Rabljena sedmica

MANGUPI

Nakon prošlotjednog pokušaja SDP-ovca Slavka Linića da, mimo natječajne procedure, u vlasnike riječkog “Novog lista” promovira devetoricu sebi bliskih poduzetnika iz Rijeke, ovog tjedna nova afera Radimira Čačića, predsjednika HNS-a i budućeg potpredsjednika Vlade. Doznalo se, naime, da je državno Croatia osiguranje samo dva dana prije izbora odobrilo kredit od četiri milijuna kuna firmi Coning iz Varaždina, u kojoj je direktorica Čačićeva supruga Marija. Prva odluka Croatije bila je da Coningu odbije dati kredit, ali onda se nešto promijenilo. Čačić šuti, a njegova glasnogovornica poručuje da dotični nema veze s Coningom, jer je svoja vlasnička prava prenio na odvjetnički ured. Nema što, rano su počeli.

LIEGE

Tridesetdvogodišnji Nordine Amrani, osuđivan zbog posjedovanja oružja i trgovine marihuanom, u utorak je počinio pokolj na jednom od glavnih trgova belgijskog grada Liegea. Među prolaznike najprije je bacio tri ručne bombe, a zatim je po ljudima zapucao iz kalašnjikova. U trenutku pisanja ovoga teksta, broj ubijenih zaustavio se na šestero, dok je ranjenih više od stotinu i dvadeset. Odmah je isključena mogućnost da se radi o terorističkom napadu: najvjerojatnije je riječ o zlodjelu psihički rastrojena čovjeka koji se u vrijeme napada trebao javiti u policiju. Amrani je i sam poginuo, s tim da još uvijek nije rasvijetljeno je li počinio samoubojstvo ili je stradao od gelera jedne od svojih bombi.

BRITANIJA

Nakon što je Velika Britanija odlučila da neće podržati novu financijsku i poreznu politiku Europske unije, premijer David Cameron suočio se s burom kritika u vlastitoj zemlji, burom mnogo snažnijom od one koju je britanska odluka izazvala u Bruxellesu. Protiv Camerona ustao je, naravno, lider opozicije Ed Miliband koji je premijera optužio da je svoje stranačke interese pretpostavio interesima Velike Britanije, ali se oštro pobunio i Nick Clegg, šef Cameronovih koalicijskih partnera, Liberalnih demokrata. “Umjesto da se udaljimo od Europe, na što pozivaju neki euroskeptici, mi bismo se trebali više angažirati i udvostručiti naše napore u Europi”, kazao je Clegg. Britanskog premijera podržala je konzervativna desnica, a on sam relativizira svoj izolacionizam, uporno ponavljajući da se rukovodio samo najboljim ekonomskim interesima Velike Britanije.

TUŽBA

Buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je da bi Hrvatska trebala pokušati otvorena pitanja sa Srbijom riješiti putem međudržavnog sporazuma, pa ako bi se u toj nakani uspjelo, bilo bi mudro razmotriti odustajanje od tužbe za genocid, koju je Hrvatska podnijela Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Naravno, u tom bi slučaju i Srbija trebala odustati od svoje protutužbe. Stav Vesne Pusić podržao je i predsjednik Ivo Josipović: “Važna je procjena kakve imamo izglede na uspjeh: da li ono što očekujemo, možemo dobiti bez skupog dugotrajnog suđenja i ta procjena nas tek čeka. Načelno je uvijek bolje stvari rješavati dogovorom, nego tužbom, čak se i puno više toga može riješiti, ali da li će do toga doći, to je odluka Vlade i procjene što se može dobiti jednim, a što drugim putem. Mislim da je to što je gospođa Pusić rekla razumno.” Usprotivila se, međutim, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja ne odustaje od svoje predizborne retorike. “Tužba je zbir povijesnih činjenica, sve ono što nam se dogodilo od Vukovara do Škabrnje, i mi nećemo dozvoliti da se povijest revidira. Sigurna sam da će i odgovor mnogih drugih na takvu inicijativu buduće Vlade, ako do nje dođe, biti žestok”, rekla je Jadranka Kosor koju sad očekuje borba za očuvanje čelnog mjesta u najjačoj opozicijskoj stranci.

BABO

Fikret Abdić Babo, osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka u zapadnoj Bosni, izići će u ožujku sljedeće godine na uvjetnu slobodu. Abdić je u hrvatskim zatvorima odležao deset godina i devet mjeseci, a komisija Ministarstva pravosuđa odlučila je, iz drugog pokušaja, da mu odobri prijevremeni uvjetni otpust. Nekadašnji vlasnik švercersko-zločinačke paradržavice Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne sad ima ambiciju da ponovno preuzme kladuški Agrokomerc i to je glavna tema izvještaja hrvatskih medija o Babinu puštanju na slobodu, dok se zvjerstva koja su pripadnici njegove vojske činili nad nelojalnim Bošnjacima u Cazinskoj krajini uglavnom ne spominju. Nakon izlaska s robije, Abdić namjerava živjeti u Voloskom kod Opatije, što bi – s obzirom na fanatizam Babinih obožavatelja – moglo znatno povećati broj turista u tom malom kvarnerskom mjestu.