Nagrada za homofobiju

Bivši ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša, koji se najviše istakao nezalaganjima za manjine, biće novi ambasador Crne Gore u Tirani, odlučili su članovi Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije na sjednici zatvorenoj za javnost. Podrška Dinoši, međutim, nije bila jednoglasna. Predsjednik Odbora Miodrag Vuković nakon sjednice je kazao da su izneseni partijski stavovi.

– Bilo je suprotstavljenih mišljenja, ništa incidentno i ništa neočekivano, imajući u vidu da ne možemo tako lako da se oslobodimo, čak i u nekim situacijama koje to i ne podrazumijevaju – vlastitih političkih i partikularnih stavova. I oni koji su bili uzdržani čestitali su gospodinu Dinoši na povjerenju koje je dobio od strane države Crne Gore, rekao je Vuković.

Dinoša je zasigurno dobio povjerenje od strane države, a koliko je dao za njene ugrožene građane tokom svog šefovanja na mjestu Ministra za ljudska i manjinska prava svjedoče njegove homofobične izjave. On je u više navrata negativno govorio o osobama istopolne seksualne orjentacije, na šta su reagovale nevladine organizacije i građanska javnosti, optužujući državu da se na čelu Ministarstva koje treba da brani manjinska prava nalazi homofob.

Dinoša pored protivljenja i uzdržanosti srpskih partija u Crnoj Gori (Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije) nije dobio podršku ni od svih političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

Mediji pišu da je Dinoša dao ostavku na ministarsku funkciju zbog pritiska javnosti koja je osuđivala njegove stavove o seksualnim manjinama, koji su ocjenjeni kao nedemokratski i suprotni preporukama Evrope. Takođe se pominje i premijer Igor Lukšić koji ga je navodno “zamolio” da bez mnogo pompe podnese ostavku i pređe na rad u diplomatiju.

– Ako budem otišao, odlazim bez griže savjesti i odlazim u ubjeđenju da sam bio koristan u ovoj fazi društvenih procesa u Crnoj Gori, rekao je Dinoša.