj “borbe protiv ljevice”. Bilanca: jedan lakše ozlijeđeni student.

Osim tog napada i svakodnevnih verbalnih prijetnji kojima su studenti izloženi, uprava FF-a bila je angažirala privatne zaštitare, koji su pribjegli i fizičkim napadima na studente, a u sabotaži i nasilju sudjelovali su i pojedini profesori i službena studentska predstavnička tijela.

Kako doznajemo, u ovom trenutku na Filozofskom fakultetu više nema privatnih zaštitara, tamo su uz studente jedino portiri.

– Idemo do kraja. Svojim glasovima ćemo dozvati rektora Kovačevića koji je najavio da će doći na protest. U planu je da organiziramo otvoreni forum da čujemo što on ima da kaže, iako nakon svega sumnjamo da će se pojaviti – kazao nam je jedan član plenuma.

Podrška raste

Početkom ovoga tjedna studenti su, kaže naš sugovornik, Savjetu fakulteta uputili listu sa 28 uvjeta po ispunjenju kojih bi se blokada mogla obustaviti i početi redovna nastava. Tri glavna zahtjeva studenti ističu od početka blokade: smanjenje školarine na tri minimalne mjesečne neto zarade, 48 ESP bodova kao uvjet za budžetsko financiranje i ukidanje rangiranja, te ponovno uspostavljanje i reguliranje apsolventskog staža. Tome je dodan i četvrti uvjet – smjena rektora Kovačevića.

Peticiju podrške blokadi i studentskoj borbi svakim danom potpisuje sve više studenata, ali i građana, javnih osoba, radnika i svih onih obespravljenih kojima je dosta politike koja ih želi podijeliti, koja ih kleveće, na njih šalje policiju i huška fašiste.

Podršku im konstantno pružaju i kolege sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji su svojim priopćenjem ukazali na činjenicu da su njihovi beogradski kolege od prvoga dana izloženi brojnim pritiscima i nasilju. Zagrebački studenti poručuju: “Naša borba je jedna borba.” I nastavlja se…