Kraj Bandićeve ere?

Već nakon prvih neslužbenih rezultata parlamentarnih izbora, mediji su ga proglasili političkim mrtvacem, gradonačelnikom bez političkog legitimiteta za vođenje grada, za čiji je politički kraj navodno sve spremno. Mnogo je faktora koji bi mu mogli presuditi, a prvenstveno njegovi nekadašnji stranački kolege iz SDP-a, stranke iz koje je izbačen 2009. godine, nakon što se kandidirao na predsjedničkim izborima. Iako je SDP kao kandidata već imao Ivu Josipovića, Milan Bandić je u velikom političkom naletu u siječnju 2010., u drugom izbornom krugu, osvojio gotovo 40 posto glasova.

“Lišen stranačkih okova i slobodan kao Feniks, kao ptica, želim Hrvatsku uzorati, raditi kao konj za Hrvatsku. To je moj program”, kazao je tom prilikom Bandić. Tada visoko poletjevši kao Feniks, misleći da je besmrtan, danas je samo glineni golub. Sa svojom nezavisnom listom u četiri izborne jedinice (prvoj, drugoj, šestoj i sedmoj) osvojio je između 2,13 i 2,95 posto glasova. Ne dobivši niti jedan mandat, pokupio je tek nešto mrvica što ih od svojih sugrađana svakodnevno žicaju golubovi što opsjedaju Trg bana Jelačića. Unatoč tome, Bandić je izjavio da takve rezultate ne smatra debaklom i da nastavlja ono što radi posljednjih jedanaest godina – upravljati Zagrebom.

Prioriteti nove vlasti

No, teško da će u tome uspjeti, jer je pitanje može li uopće računati na podršku Gradske skupštine. Godinama je autokratski donosio odluke, pri čemu je iskoristio i loš zakonski okvir za izbor gradonačelnika, a kao okidač dubljeg nepovjerenja poslužila je zadnja politička kriza izazvana odlukom o poskupljenju gradskih vrtića, pri čemu je Bandić raspirio bijes većine skupštinara, koji su ga optužili za socijalnu demagogiju i jeftini populizam.

Ipak, najavljena izmjena Zakona o referendumu, koji bi ubrzo mogao u saborsku proceduru, mogla bi biti odlučujuća za Bandićevu sudbinu. Prijedlog tog zakona ove je godine već došao do Vlade, ali je tu zapeo. Iako još vrijedi odredba prema kojoj bi referendum bio valjan samo ako bi na njega izašlo više od polovine svih birača upisanih u Zagrebu, izmjenom bi se omogućilo da se gradonačelnici mogu smijeniti većinom od izašlih birača, bez obzira na njihov broj. Profesor prava i potpredsjednik zagrebačke skupštine Josip Kregar kaže da se izmjena Zakona o referendumu implicitno odnosi na sve gradonačelnike, jer treba osigurati postojanje ravnoteže između skupštine i gradonačelnika.

– Tu se glasuje protiv starog izbora, a izmjene tog Zakona bit će jedan od prioriteta nove vlasti. Zbog dva čitanja, na red sigurno neće stići do veljače ili ožujka, što je dosta vremena. Jednostavnije bi bilo da Bandić sam podnese ostavku jer nema podršku skupštine, a proračun će proći samo zbog toga što se on složio sa svime što je skupština tražila, što je dio njegove taktike – kaže Kregar.

Referendum je skupa stvar, dodaje Kregar, jedan od pretendenata na gradonačelničko mjesto, i napominje da se osobno zalaže za drugo rješenje: da se odluka o opozivu gradonačelnika za nepoštivanje zakona može donijeti dvotrećinskom većinom svih zastupnika u skupštini, što bi značilo i Bandićev opoziv.

Tu ipak nije kraj Bandićevim mukama. Prijeti mu i korupcijska afera oko urbanističkih planova koje je, prema mišljenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, nezakonito mijenjala bivša tajnica Gradske skupštine Greta Augustinović Pavičić. Ona je već ispitana i navodno je odgovornost prebacila na Bandića. Inkriminirajući materijali, iz kojih je vidljiva golema šteta nanesena Zagrebu i proračunu, nalaze se u Gradskoj skupštini i Državnom odvjetništvu. Bandića bi istražitelji, primjerice, mogli pitati zašto je investitorima omogućeno da grade više od planiranog, zašto je na mjestima gdje je bila planirana parcela društvene namjene stavljena oznaka za stambeno-poslovne objekte i još mnogo toga.

Dosadilo mu voditi grad

– Kod otvaranja istrage nije dovoljan opoziv, već pravomoćna sudska presuda. Skupština je protiv Bandića podnijela četiri prijave, pa se ništa nije dogodilo – upozorava Kregar.

Esdepeovac Josip Leko, potencijalni predsjednik novog saziva Sabora, naglašava da se trebaju analizirati izmjene Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, odnosno način njihova opoziva, iako je prioritet državni proračun.

– To bi moglo biti samo na korist građanima. Kakav će biti taj opoziv, vidjet ćemo nakon analiza, a to mogu biti i ozbiljnije reforme u lokalnoj samoupravi, poput odgovornosti pri korištenju resursa – kaže Leko.

Davor Bernardić, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini i pretendent na mjesto gradonačelnika, upozorava da je zakon o opozivu lokalnih šerifa takav da se gradonačelnika teoretski ne može smijeniti i da su time zaštićeniji od premijera i predsjednika države.

– Mijenjanje Zakona o referendumu naša je ustavna obveza i taj prijedlog mora biti pravedan na način da, ukoliko građani ne žele dati povjerenje dotičnom gradonačelniku, to mogu učiniti bez svakodnevnog političkog pritiska, tj. da pitanje referenduma ne može pokrenuti svatko kome to padne na pamet. Primjerice, imate situaciju da gradonačelnik u svakom trenutku može povući proračun, a skupština nema načina da na to utječe – govori Bernardić.

O spomenutom skandalu oko nezakonitih urbanističkih planova Bernardić kaže da se ne želi uplitati u rad DORH-a i pravosuđa. Dodaje da su birači prepoznali Bandićeve loše političke odluke, a jedna od njih je i njegova kandidatura.

– Mislim da je došlo novo vrijeme. Ovaj rezultat odaje dojam da je Bandiću dosadilo voditi Grad Zagreb – zaključuje Bernardić.

Čovjek koji je uz Bandića i u dobru i zlu, pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo i promet Davor Jelavić, na naš upit o mogućim prijevremenim zagrebačkim izborima kaže da nema razloga za njih, niti će ih biti. Smatra da gradonačelnika, koji ima podršku građana, žele smijeniti promašeni političari i novinari.

– Nisu građani blesavi, Bandić ima legitimitet u Zagrebu – tvrdi Jelavić.

Za izmjene Zakona o referendumu prema kojima bi se Bandić mogao smijeniti, kaže da nova vlast ima pravo na takve promjene, ali da je referendum skup, da nema svrhe i da se na to neće ići.