Rabljena sedmica

NAGODBA

Troje optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda nagodilo se s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Ivan Drmić, Sanja Marketić i Božica Ćavar-Tadić priznali su USKOK-u da su se udružili kako bi podmićivanjem ishodili ublažavanje prvostupanjske presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad Srbima u Osijeku. Zauzvrat, USKOK je pristao da za njih troje zatraži samo dvogodišnji uvjetni zatvor, s rokom kušnje od pet godina. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je ovu nagodbu koja će biti pretočena u presudu. Srećko Jurišić nagodio se ranije. Jedini sudionik akcije Glavaševa spašavanja koji se nije uspio nagoditi jest Drago Tadić, bivši direktor građevinske tvrtke Osijek-Koteks, koji je bio glavni u skupljanju novca i lobiranju za blažu kaznu ratnom zločincu. Tadić, navodno, ne pristaje na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, a to je najbolje što mu tužitelji mogu ponuditi.

HDZ

Širi se lista pretendenata na HDZ-ovo prijestolje. Nakon Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka, Darka Milinovića i Domagoja Ivana Miloševića, u utrku su se uključila dvojica zagrebačkih liječnika: Drago Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgije glave i vrata u KBC-u Zagreb, i Milan Kujundžić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava. U sadašnjoj fazi (pret)kampanje, najupečatljiviju izjavu dao je upravo dr. Kujundžić, dosad u javnosti najpoznatiji po tome što je u Madridu svojedobno osjetio potrebu da posjeti grob Ante Pavelića. Kujundžić je odgovorio na pitanje što misli o činjenici da su četvorica kandidata za predsjednika HDZ-a – liječnici: “To je slučajnost. Koliko znam, dvojica se nisu bavila medicinom. Ali, nažalost, stranka ima znakove bolesti.” Točan datum unutarstranačkih izbora u najvećoj opozicijskoj stranci bit će poznat 23. siječnja: bit će to, najvjerojatnije, neki svibanjski datum.

SUCI

Hrvatska i Slovenija dogovorile su se oko imena arbitražnih sudaca koji će presuditi gdje je granica između ovih dviju država u Piranskom zaljevu. Predsjednik Arbitražnog vijeća bit će Francuz Gilbert Guillaume, a članovi Alan Vaughan Lowe iz Velike Britanije i Bruno Simma iz Njemačke. Sva trojica ugledni su eksperti za međunarodno pravo ili pravo mora. Hrvatski predstavnik u arbitraži bit će profesor Budislav Vukas, dok su Slovenci za svog predstavnika odabrali profesora Jerneja Sekoleca.

SANADER

Do kraja ovoga tjedna bivši premijer Ivo Sanader trebao bi dati iskaz USKOK-u o još jednom slučaju u kojem mu se, po svemu sudeći, sprema nova optužnica. Riječ je o HEP-ovoj isporuci jeftinije struje šibenskom TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju: po USKOK-ovim sumnjama, Sanader je poticao direktora HEP-a Ivana Mravka da rečenim tvrtkama prodaje struju po povlaštenim cijenama, te je domaćoj Elektroprivredi tako nanesena šteta od 600 milijuna kuna. Sanader, navodno, u ovoj fazi neće biti optužen za uzimanje mita kako bi osigurao jeftinu struju spomenutim proizvođačima aluminija.

NERADNICI

A evo kako bi krizu riješila narodna zastupnica Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma, i evo što narodna zastupnica misli o onima koji su je izabrali. “Da sam u situaciji da mogu donijeti odluku, svi nezaposleni koji su fizički i psihički zdravi bili bi angažirani na javnim radovima i tako bi dostojanstveno zaradili svoju plaću. To ne bi bio gotovo nikakav izdatak za proračun jer oni ionako primaju razne potpore, a istovremeno bi ljudi dostojanstveno zaradili plaću, ne bi bili na teret društva i ne bi padali u depresiju. Tko hoće – radio bi, a tko neće – uskratila bih im pomoć. Socijalne naknade treba ostaviti samo nesposobnima za rad i bolesnima“, kazala je u razgovoru za Radio Split. U nastavku je pojasnila i druge pozitivne efekte svoje zamisli: “Tako bismo se riješili kulta nerada koji u kontinuitetu vlada ovim društvom još od doba komunizma. Pa ja se sjećam da su, još dok sam bila djevojčica u osnovnoj školi, roditelji druge djece uvijek govorili: ‘Uči, dijete moje, uči, završi fakultet, pa nećeš morati raditi.’ Takvo je bilo razmišljanje i stav u komunizmu.”