Stop i vlastitim državljanima

Činjenica da su hrvatske vlasti sa svoje granice prije tjedan dana vratile 13 izaslanika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji, koji su se namjerili otići u Vukovar, na predizborni skup tamošnje koalicije srpskih stranaka, ostavila je ravnodušnom srpsku javnost. Nitko se nije potresao ni zbog priopćenja SNS-a da otkaže primanje visokog izaslanstva hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, zakazano za 29. studeni. Takvu su odluku donijeli, piše SNS, poslije “antievropske odluke hrvatskih vlasti” da im ne dopuste odlazak u Vukovar, a ta se stranka zalaže za “mir i stabilnost u regiji, poštuje teritorijalni integritet Hrvatske, ali nikada neće dozvoliti hrvatskoj državi da ponižava Srbe i građane Srbije samo zato što imaju drugačije političke stavove od oficijelne hrvatske politike”.

Loše izabrano društvo

I Koalicija udruženja izbjeglica osudila je zabranu ulaska izaslanstva u Hrvatsku. Njen predsjednik Miodrag Linta kaže da su najprije bili zadržani tri sata, da bi potom (na graničnom prijelazu Tovarnik–Šid) dobili potvrdu o odbijanju ulaska, s obrazloženjem da predstavljaju “opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje Republike Hrvatske”. I Linta kaže da je riječ o antievropskom ponašanju hrvatskih institucija i kršenju ljudskog prava na slobodu kretanja te da to pokazuje da Hrvatska nije ispunila evropske standarde iz poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, usprkos zatvorenim pregovorima s Evropskom unijom. Koalicija stoga traži od ministra Tomislava Karamarka da javnosti objasni razloge zbog kojih njeni predstavnici predstavljaju opasnost za Hrvatsku, kao i da Ministarstvo vanjskih poslova osudi čin MUP-a kojim se krše ljudska prava predsjednika Koalicije Miodraga Linte. Naime, on je hrvatski državljanin, što cijeloj priči daje prilično bizaran ton; iako je bio u pratnji onih za koje se može pretpostaviti da predstavljaju opasnost za Hrvatsku, teško da ga nadležni smiju kao pojedinca zaustaviti na ulazu u vlastitu zemlju.

Linta obećava da će narednih dana o svemu obavijestiti šefove izaslanstava Evropske komisije u Srbiji i Hrvatskoj, videći problem kao “dokaz da vlade u Beogradu i Zagrebu vode politiku lažnog pomirenja”, iako mu je moralo biti jasno da bi i sam morao birati društvo. Naime, umiveni radikali, danas zvani naprednjaci, formalno jesu odustali od granice tzv. velike Srbije, ali vrlo često se u njihovim istupima čuju oni stari, šešeljevski tonovi.

Ima neka veza…

Tako je nakon spornog događaja na granici ponovno “na lakat” progovorio Nikolićev zamjenik Aleksandar Vučić, u svojoj poznatoj inatljivoj maniri.

– Dakle, mi ćemo ići kad hoćemo, ko hoće i gde hoće, bilo gde na teritoriji Evrope, bilo gde na teritoriji sveta, e tako i u Vukovar i u Knin i u svako drugo mesto na svetu i niko nam to zabranjivati neće. Mi želimo regionalnu stabilnost, ali nam neće ni režim u Beogradu ni hrvatski branitelji, niti bilo ko bilo kada zabraniti gde ćemo i kako se mi kretati – rekao je Vučić.

Mali problem za stranku i veći za Lintu kao hrvatskog državljanina, međutim, poveliki je za dio srpskih stranaka u Vukovaru, koje bi se u predizborno vrijeme povezalo s bivšim radikalima, čiji dojučerašnji vožd sjedi u Haškom tribunalu i čiji je velik broj pripadnika prošao kroz sudnice Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, upravo zbog ratnih zločina, ponajprije Ovčare, počinjenih u Vukovaru.