Balkan prolaz

STANKOVIĆ

Odbjegli ratni zločinac Radovan Stanković, koji je prije skoro pet godina pobjegao, pardon, odšetao iz fočanskog kazneno-popravnog zavoda, uhapšen je u Foči, u jednom stanu. Stanković, koji je taman trebao početi služiti 20-godišnju kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima tokom 1992, bio je tog 25. maja 2007. upućen zubaru u civilnu fočansku bolnicu, umjesto u zatvorsku ambulantu. Uprkos pratnji od devetero policajaca, zločinac je uspio pobjeći, a pripadnici MUP-a Republike Srpske toliko su se zbunili da nisu vidjeli čak ni registarske oznake vozila u kojem je utekao – čak se nisu mogli složiti ni oko boje “Golfa” kojim se zločinac odvezao. Pet godina je trebalo da fočanskog silovatelja i mučitelja policija RS-a (tačnije, Jedinica za podršku Stanice javne bezbjednosti Foča) privede pravdi, i to nedaleko od mjesta odakle je prije pet godina pobjegao.

Radovan Stanković je osuđen na Sudu BiH kao bivši pripadnik Miljevinskog bataljona, koji je bio u sastavu Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog ubistva, silovanja, podstrekavanja na ubistvo te pomaganja u porobljavanju, mučenju, i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti od aprila 1992. do februara 1993. na području Foče. Prema presudi Suda BiH, u zloglasnoj “Karamanovoj kući” u periodu od aprila do oktobra 1992. bilo je zatočeno devet djevojčica i djevojaka, u dobi od 12 do 24 godine. Sve su, utvrdio je Sud, fizički i psihički zlostavljane te redovno silovane na razne načine, dok je sam Stanković odgovoran za silovanje tri žene.

KOSOVAC
Dragutin Braco Kosovac, istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportist i antifašist umro je u 88. godini u Sarajevu. Kosovac je rođen 10. januara 1924. u Sarajevu. Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941-45. i Ordena narodnog oslobođenja za najveći doprinos NOB-u. Ostat će upamćen kao prvi koji je u cijeloj BiH okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih dejstava. “Mi, građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, obraćamo se javnosti, zvaničnim državnim organima i svim građanima: Muslimanima, Hrvatima, Srbima i svim narodima, da još jednom osudimo agresiju, zločinačku politiku SDS-a, ubijane nedužnih građana, bombardovanje i razaranje cijelih gradova i naselja. Posebno osuđujemo pokolje i genocid nad muslimanskim i hrvatskim narodom. Naprosto je neshvatljivo i nezamislivo da se to dešava na pragu 21. vijeka… Mi kao građani nikada u prvi plan nismo isticali svoju nacionalnu pripadnost, ali je se nismo ni odricali ni ranije ni sada, i nikako ne možemo da se pomirimo sa divljanjem nacionalističkih i šovinističkih hordi iz Srbije i Crne Gore, te kvislinških formacija SDS-a. Mi ne želimo da se pojavljujemo u ulozi predstavnika srpskog naroda u BiH, ali skrećemo pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti da to nije bila ni SDS poslije izbora, a poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, ona je potpuno izgubila legitimitet. Također, nemamo namjeru ni da se izvinjavamo za zločine SDS-a. Ta odgovornost pripada samo SDS-u i njihovim partnerima i podržavaocima”, govorio je Kosovac 1992. u Sarajevu.

Dragutin Braco Kosovac dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH, koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u BiH.

