Želimo biti regionalni radio

Alen Matošović Topssy bio je voditelj na Radiju 101, a onda je s kolegama Ilkom Čulićem, Eddyjem Ramićem, Petrom Holendom, Dinom Milićem i još nekolicinom prijatelja pokrenuo internetski Radio 808, koji postaje sve slušaniji, ali i bogatiji entuzijastima što traže mjesto pod suncem digitalnog etera.

Nakon četiri mjeseca probnog rada i mjesec dana u eteru, jeste li zadovoljni odzivom slušatelja?

– Došli smo do 15 sati programa dnevno, a konačni su nam cilj 24. Dnevni program, od 9 do 19 sati, strukturiran je u potpunosti i takav će, uz sitne izmjene, i ostati. Preostaje još definirati večernji program, koji će biti kombinacija autorskih tematskih, odnosno žanrovskih emisija. Uglavnom smo zadovoljni, no ima stvari koje nisu napravljene savršeno. Trend je dobar, odaziv je dobar i zasad sve ide po planu.

Žanrovski neodređeni

Radio je pokrenulo vas osmero, uglavnom sa Stojedinice: koliko je bilo teško uskladiti programsku politiku nakon života na prijašnjem radiju?

– Nije bilo teško. U prvim smo razgovorima, neovisno o vlastitim ukusima, definirali što želimo raditi, pogotovo u tom dnevnom dijelu programa, znači u smislu vrlo širokog poimanja popa, pop koja ide i do indie glazbe, do garaže i elektronske produkcije gotovo klupskog tipa. Ostajemo u nekom formatu koji smatramo kvalitetnom glazbom kroz sve žanrove. Nismo žanrovski određeni, ali sviramo oko 80 posto novih stvari.

Apsurdna je činjenica da ste takvim pristupom postali jedna od rijetkih radijskih postaja u Hrvatskoj koja promovira isključivo novu glazbu?

– Da, zato što je jako teško doći do materijala, treba znati probrati i treba znati što dolazi. Treba pronaći bendove koji dolaze, ali nisu toliko razvikani.

Kakva je programska politika prema domaćoj i regionalnoj sceni?

– Domaća i regionalna scena za nas su jedna stvar. Znači, to smatramo jednim područjem, zbog razumljivosti jezika. Toga mora biti i to moramo poticati, pa će na tjednoj bazi ići Top 20 regionalne glazbe. Sada takvu muziku imamo u programu, ali ona mora prelaziti prag produkcijske i autorske kvalitete koju smatramo dobrom. Trenutno je regularno u programu 15 do 20 takvih pjesama. Radi se još jedna emisija koja će posebno pratiti elektronsku produkciju.

Radite pionirski posao na koji mnogi još gledaju kao na virtualni biznis. Koliko je novca bilo potrebno da krenete s radom?

– Kada bismo išli raditi novi radio, od samog starta, uložili bismo oko 250.000 kuna u kvalitetnu audio-opremu, prostor, web-stranicu, kompjutore za novinare i emitiranje… No, kad nemaš toliko, snađeš se na druge načine. Netko nešto posudi, netko donese neku staru kantu i nastojimo zaraditi novce za pravu opremu.

Kakva su očekivanja i prognoze?

– Prognoze su bajne i divne, u slučajnu pune pokrivenosti mi ćemo pokriti sve troškove i širenje programa. Pokrivenost reklamnog prostora realnim cijenama planiramo transmedijalnim oglašavanjem, što je opet jedna novost. Hoćemo li i kada doći do toga, znat ću za otprilike šest mjeseci.

Puno pjesme, malo riječi

Potencijalne slušatelje dosta buni to što internetski Radio 808 nema od početka svoju web-stranicu.

– Web-stranica nam je osnovno sredstvo za rad, ali audiostream je nešto što može egzistirati i mimo nje. Naravno, bez potpune sinergije web-stranice i audiostreama nema ni potpune funkcionalnosti cijelog sustava, ali smatrali smo da moramo krenuti kako bismo, ponajprije kroz glazbu, pokazali ljudima što želimo napraviti od tog radija. Društvene mreže su nam konceptualno integrirane u radio jer dajemo vrlo malo informacija, odnosno jako se malo govori, uglavnom se najavi i odjavi pjesma. Imamo svoj kulturni blog koji se, kada se objavi nešto novo, spomene u eteru, uputi se ljude na njega, a ‘twittnut’ ćemo i link ili ga staviti na Facebook. Ako netko želi komunicirati s nama, radi to preko Twittera.

Ima otprilike 250 ljudi koji su otvorili twitter-account zbog nas, osjetili su potrebu i želju za komunikacijom s nama, i na to sam jako ponosan. To je znak da smo na pravom putu i da se te mreže i kanali trebaju integrirati.

Kakva je politika radija prema politici i vijestima općenito?

– Nećemo imati nikakve emisije vijesti u nekim određenim terminima. Neće biti informativnih emisija. Ako se dogodi nešto što smatramo bitnim, to ćemo spomenuti i linkati na Twitter i Fejs. Dat ćemo ljudima mogućnost da i dalje slušaju muziku, ali i da pročitaju nešto o tome ili pogledaju video. Dakle, da budu informirani, ali da to ne utječe na program, osim u ovom minimalnom dijelu koji nikome ne smeta. Jer, kvalitetan glazbeni radio je nešto što trenutačno ne postoji, a potrebno je. Malo priče ne smeta, a ipak možeš doznati neke bitne informacije o muzici. Uz to, svi nas slušaju preko interneta, gdje te tek klik dijeli od informacije.

Kakva je, po vašem mišljenju, sudbina Radija 101?

– Po meni, Radio 101 je već završio. Radio 101 je pravna osoba koja na neki način drži frekvenciju 101 Mhz na koju ima koncesiju, a ono što se tamo već dulje vrti, i nije program.  Radija kojeg se svi sjećamo, koji nam je nešto značio i bio neka pokretačka sila, nema već dosta dugo.