Intrigator

Katran & perje

Polšek protiv skeptika

Eurozaušnjaci

Profesor Filozofskog fakulteta i samopriznati stručnjak za eugeniku Darko Polšek, poznat kao žrtva čestih progona pripadnika militantnog antineoliberalnog pokreta, ponovno jaše.

Tek što se spasio od maoističkih studenata koji mu svako malo blokiraju nastavu te ga ometaju u poštenom štrajkbreherskom pregalaštvu, dodatno su ga naprosto raspizdili euroskeptični ljevičarski kolege s njegova faksa. Štoviše, ovakvi istupi izazivaju u profesora stanovite količine kreativnog nemira. Stoga je, kao jedan od rijetkih preživjelih libertarijanaca i boraca za vrednote zapadne civilizacije, odlučio objaviti redovitu kolumnu, koja na jednom portalu izlazi svakih šest do sedam mjeseci – to se inače događa u rijetkim prilikama kad profesor uspije izaći iz ilegale, kuda je okrutno protjeran djelovanjem anarhosindikalističkih revolucionarnih fanatika.

Dječja bolest euroskepticizma u ljevičarstvu uzela je maha, smirenim i suptilnim jezikom piše Polšek, objašnjavajući da klinčadija širi obmane o korumpiranosti, nedemokratičnosti i nedovoljnoj zaštiti ljudskih prava unutar EU-a, te bezočne laži o tome da humane europske kompanije navodno “izvlače naš novac”.

Unatoč tome što omladinci, kontaminirani kozicama, ospicama, šarlahom i zaušnjacima, prijete ustrojstvu slobodne Europe, Polšek odašilje optimističnu poruku: “Građani Hrvatske, možete ostati mirni. U ovome povijesnom trenutku glasati protiv Europske unije bilo bi glasanje gusana u magli.”

Velika je šteta što luckasti profesor u urnebesno smiješnoj kolumni nije dublje pojasnio, već samo u uvodu naznačio tezu o “zaboravljenim motivima Domovinskog rata”, koja bi zasigurno nanijela najteži topničko-diverzantski udarac krvožednim boljševicima, antieurošizoidima i Mati Kapoviću.

Petar Glodić

Milanoviću mandat u subotu, ponedjeljak, petak… srijedu!

Frka oko termina

Da je bilo po predviđanju pojedinih medija, Zoran Milanović već bi prošle subote primio mandat predsjednika Ive Josipovića, a ovog tjedna sastavio Vladu “koja neće imati ni dana mira”. Zbog žurbe se računalo se da će Josipović dati Milanoviću mandat čim se vrati iz Bruxellesa, gdje je bio prošlog petka, jer će svi žalbeni postupci biti riješeni u roku od četiri dana od održavanja izbora, uz promptno postupanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i Ustavnog suda.

Kad su se pojavile određene teškoće, mediji su predviđanja o davanju mandata prebacili sa subote na ponedjeljak, ali je sve te sheme uprskala Ermina Lekaj Prljaskaj, nesuđena zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine iz Selca kraj Crikvenice, koja je imala 74 glasa manje od pobjednika, što je ocijenila nepravilnošću na biračkim mjestima. DIP je njenu žalbu odbio i poslao joj rješenje telefaksom 9. decembra, ali ga ona nije primila, tražeći da joj ga pošalju poštom. Bilo je potrebno neko vrijeme da stigne, pa je ona tek u ponedjeljak, 12. decembra potpisala povratnicu, otkada je počeo teći rok od 48 sati za žalbu Ustavnom sudu.

Dotad su mediji već prebacili najraniji mogući termin davanja mandata za kraj ovog tjedna, ali su je još jednom prevarili. Kurir je ovaj put bio brži, a Ustavni sud je ekspresno odbacio žalbu već u utorak, kad su rezultati izbora postali službeni, pa je Josipović mogao u srijedu dati Milanoviću mandat s predviđenim sazivanjem Sabora za 20. decembar.

Nenad Jovanović

Izborni porazi neke ponukali na ostavke, drugi se grčevito drže

Moralni gubitnici

Demokratska praksa da se nakon neuspjeha na izborima podnese račun u Hrvatskoj puno ne vrijedi, ali nakon ovih izbora nekih pomaka ipak ima. Nakon izbornog fijaska samo je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor odmah ponudio ostavku, jer stranku nije uspio uvesti u parlament, iako ta ostavka nije neopoziva, kao što je bila ona Dražena Budiše kada se povukao nakon debakla 2003. godine, da bi se vratio tek na ove izbore i – opet izgubio.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a, i drugi stranački prvaci nisu, doduše, dali ostavke nakon što su sa šestero spali na jednog zastupnika, ali su najavili da se neće kandidirati za čelo HSS-a na stranačkoj skupštini u siječnju, pa je kod “seljaka” izgledna promjena vodstva.

