Kult ličnosti

OLIVER FRLJIĆ, kazališni redatelj iz Zagreba, autor je predstave “Mrzim istinu” koja je na ovogodišnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta proglašena najboljom u 2011. godini, dok je glumac Filip Križan iz iste predstave nagrađen u kategoriji mlađeg glumca.

Već godinama Nagrade hrvatskog glumišta bije glas da se dodjeljuju po čudnim kriterijima, pa uz već spomenute izdvajamo samo one koje zaista nešto vrijede: najboljom glumicom proglašena je Jelena Miholjević za dubrovačku Katu Kapuralicu, a Jelena Kovačić i Anica Tomić nagrađene su za dramski tekst “Ovo bi mogla biti moja ulica”. Najbolja predstava za djecu je “Veli Jože” zagrebačke Trešnje, za koju je Jerko Marčić osvojio i nagradu za naslovnu ulogu. Najbolja glumica u dječjim predstavama je Jadranka Đokić za nastup u komadu “Ovo bi mogla biti moja ulica”. I to bi bilo to.

IVO ETEROVIĆ, poznati fotograf s ex-jugoslavenskih prostora, preminuo je u Beogradu u 76. godini. Eterović je rođen u Splitu. Od 1956. profesionalno se bavio fotografijom, objavio je 18 autorskih monografija, a posebno je bio poznat po fotografijama Josipa i Jovanke Broz. Dobitnik je nagrade za životno djelo i preko 200 priznanja raznih strukovnih udruženja.

O svojim susretima s Titom Eterović je govorio: “Rekao sam maršalu da želim zabilježiti trenutke iz njegovog privatnog života. ‘Ja nemam privatni život’, odgovorio je Tito. ‘Kada možemo početi?’ iznenada me upitao. ‘Odmah’, rekao sam i tako sam ga fotografirao deset godina.” Posljednja monografija na kojoj je Eterović radio bila je knjiga fotografija pape Benedikta XVI.

SALVADOR DALI jedan je od najvećih slikara XX. stoljeća čija su djela ovih dana predstavljena na izložbi u Baru, u dvorcu kralja Nikole, u sklopu obilježavanja Dana općine. Izložba obuhvaća 11 numeriranih i potpisanih grafika bakropisa dorađenih akvarelom, koje ilustriraju basne Jeana de La Fontainea, 13 grafika iz serije “Zodijak”, tri grafike iz opusa “Božanska komedija” i skulpturu “Žena žirafa”. Dalijevi radovi stigli su u Bar u suradnji s Galerijom “Visconti Fine Art” iz Ljubljane i uz pomoć Mihaila Nesterovića, direktora Centra za kulturu iz Sombora. Tom prilikom Nesterović je rekao: “Za 2012. pripremamo veliku izložbu radova Andyja Warhola, a za 2013. ekskluzivnu izložbu ‘Španjolski majstori’ s djelima Picassa i Miroa koja će, nadam se, stići i ovdje.”

ANDRZEJ WAJDA, jedan od najslavnijih poljskih sineasta, koji je u martu napunio 85 godina, počinje snimati dugo najavljivani biografski film o najslavnijem živom Poljaku Lechu Walesi. Film o osnivaču radničkog pokreta Solidarnost, dobitniku Nobelove nagrade za mir (1983) i prvom postkomunističkom predsjedniku Poljske, htjeli su snimati Amerikanci još krajem 1980-ih, s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi, ali su odustali (prema nekim izvorima, tome se usprotivio sam Walesa). Snimanje počinje u lučkom gradu Gdanjsku, a film će obuhvatiti period od uličnih protesta 1970. do govora koji je Walesa održao u poljskom parlamentu 1989, godinu dana prije izbora za predsjednika Poljske. “To će biti najteži film koji sam snimio u životu”, rekao je legendarni redatelj.

KEN RUSSELL, jedan od najvećih britanskih redatelja svih vremena, preminuo je u 84. godini. Veliki uspjeh donio mu je film po romanu D. H. Lawrencea “Zaljubljene žene”, koji je 1969. bio nominiran za Oscara u kategoriji režije, scenarija i najboljeg filma. Poznat po nizu kontroverznih filmova, cijenjenih od kritike i publike, Russell je često kritiziran zbog “opsjednutosti” seksom i crkvom. Među njegove najuspješnije filmove ubraja se fascinantna ekranizacija opere grupe Who “Tommy”, u kojoj su nastupili Elton John, Tina Turner, Ann Margaret, Eric Clapton i drugi. Naša publika imala ga je priliku susresti 2008. godine kada mu je na filmskom festivalu u Motovunu uručena The Motovun Maverick Award, nagrada namijenjena autorima koji su zadužili filmsku industriju kršenjem tabua i proširivanjem granica filmskog izričaja.

SINIŠA LABROVIĆ, performativni umjetnik iz Zagreba, bit će jedan od sudionika okruglog stola na temu “Umjetnost i društveni angažman”, koji će se održati u kulturnom klubu MaMa u Preradovićevoj ulici 3. prosinca u 18 sati. Uz Labrovića u razgovoru će sudjelovati Nataša Govedić, Nicole Hewitt, Leonida Kovač, Andreja Kulunčić i Vili Matula.

Ideja okruglog stola je da se objasni veza između umjetnosti i društvenog konteksta, između umjetničkog rada i njegove političke relevantnosti. Neki vjeruju da umjetnost koja nije društveno angažirana i nije umjetnost, dok mnogi umjetnici smatraju da je ona odijeljena od “vanjskog svijeta”, da je oaza subjektivnosti, privatnosti i intimnosti. Ovaj se okrugli stol održava u sklopu simpozija “Filozofija i umjetnost” koji organizira Hrvatsko filozofsko društvo.

BRYAN MCCORMACK, irski vizualni umjetnik, prekrio je stepenice monumentalnog Centra za umjetnost i kulturu Pompidou u Parizu sa 80.000 prezervativa u boji, u sklopu svoje umjetničke instalacije nazvane “Zvukovi mog života. Zaštita je život”, koja je inaugurirana prigodom gala večere Zaklade za borbu protiv AIDS-a. Sve su stube Centra Pompidou prekrivene tisućama prezervativa, na svakom katu druge boje. “Prezervative povezujemo s borbom protiv AIDS-a, kontracepcijom, seksualnosti, religijom. Često ih skrivamo i ne govorimo o njima. Želio sam da ih gledamo drugačije, opušteno”, objasnio je McCormack. Instalacija se može razgledati do 5. decembra.