Laureati Tadić, Josipović, Boljkovac, Bulat…

Srpsko narodno vijeće (SNV) i ove je godine odlućilo o dodjeli tradicionalnih godišnjih nagrada istaknutim pojedincima. Nagradu “Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić. Nagrada će se, kako je rekao zamjenik predsjednika SNV Saša Milošević, uručiti kasnije, prilikom prvog dolaska Borisa Tadića u Hrvatsku.

Nagradu “Nikola Tesla” za razvoj srpskih institucija dobili dosadašnji vicepremijer Slobodan Uzelac koji je više godina bio i predsjednik “Prosvjete”, i posthumno Miloš Vojnović, jedan od osnivača i predsjednik Zajedničkog veća opština.

Nagradu “Diana Budisavljević” za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin koja je niz godina bila aktivna u srpskim organizacijama i manjinskoj samoupravi, a koja je beskompromisno branila ljudska prava i slobode kao članica Programskog vijeća HRT-a.

Dva ratna druga, Josip Boljkovac i Rade Bulat, dijele nagradu “Gojko Nikoliš” za antifašizam. Oni su zbog borbe za očuvanje tekovina antifašizma bili i na udaru desnice, a ovaj prvi i na udaru ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka.

Nagrade su uručene na tradicionalnom božićnom prijemu 5. januara u Novinarskom domu u Zagrebu na kome je bio niz poznatih osoba iz društvenog života Hrvatske, ali i državni vrh.