Međutim, Danielu Srbu, predsjedniku HSP-a, koji je izgubio i onaj jedan mandat koji je imao u bivšem sazivu Sabora, ostavka nije ni na kraj pameti, već se po uzoru na svojeg prethodnika Antu Đapića odlučio na discipliniranje članstva. Umjesto Srba, od politike se tek sada odlučio oprostiti odavno potrošeni počasni predsjednik HSP-a Ante Đapić.

Na pitanje ostavke kao moralnog čina zbog najlošijeg rezultata u povijesti HDZ-a odmahnula je rukom i Jadranka Kosor, koja je već nanizala lijep popis izbornih poraza, no i dalje smatra da je samo ona jamac oporavka stranke.

Paulina Arbutina

Splitski aktivisti sumnjaju da je HDZ prilikom koaliranja Marjan “prodao” Kerumu

Marjan se uzda u novu vladu

Iako je Bačićevo Ministarstvo prostornog uređenja prije šest mjeseci dalo mišljenje po kojem se Kerumov restoran na Marjanu ne može graditi, u vrijeme sklapanja koalicije HDZ-a sa Željkom Kerumom stiglo je sasvim suprotno mišljenje

Samo koji tjedan nakon što su splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić dobili saborske mandate u koaliciji s HDZ-om, splitskim gradskim službama podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za sporni restoran na pošumljenom dijelu sjeverne obale Marjana, koji želi graditi tvrtka Latebra Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat, i to kapitalom samog gradonačelnika. Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, kojem je na čelu HDZ-ov Branko Bačić, prije šest mjeseci dalo mišljenje da se na toj marjanskoj lokaciji ne može graditi, u studenom je – baš u vrijeme dogovaranja predizborne koalicije – pristiglo sasvim suprotno, pozitivno mišljenje.

– Kerum je 2008. uložio novac kojim je Latebra kupila parcele u pošumljenom dijelu Park šume Marjan bez ostvarenog prava prvokupa lokalne i županijske vlasti, a Državno odvjetništvo u veljači 2011. utvrdilo je da gotovo trećina tog terena spada u pomorsko dobro i da nije smjela biti predmetom trgovine – kaže za “Novosti” Duška Boban, aktivistica inicijative “Za Marjan”, navodeći kako je splitskim GUP-om propisano da se prije nove gradnje u Park šumi prvo mora izraditi Plan područja posebnih obilježja.

Kerumova Latebra lani je provela arhitektonski natječaj za restoran, no Ministarstvo prostornog uređenja očitovalo se da je inspekcijom odredbi GUP-a utvrđeno da se ne može graditi ugostiteljske objekte prije usvajanja Plana. Procedura izrade Plana pokrenuta je na razini Splitsko-dalmatinske županije, u sklopu čega je i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture dala mišljenje da se na marjanskim plažama ugostiteljski objekti mogu planirati samo na nepošumljenim i manje vrijednim područjima, a Latebra želi graditi u borovoj šumi.

– Nelegalan je pokušaj gradskih službi i gradonačelnika da ovaj slučaj predstave kao da je u duhu GUP-a. Tako je ovih dana, očito kao posljedica koalicije Keruma s HDZ-om, dok imamo tehničku vladu, pokrenut postupak za izdavanje rješenja o uvjetima građenja za Latebrin objekt. Sada se odmah ide na dobivanje dozvole, a zanemaruje se uređenje obuhvata natječaja koje je bilo puno veće. Najnovija varka je promjena stava Ministarstva, u kojem Bačić broji zadnje dane. Nadamo se da će nakon odlaska ove vlade stvari u Ministarstvu opet sjesti na svoje mjesto po pitanju stručnih tumačenja – kaže Duška Boban.

Iako je inicijativa “Za Marjan” uspjela ostvariti pravo na sudjelovanje u izradi Plana područja, Duška Boban navodi da su suočeni s neiskrenošću županijskih tijela koja odbijaju zauzeti stav o očuvanju Park šume Marjan.

– Trenutno je u našem fokusu pokretanje zahtjeva da se Park šuma Marjan kao neosporno vrijedno urbanističko nasljeđe i dominanti faktor identiteta Splita proglasi nepokretnom kulturnom baštinom od nacionalnog značaja i da kao takva dobije najviši stupanj konzervatorske zaštite. Nadamo se da će nova vlada imati sluha za specifičnosti i održivi razvoj Splita – zaključuje splitska aktivistica.

