Rabljena sedmica

SLOVENIJA

Čudo kod komšija Slovenaca! Premda su predizborne ankete uporno davale prednost Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše, na parlamentarnim izborima u Sloveniji, održanim u nedjelju, najviše glasova osvojila je stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika i bivšeg direktora Mercatora Zorana Jankovića. Jankovićeva partija dobila je 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika, dok je Janšina stranka osvojila 26 zastupničkih mjesta. Socijalni demokrati Borisa Pahora imat će deset zastupnika, Građanska lista Gregora Viranta osam, a Demokratska stranka umirovljenika šest. Ove tri stranke najvjerojatnije će, s Pozitivnom Slovenijom na čelu, formirati vladajuću koaliciju koju će predvoditi premijer Janković.

“Birači su pokazali da žele jednu novu Sloveniju koja će biti uspješna i društveno solidarna, Sloveniju bez afera, državu u kojoj će se vjerovati pravosuđu”, izjavio je Janković nakon objave prvih izbornih rezultata. Janša je, pak, priznao poraz, ali odmah i dodao da ne isključuje brze prijevremene izbore, jer će, po njemu, vladajuća koalicija – zbog rogova u vreći – biti neefikasna i labilna. Janša je, inače, ponudio ostavku na mjesto predsjednika SDS-a, ali ona nije prihvaćena.

RUSIJA

U Rusiji bez naročitih iznenađenja. Očekivano je pobijedila Jedinstvena Rusija čiji su čelnici sadašnji premijer Vladimir Putin i sadašnji predsjednik države Dmitrij Medvedev. Iznenađenje predstavlja samo podatak da je Jedinstvena Rusija osvojila ispod pedeset posto glasova, što je za šesnaest posto manje u odnosu na prošle parlamentarne izbore: to znači da Putinova stranka sad neće imati dvotrećinsku parlamentarnu većinu koja joj je dosad omogućavala da samostalno izglasava i najdelikatnije zakone. Za takve akcije ubuduće će morati okupiti koalicijske partnere. Svjetski mediji naglašavaju da bi ovaj pad popularnosti dugogodišnjeg vladajućeg tandema kulminaciju mogao doživjeti na ruskim predsjedničkim izborima u ožujku sljedeće godine. Naime, Putin i Medvedev opet planiraju zamijeniti pozicije, odnosno Putin će se kandidirati za predsjednika države, dok će se Medvedev vratiti na premijerski položaj. Unatoč padu popularnosti, koji se tumači zasićenošću Rusa vodećim dvojcem, nije pametno očekivati da će Vladimir Putin u ožujku ostati bez novog predsjedničkog mandata.

REFERENDUM

Buduća hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavila je da će nova Vlada zatražiti od Sabora da promijeni odluku o datumu održavanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Sabor je, naime, svojom deklaracijom odredio da se referendum treba održati najkasnije trideset dana od formalnog sklapanja pristupnog ugovora, koji se u Bruxellesu potpisuje u petak, 9. prosinca. “Bilo bi neodgovorno održati referendum bez solidnih priprema. Također, ne bi bilo dobro da se on održi tako brzo nakon izbora koji su uvijek događaj pun sukoba”, kazala je Vesna Pusić. Istraživanja govore da trenutačna podrška hrvatskih građana ulasku u Uniju iznosi 53 posto.

SANADER

Bivši premijer Ivo Sanader o pristupanju Hrvatske EU-u neće glasati u posebnoj prostoriji remetinečkog pritvora. Ustavni sud u utorak je ukinuo rješenje suca istrage i Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda o produženju pritvora Sanaderu: dva dana nakon izbora na kojima je poražen HDZ, ustavni suci – u nekoj formi proglašenja službenih izbornih rezultata – iz drugog su pokušaja zaključili da više nema elemenata za držanje optuženog bivšeg premijera iza rešetaka. Ovaj uznik na slobodu će biti pušten najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca, nakon što sudac istrage odredi pod kojim će sigurnosnim uvjetima Sanader boraviti na slobodi, i nakon što bude aktivirana jamčevina u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Podsjetimo, za Sanaderov izlazak na slobodu svojom su imovinom, između ostalih, jamčili Luka Bebić, Mario Zubović i Jerko Rošin.

GREDELJ

HDZ je ostao i bez stranačkog odvjetnika, što je, prema potpisniku ovih redova, najozbiljniji dobitak te stranke u proteklih nekoliko mjeseci. Vladimir Gredelj obavijestio je javnost da je još 24. studenog otkazao punomoć HDZ-u, ali za to – do objave u medijima – nisu znali ni neki od najviše pozicioniranih HDZ-ovaca, tim više što je Gredelj i prošloga tjedna davao izjave kao HDZ-ov odvjetnik. “Vodio sam računa da o svemu javnost obavijestim nakon izbora kako ta činjenica ne bi na bilo koji način bila iskorištena na štetu interesa HDZ-a”, napisao je bjelovarski advokat u svom saopćenju. Kao razlog prekida neuspješne suradnje naveo je “nepremostive razlike u gledanju na predmet obrane i njene modalitete”, što god to značilo. Kako god bilo, Gredelj je – nakon niza medijskih istupa u kojima je pokazao raskoš svoje političke nepismenosti i nerazumijevanja društvenih tokova – odlučio zbrisati s broda koji tone, jer je valjda procijenio da bi i on, kao odvjetnik, mogao poslovno potonuti zajedno sa strankom čije je zastupanje brzopleto preuzeo.

ČAČIĆ

Predsjednik Hrvatske narodne stranke i drugi najvažniji čovjek Kukuriku koalicije Radimir Čačić počeo je gubiti živce već tri dana poslije izbora. Nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem vođenim u srijedu ujutro, Čačić je pred novinarima manifestirao posvemašnju nervozu i otresitost, jer budući premijer, po svemu sudeći, nema naročitog razumijevanja za nabujale kadrovske apetite svoga glavnog koalicijskog partnera. Čačić je, naime, zapeo da osječki HNS-ovac Ivan Vrdoljak pod svaku cijenu dobije neko ministarsko mjesto, pa makar HNS pritom ostao bez pozicije ministra kulture. Milanović, pak, nema osobito mišljenje o Vrdoljaku: em je koalirao s Glavaševom strankom, em iza sebe nema nikakvu karijeru, em se ničim nije dokazao tokom konzumiranja vlasti u Osijeku.