Rabljena sedmica

GLIGOROV

Umro je Kiro Gligorov, bivši predsjednik Republike Makedonije i jedan od najistaknutijih političara u toj zemlji, ali i u bivšoj Jugoslaviji, u posljednjih šezdesetak godina. U svojih devedeset i pet godina Gligorov je stigao biti i pravnik, i važan pripadnik Narodnooslobodilačkog pokreta u Makedoniji, i godinama visokopozicionirani funkcionar Saveza komunista Jugoslavije i jedan od najmoćnijih makedonskih komunista u jugoslavenskom državnom vrhu, pa je potom – u dva mandata – bio i prvi predsjednik samostalne Republike Makedonije kojoj se iz Jugoslavije baš i nije izlazilo, ali kad su stvari, ipak, tako ispale, Gligorov je uspio da ta činjenica u njegovoj zemlji ne izazove krvoproliće ozbiljnijih razmjera. Bio je jedan od najmudrijih i najnormalnijih balkanskih političara unatrag najmanje četvrt stoljeća. Preživio je atentat 1995. godine. Umro je u svom domu u Skopju, u snu.

MAĐARSKA

Počelo se masovno prosvjedovati i u susjednoj i prijateljskoj Mađarskoj koja je ostala bez republike u službenom imenu. Više desetaka hiljada demonstranata izišlo je u ponedjeljak na budimpeštanske ulice da bi se pobunilo protiv novih ustavnih rješenja koja su djelo vladajuće partije Fidesz i njezina predsjednika, to jest mađarskog premijera, Viktora Orbana. Novi Ustav, koji je izglasan u travnju 2011. a stupio na snagu 1. siječnja ove godine, predviđa ograničavanje ovlasti Ustavnog suda, prilično brutalno gušenje medijskih sloboda i snažniju političku kontrolu pravosudnog sistema. Premijer Orban, međutim, ne obazire se na građanske proteste u kojima ga se optužuje da uvodi diktaturu, jednako kao što ne trza ni na kritike koje mu stižu iz Evropske komisije, pa od američke državne tajnice Hillary Clinton i uglednih organizacija za zaštitu ljudskih prava… Orban, osim toga, vodi i pravednički rat protiv mađarskog bankarskog sektora i Međunarodnog monetarnog fonda, ali njegovi motivi su, naravno, obmanjivački i manipulatorski: nije mu namjera da olakša život vlastitim građanima nego da, uz pomoć antikapitalističke demagogije, što više učvrsti svoju autokratsku vladavinu.

TUŽBA

I dalje se ispipava teren u vezi s eventualnim povlačenjem hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, i srbijanskim odustajanjem od protutužbe koja Hrvatsku, pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, tereti za isto krivično djelo. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ponešto je ublažila svoj početni optimizam oko uzajamnog povlačenja tužbi Hrvatske i Srbije, a premijer Zoran Milanović, prema Večernjem listu, neće žuriti s odlukom o hrvatskoj tužbi. Mogućnost da se otvorena pitanja iz tužbi (nestali, suđenja za ratne zločine, povrat kulturnog blaga…) riješe dogovorom najprije će biti analizirana na nižim diplomatskim razinama, a vrijeme za odluke doći će, po svemu sudeći, nakon proljetnih izbora u Srbiji, jer nije realno očekivati da bi vlast u Beogradu, uoči izbora, posezala za takvim potezom koji joj, nažalost, ne može pomoći u izbornoj utrci. Isti je slučaj i u Hrvatskoj: ni Milanoviću ne bi palo na pamet da se igra s povlačenjem tužbe u godini izbora. I u tome je sadržana tragedija ovih zemalja: naime, u deficitu političke hrabrosti i u višku obzira prema nacionalističkim javnostima.

SARKOZY

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nastavlja igrati jednu od centralnih uloga kad je riječ o svrgavanju neposlušnih arapskih režima. “Bašar al-Asad mora otići s vlasti i omogućiti sirijskom narodu da slobodno odluči o svojoj sudbini”, izjavio je Sarkozy u utorak, u obraćanju vojnicima u jednoj francuskoj pomorskoj bazi. “Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost i osuditi okrutnu represiju, te zajamčiti promatračima Arapske lige sva sredstva i slobodu da korektno obave svoj posao. Odgovornost pritom znači i donošenje još oštrijih sankcija protiv Sirije”, rekao je francuski predsjednik. Promatrači Arapske lige, naime, došli su u Damask 26. prosinca prošle godine s namjerom da utvrde razmjere nasilja koje je sirijski režim poduzeo protiv političkih protivnika, ali se na svakom koraku susreću sa zaprekama i s pozivima da napuste teritorij Sirije.