Mirna Jasić

Željko Jovanović najavio čišćenje hrvatskog nogometa

Poljuljani faraoni

Punih dvadeset godina trebalo je hrvatskom pravosuđu da zagazi u nepreglednu močvaru zvanu Hrvatski nogometni savez. Puklo je ovih dana u najvećoj aferi u povijesti HNS-a, kako su je mediji prozvali, u kojoj su uhićeni predsjednik sudačke komisije Željko Širić i član iste Stjepan Djedović koje je, u ulozi Uskokovog pouzdanika, prokazao Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš.

Nakon afere “Offside”, nepravomoćno okončane baš ovog utorka presudom za 15 nogometaša koji su namještali utakmice, sada su u reketu za “pošteno suđenje” uhvaćeni i HNS-ovi suci, pa se tako i ovo prvenstvo može ocijeniti neregularnim.

Ono je zasad regularno samo šefu HNS-a Vlatku Markoviću, kojega je na to mjesto još 1998. postavio Franjo Tuđman. Dotad su već nogometom harale utaje poreza, zbog čega su kasnije pokrenuti postupci protiv tadašnjih uprava Dinama i Hajduka, a i nakon Markovićeva dolaska nogometom će vladati mito i korupcija: suci su krali naslove prvaka, podmićivani su pa raskrinkavani, fizički su napadani od strane predstavnika klubova, treneri su premlaćivani i prijetilo im se smrću, a jedan nogometni menadžer je ubijen.

No, Marković se ni oko čega nije puno uzbuđivao. Dok neki igrači gladuju, od milijunskih zarada koje su njihovom prodajom ostvarili neki klubovi i menadžeri država nije ubrala ni lipe poreza. Poseban je slučaj Dinamo, u kojem vlada Zdravko Mamić, privatno zarađujući na prodaji igrača.

No, čini se da se nešto ipak pokrenulo: izgledni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, govoreći o tome da je nogomet najzagađeniji segment društva, najavio je novi zakon o sportu, naglasivši kako odgovornost Markovića, Zorislava Srebrića i Mamića zahtijeva ostavke.

Dragan Grozdanić

Kratko & jasno

Nikola Kristić, predsjednik TIH-a

Uprava HTV-a pilatovski čeka

Trebaju li Uprava HTV-a i novi glavni urednik Bruno Kovačević suspendirati Hloverku Novak-Srzić nakon iskaza Vladimira Šelebaja Uskoku da je ona bila jedna od tajnih suvlasnica tvrtke Core media i da je primala novac za projekte za Novu TV, zbog čega je bila u teškom sukobu interesa?

– Uprava HRT-a valjda zna što bi trebala poduzeti, zato se i zove Uprava. Sada, kada od nadležnih institucija dolaze informacije koje potvrđuju ono što je dugo bila javna tajna i na što se godinama upozoravalo, olakšat će se ili potaknuti postupanje, koje je debelo zakašnjelo. U ovoj situaciji utihnulih političkih zaštitnika to više nije pitanje hrabrosti, već potrebe da se zaštiti dostojanstvo javnog medija i njegovih zaposlenika. Da je u tom smislu bilo pravovremenih poteza, vjerodostojnost javnog medija bila bi daleko veća nego danas.

Kako komentirate medijske napise prema kojima je Uprava već poručila da neće poduzeti nikakvu internu istragu o mogućem sukobu interesa ljudi koji rade na televiziji?

– Nemam informaciju o službenom stavu Uprave osim medijskih interpretacija, pa takav rezolutan stav ipak ne bih uzeo zdravo za gotovo. Uvjeren sam da Uprava, ako to želi, ima mogućnost doći do podrobnijih informacija o Core mediji, a možda samo pilatovski čeka da krene “domino”, pa da se sve riješi samo od sebe.

Hoće li se televizijski ogranak HND-a i hrvatski Transparency International, čiji ste predsjednik, dodatno angažirati povodom ove afere?

– Godinama smo kao ogranak upozoravali, pisali i suprotstavljali se takvim rabotama. Neki od nas stoga su stigmatizirani i stavljeni na crnu listu tzv. bundžija, a sada, kada se klupko odmotava, pitam se hoće li se netko ispričati i zbog toga odgovarati. Transparency, što se njega tiče, podržava istrage i djelovanja u javnom interesu, što bi djelatnost HRT-a prvenstveno trebala biti. Dakako, očekujemo i rezultate.

Dragan Grozdanić