Tecumsehova životna načela

U ovim vremenima zaboravljenih ili izokrenutih etičkih vrijednosti sjećanja na pozitivne primjere iz prošlosti doimlju se kao da dolaze iz nekih drugih svjetova. Tradicija i mudrost američkih Indijanaca svjedoče o mogućnosti drukčijeg pristupa, koji i iz ove moderne perspektive izgleda puno smisleniji od svega što nam se svakodnevno nudi putem različitih medija. Jedna od najvećih zabluda je ona koja propagira vjerovanje u neprekinutu evoluciju svjesnosti čovječanstva. Veliki indijanski poglavica Tecumseh, rođen 1768. godine, primjer je osobe koja svojim razmišljanjem i djelovanjem nadvisuje većinu onih koje doživljavamo kao suvremene moralne autoritete.

Tecumseh je ime, koje u prijevodu znači “pantera koja prelazi preko neba”, dobio po kometu koji se na nebu pojavio neposredno prije njegova rođenja. Prema tradiciji, pojava kometa najavljuje dolazak velikih vođa, pa je čitavo pleme već od samog početka Tecumsehu pridavalo posebno značenje.

Tecumseh se u ratovima ponašao izuzetno korektno. U dobu kada je normalna stvar bila mučiti i ubijati zarobljenike, on je to strogo zabranjivao i nemilosrdno kažnjavao sve svoje ratnike koji bi prekršili te odredbe. Zabilježeni su njegovi razgovori sa zapovjednicima američke vojske u kojima do izražaja dolazi njegova intelektualna i moralna nadmoć. Kao primjer navodimo dio u kojem kritizira dvoličnost bijelaca: “Indijanci su u prošlosti bili sretni. Sada su poniženi od strane bijelaca, koji nikada nisu zadovoljni onim što su dobili, nego traže još više. Vi želite da vam vjerujemo. No kako da mi imamo povjerenja u ono što kažete? Kada je Isus Krist došao na zemlju, vi ste ga ubili, ubili ste sina vašeg Boga, prikovali ga za križ! Mislili ste da je umro, ali ste se prevarili. I tek nakon što ste pomislili da ste ga ubili, tada ste ga počeli štovati, štovati i ubijati one koji ne dijele vaše štovanje. Kakva li ste vi vrsta ljudi? I još želite da vam vjerujemo…”

U svojoj borbi protiv američkih doseljenika Tecumseh je uspio ujediniti većinu indijanskih plemena. Razradio je savršenu strategiju ratovanja, no njegov je brat bez dopuštenja prijevremeno pokrenuo ratnike u napad i tako uzrokovao teške gubitke u bici kod Tippecanoe. Nakon poraza, Tecumseh se pridružio britanskoj vojsci u borbi protiv američke. Zbog uspješnog ratovanja i izuzetnog poznavanja strategije uskoro je proglašen brigadnim generalom. U listopadu 1813. godine, neposredno prije bitke blizu grada Thamesa, Tecumseh se oprostio sa suborcima i najavio da će poginuti idućeg dana. To se i dogodilo. Po tko zna koji put veliki je poglavica bio u pravu.

Tecumseh je iza sebe ostavio 14 pravila ispravnog življenja, neku vrstu kodeksa ponašanja, u kojima je sažeo svoju životnu filozofiju. I nakon 200 godina, ta pravila djeluju jednako svježe i autentično:

1. Živi tako da strah od smrti nikada ne uđe u tvoje srce.

2. Nikoga ne uznemiravaj zbog njegove vjere.

3. Poštuj tuđa uvjerenja i traži da drugi poštuju tvoja.

4. Voli svoj život, usavršavaj ga i uljepšavaj sve stvari u svom životu.

5. Nastoj živjeti što duže i služiti svom narodu.

6. Pripremi posmrtnu pjesmu za dan prelaska na drugi svijet.

7. Uvijek pozdravi prijatelja, čak i stranca, ako je na osami.

8. Iskaži poštovanje prema svim ljudima, ali ne puži pred nikim.

9. Kada se ujutro probudiš, zahvali se na svjetlosti, za svoj život i snagu.

10. Zahvali se za hranu i radost življenja.

11. Ukoliko ne vidiš razloga za zahvalnost, greška je tvoja.

12. Ne dotiči se vatrene vode, jer od nje mudraci postaju ludama, a duh gubi svoju viziju.

13. Kada ti dođe vrijeme za smrt, nemoj biti poput onih čije je srce prepuno straha, pa onda plaču i mole kako bi još malo poživjeli na drugačiji način.

14. Pjevaj svoju posmrtnu pjesmu kao junak koji se vraća kući.