Graditelj autoputa oko Crnog mora

Otkako je 9. decembra objavljeno da Srbija nije dobila kandidaturu za EU, a političke stranke se već uveliko nalaze u predizbornoj kampanji, svjedočimo najfantastičnijim konstrukcijama iz redova vladajuće koalicije samo da bi se biračkome tijelu limun predstavio slatkim, a grožđe kiselijim od svakoga limuna. Na tom su poslu uloge precizno podijeljene. Jedni govore kako je Srbija ispunila sve uslove, ali eto, u zadnji čas su joj isporučeni neki novi, kao što je priznanje Kosova (Ivica Dačić, Boris Tadić), pa kad su to demantovali njemački ambasador Volfram Mas i ambasador EU-a Vensan Dežer, fokus je pomjeren na to da je EU u problemima, pa nalazi opravdanje da se dalje ne širi.

Drugi, pak, govore da je važno uvoditi evropske standarde, a kandidatura i članstvo jednom će doći. Treći sve predstavljaju tako kao da je “štetovala” Evropa a ne Srbija i ostaju tvrdoglavo na potpuno promašenoj politici “I EU i Kosovo”, što je ravno tvrdnji kako je u isto vrijeme moguć i celibat i ženidba.

Srbija na Crnom moru

Najdalje od svih ipak je otišao Vuk Jeremić. On je 16. decembra u Moskvi preuzeo od Rusije šestomjesečno predsjedavanje Crnomorskom inicijativom (BSEC). Zločesti jezici bi mogli kazati da mu je to sa ruske strane nagrada za nedobivanje kandidature za članstvo u EU-u. U pristupnom govoru Jeremić je saopštio prioritete. I kad se pročita šta su mu prioriteti, teško je odlučiti da li da se čovjek zagrcne od smijeha ili od brige šta će biti sa Srbijom nastavi li se kretati putem koji najavljuje.

– Srbija je, kao predsedavajuća BSEC-om, spremna za razgovor sa Briselom o dodeli našem regionu zvaničnog statusa makro-regiona – rekao je Jeremić, ne precizirajući otkada se Srbija sa Zapadnog Balkana preselila u region Crnog mora.

– To bi za nas bila dobra prilika da optimizujemo status Crnog mora kao ključne geografske tačke povezivanja – vitalne veze između istoka i zapada i ključnog raskršća između juga i severa – nastavio je Jeremić.

– Srbija će pokušati da okonča neophodan posao za primenu memoranduma o izgradnji autoputa oko Crnog mora, kako bi taj kapitalan infrastrukturni projekat mogao da počne – kazao je Jeremić i podsjetio da je memorandum potpisan kad je Srbija prethodni put predsjedavala BSEC-om, dakle 2006. godine.

Teško je ovo razumjeti, tim više što Srbija već godinama ne može završiti ni autoput od Niša do makedonske granice na Koridoru X, a sad postaje ključni faktor u izgradnji kružne crnomorske džade. Uopšte, teško se baviti ministrovim vizijama rasutim od tenisa, atomske fizike i Kosova preko srpske spoljne politike, globalne ekonomije i geopolitičkih pozicija do autoputa oko Crnoga mora.

Imaginarna nafta

Ali, ima nešto što se ipak može razumjeti. U istom govoru ministar je istakao potrebu za usklađivanjem strategija zemalja BSEC-a u energetici i rekao da će ključnu ulogu imati međunarodni gasovod za ruski gas Južni tok. Najavio je i da će Srbija kao predsjedavajuća BSEC-om u prvi plan istaći koristi od raznolikih izvora energije, uključujući naftu iz škriljca, termalnu, hidroenergiju i energiju Sunca.

Ovaj iskaz je istoga dana dobio tobože nevezanu potvrdu. Mediji bliski Vladi iz sve su se snage raspisali kako je Srbija jedna od najbogatijih zemalja kad je nafta u pitanju. Tako smo mogli saznati da se samo ispod Aleksinca nalazi nafte u vrijednosti većoj od 180 milijardi evra, a da su zalihe uljanih škriljaca tolike da je o tome teško i pričati. Poruka je jasna: sa takvim bogatstvom ne treba da brinemo ni za veće stvari od kandidature za EU, jer samo je nebo granica.

Fantastika u predizborno vrijeme preskače odjednom i sebe i svoju sjenku. Srbija ne preskače ništa. Ona stoji zaglavljena u fantazmagorijama političke klase.