Podrška ili koalicija?

Na izborima za Sabor Samostalna demokratska srpska stranka još se jednom potvrdila kao jedina relevantna stranka srpske zajednice u Hrvatskoj, koja se ne može zaobići u razgovorima o budućem radu Vlade. Od 13 takmaca u 12. izbornoj jedinici, izabrana su sva trojica SDSS-ovih kandidata: predsjednik stranke Vojislav Stanimirović, potpredsjednik Milorad Pupovac i Jovo Vuković. SDSS nije uspio osvojiti mandat u 9. izbornoj jedinici, gdje je izišao s građanskom listom čiji je nosilac i prvi kandidat bio Slobodan Uzelac, osvojivši 3,17 posto glasova, što je negdje u rangu prošlih izbora.

– Postigli smo očekivani rezultat, osvojivši tri mandata, što smo imali i do sada. Nismo se osuli, bez obzira na to što u 9. izbornoj jedinici nismo osigurali mandat jer izlaznost nije bila dovoljna, a jedan dio građana nije se uspio prebaciti s manjinske na opću listu – rekao je Vojislav Stanimirović.

Ima još posla

On očekuje da će SDSS imati priliku da razgovara s mandatarom nove Vlade, koji treba obaviti razgovor sa svima koji su ušli u parlament.

– Vidjet ćemo možemo li uspostaviti neku vrstu podrške ili učešća u toj Vladi, ne po svaku cijenu, ali ako se nađe obostrani interes i ako naši projekti mogu da uđu u program Vlade, onda je sigurno podržavamo – kaže Stanimirović.

S obzirom na to da je Zoran Milanović u uvodnim obraćanjima najavio svojevrstan savez za Hrvatsku u kome mogu biti sve stranke, Stanimirović ne otklanja mogućnost da, ako baš ne može drugačije, SDSS formalno ne uđe u Vladu, ali da se u suradnji Vlade i stranke nastave provoditi projekti vezani uz srpsku zajednicu.

– To je isto neka vrsta suradnje i podrške; mi ne moramo biti koalicija, nego podrška u Saboru pod uvjetom da neke stvari koje SDSS provodi i zalaže za njih, ili su u interesu i Hrvatske i naše zajednice, uđu u projekte Vlade – dodaje Stanimirović.

Izbori su pokazali da SDSS ne može biti zaobiđen kada je riječ o temama koje se tiču Srba u Hrvatskoj.

– Svi su ostali naši protukandidati dobili tri puta manje glasova. Mi smo ti koji možemo razgovarati i koji možemo pomoći Vladi oko monitoringa u poglavlju 23, jer se dio toga odnosi na našu povratničku zajednicu, ali i na opći položaj Srba u Hrvatskoj. Vladi možemo pomoći i u budućim pregovorima sa susjedima. Ako nismo uključeni u rješavanje problema, bit ćemo ljuta opozicija jer ćemo tražiti ono što nam sljeduje – zaključio je Stanimirović.

Milorad Pupovac smatra da je najvažnije dobivanje sva tri manjinska mandata, uz podsjećanje da su SDSS i stranke Kukuriku koalicije zapravo politički najsrodnije stranke u zemlji.

– Sasvim sigurno ima još puno posla u vezi s manjinskom problematikom u Hrvatskoj, pri čemu uloga SDSS-a u različitim aspektima hrvatske politike ostaje veoma važna – rekao je Pupovac. Kao uslov za suradnju naveo je rješavanje problema povratka izbjeglica, poboljšanje međunarodnih odnosa i evropske integracije.

– Kukuriku će trebati podršku jer će raditi na teškim zadacima, a kakav će biti oblik suradnje, vidjet će se u razgovorima – dodao je Pupovac.

Iz Kukuriku koalicije stižu poruke o učešću SDSS-a u parlamentarnoj većini. S obzirom na to da je jedan od osmero poslanika manjina, Vladimir Bilek koji zastupa Čehe i Slovake, iz Kukuriku koalicije, tamo ne vide razlog da u parlamentarnoj većini ne učestvuje i ostalih sedmero.

Uzelac smatra da su ukupni rezultati izbora odlični, a što se tiče raspleta glasanja u županiji koja se proteže od Senja do Sinja, kaže da je stranka možda kasno krenula u borbu za četvrti mandat.

– Time smo možda zbunili glasače – ocijenio je Uzelac.

Disciplinirani glasači

Generalnim rezultatom zadovoljan je i Ilija Obradović, jedan od kandidata na SDSS-ovoj listi u 9. izbornoj jedinici.

– U manjinskom korpusu SDSS je nadmoćan i dominantan, a sva trojica kandidata osvojila su preko 50 posto glasova. Imamo disciplinirano biračko tijelo, što pokazuje mala razlika između njih – rekao je Obradović, ističući da su neki, što svojom voljom, što voljom biračkih odbora u Rijeci i Ogulinu, uzimali opći listić.

Razlog neprelaska praga u 9. izbornoj jedinici on vidi u nezgodnom terminu izbora.

– Preko jeseni i zime dio stanovništva odlazi djeci u Srbiju i drugdje, pa nam je falilo ljudi. Dio glasača se priklonio već znanom pobjedniku. Ima i krivnje nas samih jer nismo dovoljno objasnili ljudima koliko je značajno da imamo i četvrtog zastupnika – kaže.

– Kritičnih situacija nije bilo. Birački su odbori bili educirani, pa je bilo tek sitnih zamjerki. Ovaj put nije bilo uvaljivanja manjinskog listića biračima kao na prošlim izborima, što se vidi iz rezultata. Bilo je toga na nekim mjestima, ali nakon intervencije sve je bilo korektno – kaže Obradović.

Raduje ga što nitko nije stigmatizirao glasače koji su došli autobusima iz Srbije.

– To više nije trn u oku suprotnim stranama, iako nije bilo dovoljno da napravimo korak više. Ni naš angažman u većim gradovima, iako je bio znatno jači nego u ranijim kampanjama, nije dovoljno urodio plodom – zaključuje Obradović.

A mirni tok izbora potvrdio je i GONG, koji je 9. izbornu jedinicu pokrivao sa 50 promatrača i mobilnih timova.

– Nisu dojavili nikakve kritične situacije, zbog čega smo zaključili da izborni proces prolazi bez teškoća i većih nepravilnosti – rekla je Petra Pekica iz GONG-a.


DIP o izborima

Od ukupno 183.992 birača u 12., tzv. manjinskoj izbornoj jedinici, glasovalo je njih 22.933, uz 22.350 važećih glasačkih listića. Milorad Pupovac dobio je 14.541 glas (65,05 posto), Vojislav Stanimirović 14.188 (63,48 posto), a Jovo Vuković 12.249 glasova (54,81 posto).

Broj glasova za njih sličan je ili čak veći nego prosječan broj glasova za mandate u drugim izbornim jedinicama, što im daje legitimitet. Za usporedbu, kandidati koalicije srpskih stranaka Jovan Ajduković (4.813 glasova), Veljko Džakula (3.579 glasova) i Milan Rodić (2.119 glasova) dobili su ukupno tek 10.511 glasova, što je manje od broja glasova za samo jednog kandidata SDSS-a. Ostalih sedmero kandidata dobilo je daleko manje glasova.

Što se tiče 9. izborne jedinice, od ukupno 440.597 birača glasalo ih je 250.836, odnosno 56,93 posto, od čega je važećih bilo 245.868. SDSS je osvojio 7,795 posto glasova.