Kult ličnosti

LARS VON TRIER postao je drugi redatelj u povijesti koji je triput osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji film. Na dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA) ovih dana u Berlinu, Von Trierova “Melankolija” osvojila je evropskog Oscara u najvažnijoj kategoriji, čime je danski redatelj ponovio uspjeh iz 1996. i 2000., kad je pobijedio filmovima “Lomeći valove” i “Ples u tami”.

Danska redateljica Susanne Bier nagrađena je za režiju za film “U boljem svijetu”, najboljim dokumentarcem proglašen je Wendersov “Pina 3D”, dok je nagradu za kratki film dobio bivši montipajtonovac Terry Gilliam za ostvarenje “The Whole Family”. Nagradu za životno djelo dobio je Britanac Stephen Frears.

HARUKI MURAKAMI i njegov novi roman “1Q84” nalaze se pri vrhu liste “The New York Timesa” sto najvrednijih knjiga koje su izašle u ovoj godini. Tu su i knjige Alana Hollinghursta, Michaela Ondaatjea, Russella Banksa, Dona DeLilla i nedovršeni roman “The Pale King” Davida Fostera Wallacea u kojem se taj suvremeni klasik bavi životima poreznih službenika. Po riječima priređivača, riječ je o knjizi koja predstavlja parabolu kasnog kapitalizma. Među najbolje u ovoj godini uvršten je i roman Beograđanke Tee Obreht “The Tiger’s Wife”, kao i debitantski roman Ismeta Prčića “Shards”. U pitanju je knjiga koja pripovijeda o autorovom odrastanju u Tuzli, napuštanju Bosne i odlasku u Ameriku. “Uznemirujući i ispunjavajući prvijenac”, kaže “The New York Times”.

FRANCESCO JODICE, talijanski vizualni umjetnik, autor je art-projekta pod nazivom “Babel” koji se odvijao na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu za vrijeme predizborne kampanje. Riječ je o nekoj vrsti digitalne verzije Hyde parka, kojom je autor želio transformirati fasadu zagrebačkog Muzeja u javni blog, u svojevrsni demokratski portal koji bi omogućio građanima da otvoreno izraze svoje političke želje, ideje, stavove i neslaganja. U projekt “Babel” svatko se mogao uključiti putem SMS-poruka ili e-maila. Cilj talijanskog umjetnika bio je da fasadu MSU-a pretvori u javni forum za 21. stoljeće, dok je Zagreb dobio priliku da na pročelju Muzeja izradi tapiseriju svoje kolektivne svijesti, što će vjerojatno ostati originalan dokument za buduće antropologe o stanju uma u glavnome gradu Hrvatske u vrijeme predizborne kampanje 2011.

ZORAN ŽMIRIĆ, književnik i muzičar, autor je knjige “Riječke rock himne” u kojoj je rekonstruirao nastanak 60 pjesama koje su, po njegovoj ocjeni, obilježile protekla tri desetljeća riječke rock muzike. Žmirić je tokom tri godine razgovarao sa stotinama riječkih muzičara i poznavatelja rocka kako bi oslikao okolnosti nastanka ovih pjesama. Na predstavljanju u riječkom klubu “Palach”, na kojem su uz Žmirića bili Bojan Mušćet i Velid Đekić (autor dosad jedine cjelovite knjige o riječkom rocku “91. decibel”), Žmirić je kazao da je odabrao 1979. za početak obrađenog razdoblja, jer je u toj godini održan prvi koncert Ri-rock i izdana prva riječka ploča grupe Vrijeme i zemlja. Knjiga ima 464 stranice i 180 fotografija.

JACK KEROUAC (1922 – 1969), američki kultni pisac tzv. beat generacije, napisao je u dobi od 20 godina svoj prvi roman “The Sea is My Brother” (“More je moj brat”). Godinama se vjerovalo da je rukopis ovog romana beznadno izgubljen. No onda je nedavno, 40 godina poslije smrti autora, iznenada objavljen. Roman je strukturiran kao serija pisama koje je Kerouac pisao prijatelju Sebastianu Sampasu o svom životu i dogodovštinama dok je radio kao pomorski trgovac. “Knjiga je zaista važna jer pokazuje kako je Jack razvio svoj proces pisanja, a pisma iz tog perioda pokazuju da su on i Sebastian čitali važne pisce toga doba”, ističu urednici knjige. Rukopis je, na iznenađenje stručnjaka, slučajno pronašao Kerouacov zet u piščevim arhivima.

ANTONIJE PUŠIĆ, poznatiji kao Rambo Amadeus, prihvatio je poziv Radiotelevizije Crne Gore da u maju 2012. predstavlja Crnu Goru na Pjesmi Eurovizije, objavljeno je na pjevačevom Facebook-profilu. Takmičenje će biti održano u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana. Na pitanje zašto prihvaća odlazak na Euroviziju, Rambo je odgovorio: “Moj zadatak je da ovim projektom dodatno brendiram Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju, što je mnogo inspirativnije i teže od pravljenja samo jedne pjesme. Intenzivan razvoj turizma u Crnoj Gori ubrzat će razvoj čitave regije i otvoriti mnogo radnih mjesta. Moje pojavljivanje na Eurosongu samo je mudro odabrano sredstvo da se taj kompleksni cilj ostvari.”

KEITH RICHARDS, gitarist kultnog rock benda The Rolling Stones, osvojio je za autobiografsku knjigu “Life” književnu nagradu “Norman Mailer”, koja nosi ime poznatog američkog pisca i novinara. Nagradu je 67-godišnjem muzičaru uručio bivši američki predsjednik Bill Clinton na ceremoniji koja je nedavno održana u New Yorku. Među prethodnim dobitnicima ove nagrade nalaze se Nobelovci Toni Morrison, Orhan Pamuk i Elie Wiesel, kao i osnivač muzičkog magazina “Rolling Stone” Jen Vener.

U svojoj autobiografiji Richards govori o nastanku i razvoju Stonesa, odnosima s ostalim članovima benda, posebno s Mickom Jaggerom, kao i o svojoj ovisnosti o narkoticima i alkoholu. Knjiga je objavljena u oktobru 2010. i za kratko vrijeme dostigla milijunsku tiražu. Izdana je i u prijevodu na hrvatski.