Izbori u znaku Vage

U našem Sunčevom sustavu osim planeta postoji mnoštvo drugih različitih tijela, među kojima su najbrojniji asteroidi – do sada ih je otkriveno više od 80.000. Tolika količina asteroida astronomima je stvorila probleme s dodjeljivanjem imena, tako da trenutno nazive ima tek 11.000 tih nebeskih tijela.

Jedan od tih asteroida, onaj pod brojem 589, nosi ime Croatia. Otkrio ga je 3. ožujka 1906. njemački astronom August Kopff fotografskom metodom sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg. U vrijeme otkrića asteroid se nalazio u zviježđu Djevice, što se poklapa s astrološkom simbolikom Hrvatske kao Djevice. Na prijedlog direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, asteroid je nazvan Croatia u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskog prirodoslovnog društva u Zagrebu. Na taj je način Hrvatska ovjekovječena na nebeskom svodu i dobila je priliku aktivno sudjelovati unutar šireg konteksta mitoloških priča koje se tamo odražavaju.

U astrologiji svaki stupanj Zodijaka ima svoju simboliku. Ovisno o tome na kojem se stupnju nalazi neki planet, asteroid ili osobna točka, oni aktiviraju arhetipske slike koje su tu pohranjene. Prilikom otkrića, asteroid Croatia nalazio se na 25. stupnju Djevice sa sabijskim simbolom koji prikazuje “državnu zgradu ispred koje je zastava spuštena na pola koplja”. Riječ je o simbolu koji opisuje veliku potrebu za potvrđivanjem vrijednosti. Istovremeno, to se potvrđivanje ostvaruje posthumno, kroz obilježavanje smrti.

Ovakva simbolika vezana uz asteroid Croatia mogla bi Hrvatskoj donijeti teškoće vezane uz definiranje identiteta. Pogledamo li prošlost, lako ćemo zamijetiti stalno traženje i gubljenje samostalnosti. Indikativno je da u trenutku kada naša država kuca na vrata Europske unije, ona doživljava veliku krizu i njezina je daljnja egzistencija pod znakom pitanja.

U srednjem vijeku, 25. stupanj Djevice smatrao se stupnjem vezanim uz religiju i Crkvu. Asteroid Croatia na tom stupnju prikazuje Hrvatsku kao državu u kojoj Crkva igra važnu ulogu i direktno je povezana s njezinim identitetom. U devedesetim godinama, u vrijeme proglašenja hrvatske samostalnosti, asteroid Croatia našao se na 11. stupnju Vodenjaka. Vodenjak kao znak društvenih reformi dobro opisuje ono što se tada dešavalo. Sam stupanj u svojoj sabijskoj interpretaciji prikazuje umjetnika koji se odvaja kako bi došao do inspiracije. Hrvatska se tada odvojila od Jugoslavije kako bi mogla biti samostalna država. Srednjovjekovna slika za ovaj stupanj prikazuje obezglavljenog čovjeka u oklopu. Uz to se objašnjava kako je prisutna opasnost od rata i upozorava na potrebu pametne borbe za svoja prava.

Trenutno se asteroid Croatia nalazi u znaku Vage i polako se kreće prema 26. stupnju, gdje će se nalaziti na dan novih izbora. Simbolika znaka Vage uključuje pravdu i pravednost. Boravak asteroida Croatia u znaku Vage poklopio se s pokretanjem sudskih procesa protiv političara, a najvjerojatnije i protiv njihovih stranaka. Sabijski simbol za 26. stupanj Vage označava “orla i veliku bijelu golubici koji se naizmjenično pretvaraju jedno u drugo”. Te uzastopne metamorfoze nagovještavaju da ćemo s novom vlašću ući u jedno vrlo nestabilno razdoblje u kojem će biti potrebno iskazati veliku vještinu upravljanja. Prema svemu sudeći, doći će do promjena na vlasti, tako da će vladajuća stranka postati opozicija i obrnuto. Gledajući ostale karte vezane uz Hrvatsku, ta promjena uloga će donijeti i nova pravila igre u kojima nova oporba neće biti toliko civilizirana i strpljiva kao dosadašnja. Reforme koje će se provoditi u društvu dovest će do burnih reakcija, koje će jednim dijelom biti inicirane od onih koji su prije vladali.

Izgleda da su se prevarili svi koji su mislili da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju biti miran i lagan. Pred nama je razdoblje burnih transformacija.