PROPAST
Polovinom decembra, pisali smo o tome u “Novostima”, Bosni i Hercegovini je upućeno ozbiljno upozorenje iz Bruxellesa po kojem bi zemlja mogla biti isključena iz Vijeća Europe ukoliko do 15. marta ne ostvari napredak ka uvođenju ustavnih reformi, što se prije svega odnosi na implementaciju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”. Presuda strazburškog suda, u načelu, omogućava svim građanima BiH – pa i Romu Dervi Sejdiću i Jevreju Jakobu Finciju – da se kandidiraju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine. Sada je i zvanično: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u utorak u Strasbourgu Rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, u kojoj je spomenuto upozorenje o isključenju iz VE jasno navedeno. BiH je potpuno paralizirana, navodi se u Rezoluciji, i u dubokoj je političkoj krizi. Kao jedan od glavnih kočničkih mehanizama u kompliciranom bh. političkom sistemu navedena je prekomjerna upotreba tzv. entitetskog glasanja, kojim se praktično može zaustaviti svaki zakonodavni proces u zemlji. Ustav BiH predviđa mogućnost entitetskog glasanja kako bi se štitila prava entiteta i spriječilo preglasavanje. Zbog toga je Parlamentarna skupština BiH u prošlom mandatu, 2006 – 2010, usvojila ukupno 170 od planiranih 506 zakona. Analitičari navode da do 2010. godine 156 zakona nije dobilo entitetsku podršku, dok je samo u četiri slučaja zatražena zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Predstavnici RS-a do sada su odbili svaku mogućnost preispitivanja entitetskog glasanja u dosadašnjoj formi.
SAHRANA
Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije dobilo oštru protestnu notu od šefice Ureda za veze Grčke u Skoplju Aleksandre Papadopulu zbog simbolične “sahrane Grčke” na karnevalu u Vevčanima kraj Struge. Aleksandra Papadopulu, mrtva ozbiljna, piše kako je na karnevalu, koji je otvorila makedonska ministarka kulture, bila predstavljena “sahrana Grčke” na kojoj su učesnici nosili kostime sa Vergininim suncem – simbolom stare Makedonije i zapalili grčku zastavu. A onda se zaoštrilo: Grčka je od makedonskih vlasti zatražila da zvanično osude ovaj incident i “preduzmu mjere da se to ne ponovi”. Makedonija je dobila status kandidata za članstvo u EU-u 2005, ali zbog problema sa Grčkom u vezi imena još nije dobila datum za pregovore, iako je početkom sedmice europski komesar za proširenje Štefan Füle najavio da će pristupni dijalog na visokom nivou početi na proljeće. Füle je rekao da će dijalog pojačati saradnju EU-a i Makedonije u ključnim oblastima, među kojima su sloboda izražavanja, reforme u državnoj administraciji, izborni proces i borba protiv korupcije. Nije spominjao ništa o karnevalu u Vevčanu.

MLIJEKO
Krajem prošle sedmice regijom je potekla vijest o zatrovanom mlijeku iz Slovenije, što je stanovništvo sklono kupovanju slovenskih mliječnih proizvoda stavilo u stanje borbene gotovosti. Mediji su objavili da su u mlijeku sa nekoliko farmi u Sloveniji pronađeni tragovi kancerogenih aflatoksina, zbog čega je mlijeko moralo biti uništeno. Nacionalna veterinarska uprava ispituje da li je dio zatrovanog mlijeka dospio u prodaju, a direktorica ove ustanove je objavila da je do sada uništeno nekoliko hiljada litara mlijeka. “Šteta je velika, ali je zdravlje potrošača važnije”, izjavila je direktorica Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič. Prema navodima medija, aflatoksin je prvo pronađen u svježem mlijeku sa jedne farme iz okoline Bleda, nakon dojave iz Italije, gdje je bilo prodano. Nakon toga farmi je privremeno zabranjena prodaja. Utvrđeno je da je izvor tragova toksina u mlijeku kukuruzno stočno brašno jednog slovenačkog proizvođača. Stočna hrana iz iste serije, za koju se vjeruje da je kontaminirana, dospjela je i na neke druge farme. I na njima su napravljeni testovi te je do daljeg zabranjena prodaja mlijeka. Budući da se pretpostavlja da je mlijeko sa nekih farmi u međuvremenu otišlo u prodaju, provode se dodatne kontrole u trgovinama.