Tadić ne smije na Kosovo?

Predsjednik Srbije Boris Tadić uzbudio je kosovsku javnost za vrijeme svoga božićnog posjeta manastiru Visoki Dečani. Dozvolu za posjet dobio je pod uvjetom da mu svrha nije politička, već isključivo vjerska, ali je njegove izjave kosovski vrh ocijenio političkim i najavio da će mu ubuduće dolazak na Kosovo – biti zabranjen.

Tadić, čiji je dolazak bio praćen prosvjedima koje je organizirao pokret Samoopredjeljenje (bilo je tu i bacanja kamenica na vozila u njegovoj pratnji te na vozilo srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića), kazao je da iz manastira u Visokim Dečanima ima smisla jedino uputiti poruku mira i Srbima i Albancima, kao i međunarodnoj zajednici.

Niske strasti i Visoki Dečani

– Ovdje u Visokim Dečanima mislim da se ništa drugo i ne može kazati i zbog toga ovaj manastir i jest sveto mjesto ne samo za naš narod, već za sve ljude koji posjećuju naše Kosovo i Metohiju, našu zemlju. Ovo je naš zajednički evropski prostor – rekao je Tadić i potom na pitanje novinara da li će Srbija priznati Kosovo dodao da je njegov odgovor poznat i kratak – nikad!

Nešto kasnije, u intervjuu za TV Most, dodao je da se Srbija ne odriče Rezolucije 1277 te da je ukidanje srpskih (paralelnih) institucija na Kosovu nemoguće, jer bi to dovelo do iseljavanja kosovskih Srba.

Odmah je stigla reakcija kosovskih vlasti. Zamjenik premijera Hajredin Kuči izjavio je da Vlada Kosova ubuduće neće dozvoliti predsjedniku Srbije ulazak na Kosovo zato što se za posjeta Visokim Dečanima nije pridržavao dogovora da ne daje političke ocjene i izjave.

Druga strana, Tadićevo okruženje i pojedini analitičari, oštro su odbacili optužbe kosovskih vlasti. Prvo, srpski dužnosnici dogovaraju se o posjetima s međunarodnom upravom na Kosovu, a ne s kosovskom Vladom, a drugo, kosovski političari pokušavaju – kako to kaže pregovarač u dijalogu Prištine i Beograda Borislav Stefanović – podići tenzije uoči nastavka dijaloga i uoči predstojeće nove odluke EU-a o kandidaturi Srbije. Šef Ureda za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović otišao je i dalje u svojoj ocjeni, izjavivši da najava kosovske Vlade da ubuduće Tadiću ne dozvoli posjet Kosovu zapravo predstavlja pokušaj opravdanja ekstremizma i incidenata u Dečanima proteklih dana.

Naznake optimizma

– Mislim da se ovakvom izjavom gotovo čitava Vlada (Kosova) svrstala na taj ekstremni dio i da se pokušava približiti Samoopredjeljenju i opravdati poteze te skupine – kaže Mihajlović, dodajući da taj pokret zapravo predstavlja dekor u kojem će se kosovski premijer Hašim Tači pokazati demokratom, šaljući međunarodnoj zajednici poruku da postoje i ekstremniji Albanci.

U svakom slučaju, uoči (neizvjesnog) nastavka pregovora Beograda i Prištine, zavađene strane su i dalje na svojim davno zauzetim pozicijama, uz male naznake optimizma. Jedna je da su kosovske vlasti reagirale na izgrede pripadnika Samoopredjeljenja (sprečavanjem većih nereda i privođenjem), a druga da se u posljednje vrijeme iz Beograda ipak upućuju poruke o spremnosti “mirovnog sporazuma” s Prištinom, s tim da na Kosovu ostanu neki simbolični znaci srpskog suvereniteta.