Homofobija je srce Crne Gore

Reklamni spot “U redu je biti drugačiji – i mi smo dio ekipe”, koji je trebalo da promoviše prava LGBT populacije u Crnoj Gori, nije prijateljski dočekan. Da su problemi ovih seksualnih manjina ogromni, potvrđuju i oštre i neprimjerene reakcije na samu reklamu.

U spotu se za odlučujućih trenutaka fudbalskog meča dvojica navijača u masi grle, a u trenutku gola u krupnom se kadru i ljube. Nesrećni momci u očima javnosti prepoznati su kao pripadnici gej populacije i izvrgnuti nepodnošljivim društvenim pritiscima.

“Niste dio ekipe”

Glumci Todor Vujošević i Bojan Bulatović bili su primorani da napuste Podgoricu zbog prijetnji koje su dobili nakon što su snimili televizijski spot. Vujošević je policiji prvo prijavio prijeteću SMS poruku, nakon čega je s lažnog Facebook profila primio više uvredljivih riječi i komentara na račun poljupca koji je odglumio s Bulatovićem.

Nezadovoljni samo prijetnjama i pogrdnim porukama, nepoznati homofobi su kao reakciju na poljubac dvojice muškarca na društvenoj mreži Facebook osnovali i grupu “Niste dio ekipe”. U opisu stranice stoji da je napravljena kao protest povodom “gnusne propagandne reklame od strane LGBT organizacije u kojoj se povezuju navijači fudbalske reprezentacije CG s homoseksualnom populacijom”. Pogođeni korišćenjem prvi put okupljene reprezentacije Crne Gore, članovi grupe, zasad njih 172, ostavljaju razne komentare u svrhu podrške netoleranciji. Iz policije je saopćeno da rade na otkrivanju pošiljalaca prijetećih poruka.

Povodom situacije koja je uslijedila nakon emitovanja spota na crnogorskim televizijama, izvršni direktor međunarodne organizacije Civil Rights Defenders Robert Hard očekuje od premijera Igora Lukšića, ministra pravde Duška Markovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića da uskoro rasvijetle slučajeve prijetnji glumcima u spotu za prava LGBT populacije. Hard podsjeća da su pokrovitelji Progres i Centar za građansko obrazovanje snimili spot “koji je u prvih 48 sati pogledalo 110.000 ljudi”.

Medijska haranga

– Dvojica glumaca u spotu izražavaju svoju ličnu podršku LGBT zajednici. Ipak, kratko nakon objavljivanja spota, primili su prijeteće SMS i Facebook poruke. Efektivni napori na zaštiti ljudskih prava i onih koji ih promovišu i štite nije samo moralna nego i prava obaveza – podsjetio je Hard nadležne na njihove obaveze.

Koliko će trajati ova medijska haranga i da li će iko valjano reagovati, vjerovatno još niko ne zna. Budući da policija “radi na rasvjetljavanju”, a premijer i ostali nadležni smiruju pobjesnjele radnike i studente, pitanje je koliko će se zapravo baviti i ovim, očito velikim problemima. Da ovakav spot nije snimljen, vjerovatno ne bismo ni imali evidenciju koliki je stepen netolerancije i homofobičnosti u crnogorskom društvu.