Naziranje logike zavjere

Odvjetnik Srđa Popović, koji zastupa majku i sestru ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, ponovno je ustalasao javnost: nakon što je u studenom prošle godine podnio kaznenu prijavu protiv devetero osoba, na čelu s nekadašnjim premijerom Vojislavom Koštunicom, zbog oružane pobune Jedinice za specijalne operacije 2001. godine, prije dva tjedna podnio je novu kaznenu prijavu. U njoj za neprijavljivanje kaznenog djela napada na ustavno uređenje, koje je pripremao Milorad Ulemek Legija (zbog atentata osuđen na 40 godina zatvora), sumnjiči Velimira Ilića i Nebojšu Čovića, kojeg dodatno sumnjiči za podršku u atentatu na premijera, odnosno podstrekavanje Ulemeka i šefa “zemunskog klana” Dušana Spasojevića da atentat izvrše.

U vrijeme atentata Čović je bio potpredsjednik Đinđićeve Vlade i predsjednik Koordinacionog tijela za Kosovo, dok je Ilić bio zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Nove Srbije, koja je bila članica DOS-a, koalicije koja je srušila Slobodana Miloševića s vlasti, da bi se ubrzo preselio – zajedno s Koštuničinom Demokratskom strankom Srbije – u žestoku oporbu, koja je Đinđiću podmetala nogu gdje god je stigla, blateći ga na sve strane.

Tajna Legijina pisma

U to vrijeme, u veljači 2001. – već se dogodio prvi pokušaj atentata kod beogradske hale Limes – Milorad Ulemek Legija, i dalje stvarni zapovjednik JSO (premda tada suspendiran i umirovljen), piše pisma pojedinim političarima, među ostalima i Iliću. U njima – u pismu Iliću sasvim otvoreno – piše da je potreban “novi 5. oktobar”, da vlast treba rušiti na ulici isto kao što je ranije srušen Milošević. Ilić o pismu obavještava Čovića, a ovaj mu navodno kaže da ništa ne brine, da je “Legija njegov dečko”, da je sve pod kontrolom te da su to sve gluposti. Ilić je to kasnije, nakon ubojstva premijera 12. ožujka 2003, i priznao tadašnjem ministru policije Dušanu Mihajloviću, s obrazloženjem – otprilike – da je ranije o svemu obavijestio Čovića, koji ga je oslobodio daljnje odgovornosti.

– Da je Čović to prijavio, bar posle pokušaja atentata kod Hale Limes, do atentata ne bi došlo, jer bi Ulemek bio lišen slobode, jer se ovi Zemunci bez njega ne bi usudili da mrdnu. Tako da je to jedno delo koje nije od najtežih, ali je imalo jako teške posledice – kaže odvjetnik Srđa Popović u razgovoru za “Peščanik”.

Iz usporedbi iskaza svjedoka-pokajnika u postupku protiv premijera i iskaza dolijalih bjegunaca, članova “zemunskog klana” Sretka Kalinića i Miloša Simovića (koji su se sukobili u Zagrebu, nakon čega su i uhićeni), proizlazi da je upravo Čović dao podršku kriminalcima i Legiji za atentat na Đinđića. Čovića spominju svi oni, čak navode da im je nudio neku zgradu na Dedinju iz koje bi se moglo pucati na Đinđićevu rezidenciju, kaže Popović i analizira: iz svega toga, Legijinih pisama i usporedbe dosadašnjih iskaza insajdera, počinje se nazirati cijela “logika zavjere”.

Čović i Ilić uzvraćaju

– Trebalo bi izvršiti atentat, u tom trenutku izlazi novi 5. oktobar na ulice, izvikuje Koštunicu za predsednika jer u tom trenutku imamo samo v.d. predsednicu, Natašu Mićić. U tom trenutku Srbija nema predsednika. A Koštunica je poslednji kandidat sa najvećim brojem glasova. To ima nekog smisla. On izlazi, predlaže koncentracionu vladu, kao što je i uradio, daje mandat Čoviću, koji je hteo da mu da još 2000. godine i onda stupa na snagu JSO, koji šalju da li u vladu, da li na televiziju, gde je potrebno, da se prevrat završi. I to je bila ta, ja kažem teorija, mada ona se oslanja na činjenice, odnosno ona jedina objašnjava sve činjenice: i kako su se ovi usudili na takvu avanturu i kako su mislili da mogu da se izvuku da ne budu kažnjeni, i priču o koncentracionoj vladi – kaže Popović, dodajući da bi sve to funkcioniralo da nije bilo izvanrednog stanja i efikasnosti Žandarmerije.

Sam Čović žestoko se obrušio na Popovića, usput optužujući ljude iz nekadašnjeg najbližeg Đinđićevog okruženja; otprilike, oni su odgovorni jer nisu radili svoj posao i zaštitili premijera. I Velimir Ilić je imao dodatak svojoj ranijoj izjavi o Legijinom pismu – sada tvrdi da je o njemu obavijestio osobno premijera, koji mu je nakon toga ponudio funkciju šefa policije!

Treba vidjeti što će Specijalno tužiteljstvo sada napraviti; specijalni tužitelj je izjavio da se postupa po Popovićevoj kaznenoj prijavi. Rezultate one prošlogodišnje još nismo čuli, znamo samo da mnogi od onih koji su u njoj navedeni ni do danas nisu ispitani.